CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.


recipe collection "M2a"
[76r] 01:
02:
03: Here ends a recipe for "Rotes Wasser".
04: gebachen buͦben pfulen
05: Czuͦ ainem essen haisset ain buͦben
06: pfulwe nym aines halbs Read: 'kalbs'. lungen vnd
07: süd dis gar wol vnd schnid speck dar
08: vnder vnd hack es gar wol vnd schlach
09: ayer darunder vnd pfeffer vnd saffran
10: vnd bach den die mit müntzen platt vnd
11: bewils darInn vnd bestrichs vnd füls
12: mit ayer tottern vnd bach in schmalcz
13: Sältz
14: Wilt du sältz machen so nym peterli
15: selbin vnd rugin brot vnd ayer totter
16: vnd birnen czelten vnd stos es wol klain
17: vnd mer es mit essich vnd czüchs durch
18: S Sältz
19: Ouch mit peterlin vnd mit rugim brott
20: gestossen vnd durch gezogen mit essich
21: die saeltz ist guͦt czuͦ aim brautten
22: Sältz
23: Ouch nyem Jungen czübelen oder
24: peterli vnd sälbin vnd brott als vor
25: geschriben ist editorial expansion: &cetc. [76v] 01: Sältz
02: Ouch stosset man knobloch mit nussen
03: oder mandel vnd mit wissem brott vnd
04: mers mit win vnd mit honig
05: Sältz
06: Niem rebloub vnd die lindest stengel
07: vnd ampffren erbsal loub sepplin peterli
08: vnd saelbin gelich vil vnd haks vnd
09: stoss vnd czüchs durch mit pfeffer brott
10: gumpost
11: Wilt du ainen suren gumpost hän
12: so güss essich mit surem heffel daran
13: vnd gemalen senff oder süd win oder
14: wasser mit win stain vnd laus das luter
15: werden vnd güss das darunder mit
16: rowem gehaktem czübelen
17: Suess gumpost
18: Suessen gumpost wäsch Jungen
19: mangolt vnd schab die wurtzen vnd
20: süd es in ainem gesaltzen wasser vnd
21: tuͦ es deneditorial expansion:  ̅n vff ain brett bis das es ersich
22: nym honig vnd win gelich vil vnd
23: erwels darIn vnd figen vnd baidertail
24: oder lay winber vnd färbs vnd güsz
25: es alles vff den mangolt vnd ströw
26: es vnd mandel darunder du macht [77r] 01: ouch nesplan vnd bieren darIn tuͦn
02: ob du wilt Schlech gumpost
03: Schlech gumpost nym win vnd honig
04: gelich vil vnd erwels darnach nem
05: schlechen wolberaittet vnd leg sy darIn
06: also kalt ouch macht du biren nesplen
07: bstecken gewürtz ye nym so vil als du
08: an richten wilt so belibt dem gewürtz
09: sin krafft vnd sin guetin
10: latwaerin
11: Niem burätz latwärin nym ij lib-?### burätz
12: bluͦmen vnd hack die clain nym j lib-?### honig
13: vnd 1/2 mäsz win vnd schum das honig
14: vor hin gar wol vnd tuͦ die bluͦmen
15: darin vnd süd sy wol bis das es dick
16: werd dar nach czüch es durch bewürtz
17: es deneditorial expansion:  ̅n wie du wilt vnd czüch es deneditorial expansion:  ̅n
18: vff ain brett bis das es trucken werd
19: nusz latwäre
20: Nuss latwäre nym bön nusz die will
21: die schallen nit anfauchent zuͦ herttend
22: vnd durch stichs mit ainer süllen und
23: legs in gesaltzen wasser achttag so czücht
24: es Im die bittrin vss darnach wäsch
25: vnd süd mit win vnd mit honig gar [77v] 01: wol vnd bestecks mit gewürtz vnd
02: bewürtz die brue vnd behaltz in der bruege
03: in ainem geletsten geschier als das die
04: bruege die nusz bedeck damit sy nit schimlit
05: Senff
06: Zuͦ ainem guͦten senff nem senffsömen
07: vnd dörr den suber vnd stosz in deneditorial expansion:  ̅n In
08: ainem morser gar klain vnd czüch in deneditorial expansion:  ̅n
09: durch ain enges tuͦch czinmit pluͦt vnd
10: tuͦ es vnder den senff vnd ruer es mit
11: honig vnder ain ander recht als der
12: wachs bertt vnd weneditorial expansion:  ̅n du wilt so niem
13: des selben enwenig vns rib es mit win
14: so haustu guͦten czartten senff
15: wachtenlen krutt
16: Wachtenlen krut darzuͦ nem
17: peterlin vnd mangolt vnd schnid es
18: aines gelides lang vnd niem ain wachel
19: oder me vnd das sy gewaidt sigend vnd
20: beströw mit gewürtz vnd leg czwierend
21: als vil krut als der wachtenlen sind
22: in ainen haffen vnder ain andren
23: so haust du ain guͦt krut
24: krutt von louch
25: Niem louch krutt vnd köll vnd schnid [78r] 01: aines gelides lang vnd röst sy in aim
02: schmaltz vnd güss ain wasser daran
03: vnd laus es erwallen vnd leg es in ain
04: sib so rindt das wasser dauon so leg es
05: In ain haffen vnd güss milch daran die mit
06: wissem brott durch ain tuͦch gezogen
07: sy vnd tuͦ schmaltz daran
08: bonen bluͦst
09: Niem bonen bluͦst oder ärwis bluͦst
10: wicken pluͦst vnd dör die suber am
11: lufft vnd puluers die schon vnd weneditorial expansion:  ̅n
12: du Indem iaur sultz wilt machen So
13: nym des busches ye vunder ain mausz
14: i1/2 lott vnd bind es in ain suber tüchlin
15: vnd süd es in der sultz so gestaut die sultz
16: ouch ist hussen pletter und allerlay fisch
17: pletter guͦt in sultzen waneditorial expansion:  ̅n sy geständ
18: dauon sultzen sind ouch guͦt czegiessend
19: Ingelöst geschier oder In staini oder In
20: czinny vnd sy kalt giessen vnd die geschier
21: sol man setzen vff kalt stain oder vff
22: kalt ertrich in kellern oder anderschwa editorial expansion: &cetc.
23: Wegrich safft hilffet In vngehörenden
24: oren gegossen vnd ist ouch guͦt für
25: das pluͦt czuͦ verstellen [103v]
recipe collection "M2b"
01: Wiltu ain basteten machen so nyem
02: ainen gewelten taig vnd mach darusz
03: ainen scherben vnd hab ain Jung tuben
04: oder ain Junges huͦn cze klainen stucken
05: row vnd schnid den speck würfflot vnd
06: leg es deneditorial expansion:  ̅n in den scherben vnd bewürtz
07: es wol vnd leg ain ander blat von guͦten
08: ayern darüber vnd bach es in ainem
09: ofen bastent
10: Ouch machet man ain bastent von ayer
11: käss vnd ander dingen trucken oder nasz
12: Ouch werdent sy guͦt von figen vnd mit
13: winbern Ouch macht man sy mit guͦten
14: biern vnd gewürtz Och verend morochen
15: darIn tuͦt vnd allerlay gewürtz
16: bastent
17: Ouch macht man ain basteten von
18: fischen nyem wellerlay du wilt vnd tuͦ
19: ain wenig guͦtin bruegin darIn vnd win
20: vnd schmaltz vnd gewürtz darIn Es
21: sind ouch allay fögel gros vnd klain
22: vnd gäns vnd entten guͦt darIn Ouch
23: macht man kalbflaisch speck vnd pe
24: terlin wol gehakt darIn [104r] 01: bastent
02: Ain bastet nyem ainen hertten wolge=
03: welten taig von ayern oder susz vnd
04: mach ainen hochen scherben daruss ainer
05: hand höchin oder wie hoch du wilt vnd
06: hab ain Jung tuben oder ain Jung huͦn
07: oder was du wilt von flaisch oder machs
08: in der grössin als ainen hafen brauten
09: vnd hack speck darIn vnd bewürtz vnd
10: färbs als row vnd tuͦ es in den scherbeditorial expansion:  ̅en
11: vnd beschlüss es mit ainem ayer plat
12: oder suss mit ainem plat gar wol das
13: kain dampff noch nichtz dauon mug
14: kumen vnd bach in ainem ofen vnd
15: mach ouch wol ain guͦten flaisch bruege
16: oder guͦten win ain tail darIn beschliessen
17: oder schmaltz ainen pfeffer
18: Niem ain leber vnd braut die vnd
19: schnid darnach das vss darab vnd schnid
20: die leber czuͦ schnitlin vnd was darab
21: geschnitten werd das stoss In ainem
22: morser vnd tuͦ ruggin brott vnd bruegin
23: vnd win oder essich darnach well
24: es in ainer pfannen das wirt ain leber
25: pfeffer pfeffer schwartz
26: Ainen schwartzen pfeffer also nyem [104v] 01: gebättes brott ruggis vnd czüch es
02: durch mit der bruege vnd mit win
03: vnd essich das es genuͦg sy vnd bewürtz
04: es vnd tuͦ speck darIn als vor ist ge=
05: schriben vnd erwöll das wild prätt
06: Rech leber
07: Ain essen von ainer rehleber niem
08: die leber vnd süd sy oder braut sy oder
09: röst sy darnach hack sy klain oder stosz
10: sy klain oder stosz sy mit ainem ruggin
11: brott In ainer guͦten bruegin vnd nym
12: win vnd ain wenig essich darIn vnd
13: speck als vor geschriben ist vnd süd
14: es vnd richt es in schüsslen vnd gib
15: ain gebachen ayer plat daruff editorial expansion: &cetc.
16: leber
17: Niem ain schäffin oder ain kelberlin
18: leber vnd süd die vnd stoss sy gar klain
19: mit als vil brottes vnd güsz win oder
20: essich oder baidin darIn vnd czüchs
21: durch vnd bewürtz es vnd färbs vnd
22: laus es erwallen vnd gib fogel darIn
23: wilt du aber es gern vast suess machen
24: so tuͦ guͦt honig dar vnder nach dinem
25: gefallen darIn nach du geben rebhuenr
26: fögel vnd czame huenr gebrauten [105r] 01: vnd ainen gebresseten kopff ain ge=
02: bräten hierß leber oder ander ding
03: schwartz pfeffer
04: Ouch mach ain karpffen an brachsne
05: an schligen oder ander visch ainen
06: schwartzen pfeffer der dick ist als an
07: ainem wildpraett Ouch mach ainen
08: schwartzen pfeffer mit honig an gantz
09: visch groppen grundlen vnd an wellerlay
10: du wilt suss anderlay pfeffer an fisch
11: vnd durch gezogen ärwiszen von
12: pfefferbrott von mell vnd von
13: czübelen von pfeffer vnd dürre pfeffer
14: Mach als din gewonhait ist
15: pfeffer
16: Ain pfeffer an krepss mach also nyem
17: kreps vnd süd sy als vor ist geschribeditorial expansion:  ̅en
18: vnd czüch sy durch mit win vnd
19: mit essich vnd schell deneditorial expansion:  ̅n die gesotten
20: kreps die schären vnd die büch vnd
21: die schwäntz vnd süd die bain von
22: den büchen vnd tuͦ das in die durch
23: gezognen kreps vnd bewürtz es als
24: du wilt vnd süd es als du wilt als
25: ainen pfeffer editorial expansion: &cetc. [105v] 01: gefült krepss
02: Niem gros krepss vnd nyem die schal=
03: lan also gantz dauon nyem das ynder
04: daruss vnd wierff das boësz dauon
05: vnd hack das ander vff ainem suberm
06: brett vnd schlach gebachen ayer darIn
07: vnd hack es vnder ain andren vnd
08: bewürtz vnd faerbs vnd füll die kreps
09: schallan damit vnd stoss die schallan
10: v̈ber ain andren vnd legs vff ain
11: rost vnd brauts gar wol
12: kreps pfeffer
13: Niem kreps vnd süd die vnd schels
14: das die höls blosz sy vnd die schallan
15: dauon komen darnach nyem row
16: kreps vnd nyem czuͦ den augen vss
17: vnd das kaut dauon vnd stoss sy deneditorial expansion:  ̅n
18: in ainem morser vnd strich durch ain
19: tuͦch oder durch ain sib mit win oder
20: mit essich vnd bewuͦrtz vnd mach
21: ain pfeffer an die geschelten krepss
22: pfeffer
23: Bach ain plat in ainer pfannen
24: vnd schnid daruss würffelt vnd mach
25: ainen schwarczen pfeffer vss brott mell
26: vnd visch bruege vnd laus das gebachen
27: darIn erwallen vnd röst ain wenig [106r] 01: wisz brott mell oder In schmaltz würff=
02: lott vnd stroew es darvff
03: für hess
04: Czuͦ ainem fürhess niem die lungen
05: vnd die lebren vnd die westin von
06: den hassen vnd czerschnid das würff=
07: lott vnd fauch den schwaisz vnd süd
08: es damit vnd tuͦ ain wenig bruege win
09: vnd essich vnd honig vnd speck dar
10: czuͦ so haust du ain guͦt fürhess
11: fürhess
12: Ain fürhess nyem die lungen vnd
13: lebren vnd fauch den schwaisz von
14: ainem hassen vnd hackes klain vnd
15: sud es mit dem schwais mit dem wild=
16: prätt mit win vnd mit essich vnd mit
17: guͦtter grü### bruegin vnd hack speck gar
18: klain ouch darIn vnd laus in vor vss
19: gän in ainer pfannen czüch in den
20: durch ain tuͦch mit gebätem ruggin
21: brott vnd bewürtz vnd laus ers erwallen
22: Galray
23: Ouch macht nemen ain durchslagen
24: pfeffer brott vnd das färb vnd bewürtz
25: vnd vil essich daran vnd öpffel klain
26: geschnitten vnd gehakt daran vnd [106v] 01: Vnd laus das ain wenig erwallen
02: daran vnd güss das vff den kopff vnd
03: gibs da mit
04: Niem ain hiers leber vnd braut die
05: darnach schnid das vsser darab vnd
06: stoss es in ainem morser mit ruggim
07: brott vnd honig vnd win vnd trib es
08: durch ain tuͦch vnd bewürtz vnd er=
09: well die leber darnach vnd gib das kalt
10: czuͦ essend das ist ain leber galray
11: reckolter fogel
12: Niem reckolter fogel die suber beraitt
13: sind vnd so du sy gewaidest so stoss den
14: magen also gantz wider in vnd Erwelle
15: in ainer guͦten flaisch bruege darnach
16: röst in ainem schmaltz vnd nyem
17: aines kalbes oder aines schauffes leber
18: vnd stosz in ainem morser vnd als vil
19: prottes darczuͦ vnd güsz daran ain wenig
20: win vnd essich vnd schlachs durch ain
21: tuͦch bewürtz vnd färbs wol vnd er=
22: wöls in ainer pfannen vnd gib die
23: reckolter fogel darIn galray
24: Czuͦ ainem galray win essich vnd
25: honig vnd lepczelten vnd stos es
26: vnder ain ander vnd sihe es durch [107r] 01: ain tuͦch vnd süd es vnd güss es deneditorial expansion:  ̅n
02: etwar In vnd laus es kalt werden
03: so wirt es guͦt editorial expansion: &cetc. galray
04: Ain galray niem essich win vnd honig
05: vnd pfeffer brott vnd stoß es vnder ain
06: andren vnd czüch es durch vnd machs
07: daneditorial expansion:  ̅n vnd bewürtz es vnd erwöls vnd
08: gib es kalt weneditorial expansion:  ̅n du wilt mit visch oder
09: mit flaisch wiltprät gesottes oder gebrateeditorial expansion:  ̅n
10: Galray
11: Ouch mach ain galray von win essich
12: vnd von visch bruege gewürtzt gefärbt
13: mit honig vnd pfefferbrott vnd blosz
14: erwölt vnd gibs kalt nebend vischen
15: gesotten oder gebrauten als ain sältz
16: galray
17: Ain galray an ain hassenleber oder an
18: ain ander leber gebrautten vnd schnid
19: das vsser darab vnd stosz das wol mit
20: ruggim brott vnd honig vnd essich
21: vnd czüch es durch vnd bewürtz es
22: vnd erwöll es so wiert es schwartz
23: vnd gibs kalt czuͦ der leber du solt och
24: die leber darIn erwellen editorial expansion: &cetc.
25: galray an ain gansz [107v] 01: Ain knobloch galray an ain gansz
02: Niem ain Jung gans die wol vnd schön
03: berait sy vnd gebrauten daran mach
04: niem knobloch vnd wisz brot gelich vil
05: vnd stosz das wol vnd nyem den essich
06: daran vnd honig vnd czüch es vor
07: durch vnd bewürtz ob du wilt es ist
08: aber nit gewonlich
09: bern kopff
10: Ain bern kopff oder ain schwin kopff
11: berait suber vnd taill in enzway vnd
12: süd in gar wol vnd schnid die hut würff=
13: lott also das sy an ain andren belib vff
14: dem bain vnd leg in vff ain rost vnd
15: güsz haisz schmaltz daruff vnd besäyge
16: es mit gewürtz in die wunden vnd
17: gibs trucken
18: Niem ainen bern kopff vnd beseng
19: den gar wol vnd leg in vff ainen rost
20: vnd braut in gar wol vnd beströw In
21: gar wol mit gewürtz vnd weneditorial expansion:  ̅n du in
22: geben wilt so gib ainen schwartzen
23: pfeffer darzuͦ bern
24: Darnach aber von dem bern schnid
25: hend fuesz vnd süd sy gar wol nauch [108r] 01: der lengi vnd so es geschnitten werden
02: nach den czechen vnd gib ainen galray
03: pfeffer darzuͦ editorial expansion: &cetc. brauten
04: Niem den arszdarm von dem kalb
05: vnd mach den gar suber vnd hack die
06: lungen vnd speck vnder ain andren
07: vnd fasz in den darm vnd bewürtz
08: vnd süd es vnd leg in deneditorial expansion:  ̅n vff ainen
09: rost vnd braut Inn
10: Spanfärlin bräten
11: Ain Jung spanfärlin füll also nyem
12: aiger vnd schlach die In schmaltz vnd
13: rür sy wol vast darnach nyem die
14: lungen vnd das leberlin vnd die niern
15: oder allain die lunggen vnd hack sy
16: gar wol vnder ain andren vnd be=
17: würtz vnd färbs vnd erstreks das färchlin
18: wol in ainem kessel vnd stoss es denn
19: an ainen langen spis vnd salb das
20: färchlin vsswenig stättenclichen das
21: Im die hutt nit verbrin noch cze hertt
22: werd Ouch macht du es füllen wa
23: mit du wilt als ain gansz vnd czüh
24: Im ain gebrauten wurst nach der
25: lengi durch das mull editorial expansion: &cetc. [108v] 01: brauten gänsz galray
02: Niem ain Jung gansz so sy wol sy be=
03: raitt vnd braut die gar schon vnd
04: nym knobloch vnd als vil wisses brottes
05: vnd stos das in ainem morser vnd güsz
06: win vnd essich daran vnd czüch es
07: ### durch ain tuͦch darnach güss honig
08: daran vnd erwöll es vnd bewürtz es
09: wol so haust ain guͦt galray czuͦ der
10: gansz gefült gensz
11: Niem aber ain gansz als vor oder
12: die elter sy vnd berait sy vnd begriff
13: die czüsend hutt vnd flaisch als ain
14: huͦn vnd nyem knobloch vnd speck
15: vnd pfeffer vnd stoss vnd füls vnd braut
16: sy gar wol ain füllen czuͦ ainer gansz
17: Ain füllin czuͦ ainer gansz berriffen
18: ain gansz vnd füll die mit knobloch
19: gestossen speck vnd pfeffer ouch mach
20: ain füllin von reckolterber vnd speck
21: vnd ayer vnd ain wenig brott vnd
22: gewürtz Ouch niem speck darczuͦ vnd
23: gruen bieren vnd reckolterber vnd
24: peterlin gehakt oder czübelen
25: braten böck lebren
26: niem aines bockes [109r] 01: Niem aines bockes leber vnd hack es
02: klain also gruen vnd hak darczuͦ ayer
03: vnd wysz brot vnd bewürtz es vnd wind
04: es In ain netz vnd brates also editorial expansion: &cetc.
05: braten hecht
06: Niem hecht oder ander gros visch vnd
07: tuͦ die hut dauon also row vnd czüch
08: die gar ouch dauon vnd hack das gebrät
09: klain vnd bewürtz es vnd truck es In
10: ain Ingraben form wie du wilt es sy fisch
11: alder rebhuener fogel oder ander ding
12: gelich vnd süd es darIn darnach tuͦ es vss
13: der form vnd braut sy an spisen oder
14: sus darnach schnid von den vischen
15: bratten lenglecht als speck vnd erspick
16: es damit in der wisz nach ainem rechten
17: braten daruss waneditorial expansion:  ̅n das du ain brosem
18: wisz brotes darunder tuͦst vnd tuͦ es cze
19: samend mit czwain naschen messern
20: In der form als ain brot vnder welsz In
21: ainer pfannen vnd braut es an ainem
22: spiszlin als vorgeschriben ist ayer essen
23: Von ayern ain essen nyem xx ayer
24: vnd süd die in ainem nüwen wasser
25: also das der totter gelich dünn belib
26: vnd das wisz hert belib vnd nyem [109v] 01: sy den her vss vnd schlach sy vff an dem
02: spitz vnd schütt den totter her vss in
03: ain pfannen vnd tuͦ darczuͦ schmaltz
04: oder öll vnd tuͦ es vnder ain andren
05: ob dem fürr bis das es keck werd
06: vnd nyem es deneditorial expansion:  ̅n herusz vnd leg es deneditorial expansion:  ̅n
07: vff ain suber täller vnd hack es klain
08: vnd nyem deneditorial expansion:  ̅n ainen löffel mit ymbern
09: vnd ainen löffel mit czymitrinden
10: vnd ain wenig saffran als ain bon
11: vnd ain löffel fol bäriszkörner vnd
12: czucker vnd ain wenig saltz vnd mach
13: das vnder ain andrer vnd nyem dar
14: nach czway rowe ayer vnd schlach
15: die dar vnder vnd tuͦ es alles czuͦ samend
16: vnd nyem deneditorial expansion:  ̅n darnach das gehacketes
17: vnd f füll es wider in die ersten schalen
18: da das wisz In beliben ist vnd mach for
19: ain haiss wasser wierff die ayer dar
20: In vnd laus sy sieden das sy wol hert
21: werdent vnd darnach schell sy gar
22: schon vnd mach ain dünnen taiglin
23: mit ayern saffran czucker vnd czüch
24: die geschelten ayer dardurch vnd bach
25: sy deneditorial expansion:  ̅n In ainer pfannen oder ee du sy
26: bachist so stoß sy an ain spiszlin vnd [110r] 01: vnd braut sy vff ainem rost ligen So
02: laus daruff lauffen von ainem ay den
03: totter vnd säyge ymber daruff vnd
04: gib es für ain brates vnd mach sy In
05: ain dünn pfefferlin editorial expansion: &cetc.
06: seltz von aim lentpraten
07: Niem ainen lentbrauten von ainem
08: kalb vnd braut den vnd nym ain ruggy
09: brot vnd essich vnd peterlin vnd stoss
10: das in ainem morser vnd tribs durch
11: ain tuͦch das wirt ein sältz das gib zuͦ
12: dem brauten Muͦsz
13: Gebrauten muͦsz nym ytalayer vnd
14: als vil schmaltz vnd saltz es vnd mach
15: das schmaltz nit cze haisz vnd tuͦ es In
16: ain pfanen vnd braut es damit
17: Vnd mach ainen kecken ayer taig vnd
18: will In gar dünne bletter daruss vnd
19: bach in schmaltz darnach haks vast
20: klain vnd mach mit ayern vnd milch
21: Muͦsz von gebachem
22: Niem gebachen strubeten vnd hack
23: die klain vnd süd es in ainer dicken
24: milch vnd kopff czway ayer darJn
25: vnd färbs vnd weneditorial expansion:  ̅n du anrichten [110v] 01: wilt so tuͦ gewürtz daruff so wirt es
02: vast guͦt
03: Struben hak gar wol vnd tuͦ mich
04: vnder ayer darczuͦ vnd mach ain muͦsz
05: wilt du so bewürtz vnd färbs
06: käss muͦsz
07: Ouch mach ain muͦsz von geribem
08: käsz vnd süd den vnd tuͦ milch vnd ayer
09: darczuͦ vnd las es wisz
10: muͦsz von fischrogen
11: Ouch czüch row visch roggen milch
12: vnd lebren durch mit wissem brot vnd
13: hack das ingäder gar klain darIn vnd
14: mach ain muͦsz daruss mit mandell
15: vnd mit czucker das wirt das edlest muͦsz
16: muͦsz von hiern
17: Hiern czüch durch mit brott vnd
18: mach muͦsz darusz mit ayern vnd mit
19: milch ob du wilt wisz oder gefaerbt
20: muͦsz von ärwisz
21: Aerwisz muͦsz von wysen durch gezogen
22: one alle merung von roten eͣrwisz
23: durch gezogen on ander ding wol
24: mach du es mit honig suess machen [111r] 01: Muͦsz leber
02: Niem ain rech leber vnd süd sy gar
03: wol darnach czerhack sy gar klain
04: In ainem morser mit der brüge mit
05: rugim brott win vnd essich vnd süd
06: es darnach In ainem haffen so wiertz
07: es schwartz hack auch speck klain darIn
08: weneditorial expansion:  ̅n das gesied so mach ain plat mit
09: ayer in ainer pfannen vnd weneditorial expansion:  ̅n du
10: es anrichten wilt so leg das plat daruff
11: muͦsz von krepssen
12: Zuͦ ainem kreps muͦsz nym kreps vnd
13: vnd schnid das bösz czuͦ den augen dauon
14: vnd stosz das ander in ainem morser
15: vnd nyem ain wisz brosem darunder
16: vnd trib es deneditorial expansion:  ̅n durch mit milch vnd
17: tuͦ es den in ain pfanen vnd mach ain
18: muͦsz darusz addeddas ward rott
19: muͦsz vnd von biern
20: Bieren muͦsz czüch bieren durch
21: wolgesotten vnd duͦ geriben bimezelten
22: daran vnd süd es wol vnd tuͦ honig vnd
23: gwürtz daran Milch bräten
24: Gebrauten milch nyem ayer vnd
25: milch gelich vil vnd schlach es durch
26: ainander vnd tuͦ saltz vnd safran dar
27: an als vil es bedarff vnd tuͦ es In ainen [111v] 01: haffen vnd henk den haffen In ainen
02: kessel vol wasser also das das wasser
03: nit dar In mug In den haffen vnd laus
04: es wol sieden bis es vor stellt gestekin
05: vnd gibs für ain ayer muͦsz wöll man
06: es aber brauten so züh es vff ain suber
07: tuͦch vntz es wol ersyhe darnach tuͦ das
08: tuͦch ouch darüber beschwär es
09: mit ainem brett mit stainen so wirt es
10: keck als ain käsz darnach czerschnid es
11: mit ainem faden vnd legs vff ainen
12: rost als ain v̈tterlin vnd berströw es mit
13: gewürtz oder mit czucker Ouch macht
14: haisz schmaltz daruff giessen du macht
15: ouch es in ainen pfeffer oder in ainer
16: bruege geben ob du wilt
17: bry von bonen
18: Ainen bonen bry mach von gestossnen
19: bonen vnd durch gezognen bonen
20: vnd richt in als den mandelcziger
21: mit allen dingen holder muͦsz
22: Niem holder bluͦst vnd süd die In milch
23: vnd czüch es durch ain tuͦch vnd mach
24: damit ain muͦsz wie du wilt vnd mit
25: geriben wissem brot alder von andern
26: dingen das wirt gar wol geschmack [112r] 01: Vnd ouch gesund ouch macht du es
02: wol färben vnd bewürczen ob du
03: wilt aber es haut selber guͦten schmak
04: vnd hie nach mengerlay mueser
05: muͦsz von borättsch
06: Ouch mach ain borättsch von den
07: bluͦmen als von holdermuͦsz
08: essen
09: Wilt du ain hofflich essen machen
10: darzuͦ man allerlay flaisch brucht es
11: sy wild oder czäm gesotten oder gebrauteeditorial expansion:  ̅n
12: So nym vier kalbsfuesz oder me vnd
13: süd die bis das bain dauon fallend
14: mit ainer bruege vnd nym deneditorial expansion:  ̅n essich
15: als vil als der bruege vnd stoss die fuess
16: so die bain dauon komend in ainem
17: morser vnd strich es deneditorial expansion:  ̅n als samend
18: also haisz durch ain tuͦch vnd tuͦ dar
19: nach ain guͦtten löffel vol honig dar
20: an beschaidenlich vnd ouch ander ge=
21: würtz vnd schütt es deneditorial expansion:  ̅n vff ain ge=
22: brauten flaisch ist es aber gesotten
23: so röst es vnd aber darüber schütten
24: so gestaut es editorial expansion: &cetc.
25: angeleten huern [112v] 01: Zuͦ angeleten huenern nyem alte huenr
02: vnd klub die von ain andren nach der
03: lengin vnd schnid das gebrätt dauon
04: also das die bain an ain andren belibend
05: vnd czerhack das gebrätt vnd tuͦ brott
06: darzuͦ vnd speck vnd gewürtz vnd
07: leg es wider an die bain vnd süd das
08: so haustu angelaite huener vnd tuͦ die
09: hutt darüber vnd hefft sy vnd suͦd sy
10: deneditorial expansion:  ̅n schon ouch mach ayer oder peterlin
11: oder ander ding darunder da wärend
12: klaine winber guͦt
13: frowen essen
14: Wilt du machen ain frowen essen
15: so süd ain v̈tter von ainer kuͦ das
16: nit hab ain bruege cze vil vnd nyem
17: dieselben bruege halb vnd nym zwuͦ
18: schnitten von ainem wissen brott vnd
19: bäge die vff ainem rost vnd bestrichs
20: mit dry ayern tottern mit der bruege
21: durch ain tuͦch vnd schnid das v̈tter
22: czuͦ schnitten vnd röst es vff ainem rost
23: vnd schnid es deneditorial expansion:  ̅n klain in ain bruege darIn
24: es gesotten sy vnd nyem ain schüsselin
25: vnd tuͦ deneditorial expansion:  ̅n ymber vnd saffran daran
26: vnd werm es also ain rechty dünny
27: gewynn so ist es gerecht editorial expansion: &cetc. [113r] 01: kalbs kopff
02: Zuͦ ainem guͦten kalbs kopff schnid die
03: vndren keln daruon vnd nyem den
04: andern vnd süd in gar wol durch brich
05: die hiern schallen vff vnd tuͦ guͦt gewürtz
06: darIn vnd guͦt haisz schmalcz darInn
07: vnd braut in vff ainem rost
08: kügellin von kalbflaisch
09: Kügelin von kalbflaisch mach also
10: nyem des flaisches vnd brott vnd
11: an wenig ayer das es dauon haffte vnd
12: haks vnd bewürtz vnd machs synwelle
13: küglin als kuechlin vnd wierffs in ain
14: siedent wasser vnd laus es wol sieden
15: vnd gibs trucken mit peterlin oder In
16: ainem Jusel oder bachs in ainem schmalcz
17: vnd gibs in ainem pfeffer editorial expansion: &cetc.
18: ainen darm füllen
19: Niem ainen hindern darm füll also
20: hack ain lungen vnd speck vnd gewürtz
21: es deneditorial expansion:  ̅n vnd füls Ouch nyem ain hiern
22: ayer vnd brott vnd bewürtz es denn
23: vnd füls ouch nyem ouch macht du
24: ain wenig honig darvnder tuͦn ob
25: du wilt editorial expansion: &cetc. klob wurst
26: Niem aines klobes bockes leber vnd
27: hack sy klain also gruen mit ayern vnd
28: mit wissem brot vnd bewürtz es [113v] 01: vnd färbs vnd bewind es mit ainem
02: netz vnd röschs oder brauts du macht
03: ouch darIn hacken speck vnd peterlin
04: mandel cziger
05: Niem mandel vnd stosz in gar wol
06: vnd mach ain guͦt milch daruss vnd
07: trib die mit ain wenig wins brottes
08: durch oder tuͦ wiss geriben brot dar=
09: vnder vnd güss ain wenig wins dar=
10: vnder vnd laus es erwallen vntz es
11: dick werd vnd czüch es vff ain sib
12: oder vff ain tuͦch als vil als ander
13: cziger oder milch vnd weneditorial expansion:  ̅n du es
14: an richten wild so strich es lenglocht
15: vff ain rott schüssel mit ainem nassen
16: messer oder mit ainer schindel vnd
17: beströwbs mit mandelkernen vnd
18: güss yetwedertt halb mandel milch
19: darczvff mit czucker beströwet
20: gehäckt in der vasten
21: Ain gehäkt in der vasten mach von
22: gehacktem mandel vnd färb aintail
23: vnd das ander laus wiss vnd ströw
24: czucker daruff vnd czuͦ dem dritten
25: taill so nym klain win berlin geschült
26: in ainem wenig wins in ainer pfannen [114r] 01: grüben in der vasten
02: Schnid wiss brott würfflot als speck
03: vnd röst sy in schmaltz oder in öll
04: vntz es brän werd vnd ströw es
05: vff die mueser als die grüben das
06: ist hofflich öpffel schrott ouch also vnd
07: rösts in dem schmaltz vnd gibs ouch
08: vff mueszern In der vasten
09: suesz sältz
10: Ain förchenen oder ainen lasch oder
11: ainen Inlancken mach also In ain suesz
12: sältz mit visch lebren vnd mit geribem
13: leppczelten oder mit pfeffer brott oder
14: mit gebrentem mell vnd honig als vor
15: ist geschriben tuͦ mandelkeren vnd bay=
16: derlay winber darIn vnd figen vnd
17: richt das an vff an fisch kalt oder leg
18: die fisch darIn sultz
19: Sultz visch mach also Niem win
20: essich vnd wasser vnd süd die visch
21: darInn vnd leg sy In kaltes wasser
22: vnd wäsch die visch vnd die schueppeln
23: damit ab den vischen vnd sich die
24: suppen durch vnd also leg die fisch
25: darInn vnd saltz es gar Luetzel editorial expansion: &cetc. [114v] 01: figensultz
02: Stosz die figen an spiszlin als vil du
03: wilt vnd süd den figen In ainem kessel
04: oder in ainem haffen vnd güsz gelich
05: vil win vnd wasser daran vnd
06: darnach nyem brott vnd lepczelten
07: geriben vnd tuͦ es an die bruege figen
08: hong vnd essich durch ain tuͦch ge=
09: czogen vnd bewürtzt vnd färbs vnd
10: erwels als vnder ain andren vnd
11: leg die figen In ain geschier vnd güsz
12: deneditorial expansion:  ̅n die bruege daran vnd weneditorial expansion:  ̅n du
13: wöllest an richten so ströw darüber
14: winber vnd gibs also
15: krum krapffen
16: CZuͦ krumen krapffen als rosysen
17: solt du riben guͦten käss vnd nyem
18: halb als vil mell vnd schlach ayer dar=
19: vnder das es sich dester basz wellen
20: laus vnd bewürtz es gnuͦg vnd will
21: es vff ainem brett das es werd als
22: würst daruss mach deneditorial expansion:  ̅n krum krapffen
23: als roszysen die werdent gar guͦt vnd
24: sind vast gesund vnd sol sy bachen
25: in schmaltz [115r] 01: krapffen in der vasten
02: Krapffen in der vasten mach also
03: nyem gruen nusz vnd figen vnd stoss
04: die vnder ain andren vnd bewürtz die
05: vnd legs in ain pfannen In öll oder In
06: schmaltz das es erwalle darnach bewollen
07: mit erhabem taig In j Wrong start. krapfen wisz vnd bach
08: es vnd gibs kalt oder In ainem pfeffer
09: baches In ainem Jussel
10: CZuͦ ainem bachem In ainem Jussel nyem
11: geryben käsz vnd mell vnd schlach daran
12: ayer vnd bewürtz es wol vnd knytz
13: vnder ain andren vnd will es vff ainem
14: brett vnd mach daruss lang schrentzen
15: vnd dünne vnd bachs In schmaltz dar
16: nach so schnütz in ainen Jussel
17: baches vss visch rogen
18: Niem ain vischrogen vnd czüch den
19: row durch ain wenig wisses brots oder
20: sus mells mit guͦtem wissem mell als
21: ain struben taig vnd färbs ain wenig
22: ob du wilt darvss mach guͦt struben
23: oder anderlay guͦt gebaches oder be=
24: würtz es vnd mach flädlin darusz In
25: ainem ofen gebachen oder mach ge=
26: bruete kuechlin darusz als von ayer [115v] 01: baches von kroszayer
02: CZuͦ krosz ayer schlach ayer vff czuͦ dem
03: grossen spitz vnd kropff die gar wol tuͦ
04: pfeffer vnd saffran vnd gehakten peterly
05: vnd sälbin vnd röschs in ainem kuͦchen
06: vnd stosz es vff ain rost vnd brauts also
07: krosz ayer
08: CZuͦ krosz ayer brich vff an dem spitz
09: vnd lär die schallen gantz vnd nym
10: ytal ayer totter vnd klopff die wol
11: In ainer schüssel vnd bewürtz vnd saltz
12: vnd färbs vnd tuͦ gehakten peterlin
13: vnd sälbin oder bränwurtzen oder
14: ander ding darIn was du wilt vnd röst
15: es vnd hack es klain vnd tuͦ es wider
16: in die schallen vnd stoss es an spiszlin
17: vnd brauts vff ainem rost
18: bachen morochen
19: Niem klain morochen vnd wäsch die
20: gar suber vnd schnid die butzen dauon
21: vnd mach ainen dünen taig von wissem
22: mell vnd güss ain wenig wins darIn
23: vnd faerbs vnd bewürtz vnd czüch die
24: morochen dardurch vnd bach es In
25: ainer pfannen editorial expansion: &cetc.