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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Fake morels, chicken

Ein guot spise

Metadata:

München, Universitätsbibl., Cim. 4 (= 2° Cod. ms. 731)Source Collection: M11, fol. 158vRecipe Nr. 24 Dating: approx. 1345-1354Origin: WürzburgLang: East Franconian

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Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: -Type: show dish

Ein guot spise Nim von der brust des huones vnd hacke ez cleine vnd stoz ez in eime moerser . vnd tuo dar zvo ein wenic melwes vnd grobes brotes pfeffer oder ingeber saltz zvo mazze ein ey oder zwey noch der [159r] menge roeste daz wol zvo sammene snit zwei clueppelin eines vingers lanc als ein eln schaft fornen sleht sinewel vnd nim des gesoten als groz als ein morche walkez sinewel in der hant vnd fuege ez vmeme den spiz als ein marach vnd zwengez vzzene daz ez krusp si legez in ein pfannen laz ez sieden mit dem stecken die wile daz siede so bewirke den andern stecken als du den einen vz nemest so lege den andern in . vnd mache ir als vil als du wilt wanne sie gar sin gesoten so nim sie vz ruere ein gehacketz muos mit butern daz fuelle in die morchen vnd stecke sie entwerhes an den spiz mache sie heiz vnde betraufe sie mit butern vnd gib sie hin Also mahtu auch machen morchen von hecheden vnd von lehsen vnd wo von du wilt .