CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

[75v] 01:
02:
03:
04:
05: Addition on left margin, heading: 'Ein gemacht Imber'. Reditorial expansion:  ꝭecipe Ein scharffew laug dar ein leg den
06: Imber xx tag darnach zewch Im
07: dÿ hawt ab vnd mach mit ainem
08: pfriem oder al klaine löchlein dar=
09: ein vnd leg in ein ainen g?? gueteeditorial expansion:  ̅n
10: wein iiii tag vnd nacht darnach
11: nÿm zwaÿtail honig vnd ainen
12: tail zucker nach geleichnüß des Im=
13: bers vnd leg In darein vnd ist es
14: Imeditorial expansion:  ̅m wintter so laß den Sten peÿ aineeditorial expansion:  ̅m
15: ofen xv tag oder Imeditorial expansion:  ̅m sumer an der
16: sunnen xxiiii tag editorial expansion: &cetc.
17:
18:
19:
20:
21:
22:
23:
24:
25:
26:
27:
28:
29: [76r] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16:
17:
18:
19:
20:
21:
22:
23:
24:
25:
26:
27: wer well macheditorial expansion:  ̅en ain guete per?ichtran salsseditorial expansion:  ̅en
28: Iteditorial expansion:  ̅em wenn man den editorial expansion: pertran ab dem acker
29: nÿmpt so sol man In abstraÿffeditorial expansion:  ̅en als addedvil man
30: sein gehabeditorial expansion:  ̅en mag vnd In Majuskel-I with dot. aus zwain odeditorial expansion:  ̕er [76v] 01: drein wasser schon wascheditorial expansion:  ̅en vnd hackeeditorial expansion:  ̅n
02: auf das aller clainest als man mag
03: darnach sol man ain scharffeditorial expansion:  ̅en essich
04: daran giesseditorial expansion:  ̅en vnd es also sten lasseditorial expansion:  ̅en
05: zwen oder deditorial expansion:  ̕reÿ tag oder als lang maeditorial expansion:  ̅n
06: will vnd das es gar wol bedeckt seÿ
07: das chain tampf da von chöm vnd dar=
08: nach sol man In gar wol reibeditorial expansion:  ̅en aineeditorial expansion:  ̅n
09: holeditorial expansion:  ̅en salsseditorial expansion:  ̅en stain vnd darnach macht
10: ain sakch als aineeditorial expansion:  ̅n andereditorial expansion:  ̅n sakch vnd
11: gewss den editorial expansion: pertran darein vnd pint
12: In gar wol zu vnd heng ? In gar
13: an Revision: 'm' transformed into 'n'. ain lüftige stat vnd lat es wol
14: truckeditorial expansion:  ̅en werdeditorial expansion:  ̅en vnd das es hang
15: pey iiij wocheditorial expansion:  ̅en oder fünff darnach
16: sol man In zu treybeditorial expansion:  ̅en vndrer den
17: hendteditorial expansion:  ̅en in aineeditorial expansion:  ̅m kar vnd in sauber=
18: reẅtereditorial expansion:  ̅n vnd durch lasseditorial expansion:  ̅en darnach
19: sol maeditorial expansion:  ̅n nemeeditorial expansion:  ̅n ain handt vol salcz
20: vnd das säen auf den editorial expansion: pertran vneditorial expansion:  ̅d
21: zu zwain ächter in hönig sol nemeeditorial expansion:  ̅n
22: ain halbeditorial expansion:  ̅en vierdueditorial expansion:  ̅ng pfeffer vnd den
23: selbeditorial expansion:  ̅en auch seeeditorial expansion:  ̅n auf den editorial expansion: pertran vnd editorial expansion: dzdaz
24: honig pey dem fewr gar wol sÿdeditorial expansion:  ̅en
25: darnach sol maeditorial expansion:  ̅n das hönig giesseditorial expansion:  ̅en also
26: ? seÿdens auf in das k?? kar auf
27: den editorial expansion: pertraeditorial expansion:  ̅n vnd mit aineeditorial expansion:  ̅m löffeditorial expansion:  ̅el [77r] 01: wol rüreeditorial expansion:  ̅n durcheinander darnach kost
02: es ob es gerecht seÿ an dem salcz vnd an deeditorial expansion:  ̅m
03: pfeffer darnach nym ain schöns häfflein
04: vnd thue dy salsseditorial expansion:  ̅en darein vnd mach das
05: ? häfflein wolzu vnd secz es In ain kisteeditorial expansion:  ̅n
06: oder almar das nicht amessen darzu chömeeditorial expansion:  ̅n
07: mügeeditorial expansion:  ̅n also hat man ain guet salsseditorial expansion:  ̅en editorial expansion: &cetc.
08: Iteditorial expansion:  ̅em casiasistula auszu ziecheditorial expansion:  ̅en
09: Nempt zueditorial expansion:  ̅m ersteditorial expansion:  ̅en vnd addedbeschneÿt von der
10: casia dÿ rindteditorial expansion:  ̅en vnd holcz herab vnd
11: nempt das Inwenig das scheyblig
12: ist vnd waicht es v̈ber nacht In ain
13: roreditorial expansion:  ̅el oder disteditorial expansion:  ̅el wasser oder In ain Vertical bar in front of 'r' as word boundary.ra=
14: inual vnd nempt ain editorial expansion: libra cassia auf ain
15: mal vnd so es addeddÿ nacht gewaicht ist so ne=
16: mpt an dem morgeeditorial expansion:  ̅n ain saubers tuech vneditorial expansion:  ̅d
17: treÿbt es mit ainem löffeditorial expansion:  ̅el durch das tuech
18: aber ain durchschlag mit ch klaineeditorial expansion:  ̅n löchereditorial expansion:  ̅n
19: wär wol pfeffer dann das tuech vnd wenn
20: es durchgetribeditorial expansion:  ̅en ist so nempt ain saubers
21: pfändlein vnd secz v̈ber ain klains fewr
22: vnd last ain wall oder zwen thuen
23: also ist es gar perait deo gracias
M6 - "München, Bayerische Staatsbibliothek, Cgm 731"