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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Freshwater crayfish, stuffed

Gefuellte Crebs zcu machenn

Metadata:

Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27Source Collection: K1, fol. 007vRecipe Nr. 52 Dating: 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.)Origin: place of origin unknownLang: West Central German

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Same title: k1.52, wo7b.108Shared ingredients: k1.52Same ingredients in following recipe: 7Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: fish fishPreparation: pan fried panfriedType: -

Gefuellte Crebs zcu machenn Sueed sie In wasser Schele sie schoen Lege die guten groissen Crebs scheren vnd swentz besondern Nym die anderen gescheleten kleinen Crebs buche vnd scheren Die hacke gar klein vnd slag frische eyer darvnder so vil vnd die mynge der crebisz ist Menghe sie ab mit wurtzen vnd saltze Gilbe sie en wenig Hacke petersil bletter allein vnd keinen stengel dar vnder knethe isz mit einem rohen Eye So blibs kleberig vnd by en ander Nym dan dy Ruckschalen vnd Fuell sie wol vnd stortz dan ein ander ruckschalen dar vber Ein houebt hene das ander here Einen buch gein den andern Wiltu sie dan broeden so stosz zcene ader drie In ein spiszlin Legk sie vff einen roist Nit zcu heisz bisz das dy Fulle starck vnd gerecht werdenn so gib sie als warmm fuer Wiltu sie aber roisten In eym smaltz bisz die Full gnuegk gewinnen dis magstu auch thuen bisz sie gerecht werden Gib sie ouch hin Nym dan das ander teil der behalten Crebs schon geschelet vnd rein bereit Thu sie In ein morsel vnd ein broszem wiszs brods dar zcue Stosz isz vnd tribs durch ein tuch So legk dan die aller groisten krebsz swentz vnd scheren darIne Machs ab mit wortzenn vnd saltze [8r] Lasz sie erwallen vnd richt sie dan ane Das heissen gestoissen krebis




K1 - "Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27"