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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Pastry in four colours

Ein hofeliches Eier essen

Metadata:

Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27Source Collection: K1, fol. 017vRecipe Nr. 86 Dating: 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.)Origin: place of origin unknownLang: West Central German

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Same title: k1.86, so1.60Shared ingredients: k1.86, so1.60Same ingredients in following recipe: 9Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: doughPreparation: pastryType: -

Ein hofeliches Eier essen Nym eiger vnd mele Mach einen lynden teig Verbe Ine als hir noch volgt Von kornbloemen vnd von krudernn Mache eins bloe Eins gruen Eins roid Eins gele ader wies Zcuetrieb den teig mit eym welgerhultz vnd verbe Ine dan an einer sieden vssen Mach bletter darvsz als krepphen vnd hack wiltbrod Isz sie gesoden ader gebroden Des glichen kromet vogel ader ander gesoden ader gebroden Ader des glichen huner welcherley gehecke das ist knede Ine mit eynem rohen eye abgewurtzt gesaltzen vnd gegilbt So legs also vf die bletter die schyeblecht gesnydden sind Erbreid das geheck als duen die bletter sin Leghe ein ander blad darvber das salbe vmb vnd vmb zcue als fladen vnd back sie In einer phan Wiltu dan gern so magstu fyn krepphen machen wen die gebacken sin so strauwe zucker dar vff an der an richten Setzs fur In solichen bleddern ader krepphenn magstu eyer backenn In zcweier ader drierley wies

*Soft egg stuffing for pastry in four colours* (Subrecipe Nr. 1) [cooking recipe] Mach geruerdt eyer [18r] mit wurtzenn Saltze vnd gilbe sie en wenig vnd verberg die vnder die bledder als vor Geferbt ader vngeferbt vnd back sie

*Hard boiled egg stuffing for pastry in four colours* (Subrecipe Nr. 2) [cooking recipe] Zcum andern mol Sued harte eiger hack sie wol Thu peterlin darInne vnd wurtze verkned sie mit einem rohen eye das vergilbt sie legh sie Inn als vor vnd back sie

*Meat stuffing for pastry in four colours* (Subrecipe Nr. 3) [cooking recipe] Zcuem dritten mol magstu allerley gesoden fleisch nemen durre ader gruen wol gehackt vnd mit eym rohen eye verkneden an gele mit wurtzen vnd saltz nicht zuvil vnd trucken In geleid schon vermacht vnd gebackenn

Wiltu gern so magstu gern Epphel In disse dry geback hacken vnd wol vnder ein tempereren vnd also zcerdlicher kuechlin vnd krepphen backenn




K1 - "Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27"