Milk, roasted Wilt du machen ein gebraten milch . Semantic annotation of the recipe "Milk, roasted" (m11.26) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 CC0 1.0 Universal Graz o:corema.m11.26 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland München Universitätsbibl. Cim. 4 (= 2° Cod. ms. 731) Hausbuch Michaels de Leone – Würzburger Liederhandschrift M11 M11 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "M11" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe ca. 1345-1354 approx. 1345-1354 1350 Würzburg Würzburg Michael de Leone hat das Hausbuch vermutlich als Nachschlagewerk für sich und seine Nachfahren in Auftrag gegeben. East Franconian
Wilt du machen ein gebraten <ingredient commodity="Q8495" en="milk">milch</ingredient> . Wilt du machen ein gebraten milich So nim die do niht veiztes zvo si die kummen vnd die gelebt si den hafen zvo slahe daz sie sanfte her vz glite vf ein buetel tuoch dor in bewint sie vnd beswer sie sanfte von erst vnd dor noch baz laz sie ligen so snit sie duenne vnd spizze sie besprenge sie mit saltze . vnd lege sie vf einen hueltzinen rost . vnd la sie wol roeste . vnd wirf ein wenic pheffers dor vf vnd betreyfe sie mit butern . oder mit smaltze ob ez fleisch tac si . vnd gib sie hin .