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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pastry, checkered, stuffed, in five colours

Ein Schoch zcabels geback gefult von funff farben

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27Source Collection: K1, fol. 018rRecipe Nr. 87 Dating: 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.)Origin: place of origin unknownLang: West Central German

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Same title: k1.87, so1.61#sub1Shared ingredients: k1.87, so1.61

Categories:

Main ingredient: -Preparation: -Type: -

Ein Schoch zcabels geback gefult von funff farben Back ein blad von geklopften eygern totternn vnd eyn klein Saffran dar vnder das isz gilbe sie Nym der eiger vf ein essen ader zwei Drucke peterlin saft dar Inn durch ein suber tuch Tempereres wol so werden sie grvne Mach einen teig als die hasenorenn nit zudicke noch zudunne Snyd bletter dar vsz Back sie nit zubruen Wiltu sie bloe han So drucke kornbloemen saft dar In vnd das wirt zcweier ader drier ley So man wol hat gestossen In eym morser mit luterem wasserr wie vil der kornblomen sin So ist der irst druck bloe said der ander bleicher Der dritte noch bleicher So ists mit allen varben von vszdruckenn von allen bloemen vnd krudernn an rosen die hat nit mere dan Iren gesmack vsz gedruckt vnd vndergemischt Ire safft an allen scha den In alle essen so man die an richt dar vnder tempereret So smeck dar zcu vnd vndersetz den Smack In einZcyen Also magstu wol nemen violen vnd was von krudern vnd bloemen wol smeckt gestossen vnd gestrichen durch ein tuch vnd alwege den safft behalten Thu Ine Inn ein glaseren geschirre bisz du sin bedarffest gar schon bedeckt vor mueckenn vnd Spynnen Item Nym epphel back sie bruen In Smaltz Thue sie vsz [18v] Leg sie vf ein banck Wurtze vnd Saltze sie zu mossen Nym das irste gele blad Strich die epphel dar vf Nit zudicke noch zu duenne Dan nym das grvne blad vnd lege isz vff epphell Dan mach ein gele full von eyernn gewurtzt als geruret eyer Nym dan das bloe blaid vnd legh isz dar vf die fulle Vnd nym dan ein ander farbe wie der teig geferbt ist ein blad legh dar vber So dan die bleder vnd fulle by ein ander ist schoen vf ein ander geleigt so nym ein frisch eier klore vnd bestrich sie vmb vnd vmb Heft isz wol vnd machs lenglicht als einen weck Snyds zu stucklin vnd stois an eynen hultzenn zuetetigen breidelechten spisz ye zcwei oder iij zusamen an eyn spiszlin Mach eyn dunnes teiglin von milche vnd eygern vergilbt Zuch die spiszlin dar durch vnd legh sie widder In einen milchsmaltz back sie bruen Trags fuer vnd wan das vfgesnydden wirt so hat ein ydes sin farb das die geste sere verwondert




K1 - "Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27"