Almond jelly Ein hofelichs Zcenen von Mandelnn Semantic annotation of the recipe "Almond jelly" (k1.43) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.k1.43 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Köln Historisches Archiv der Stadt Köln Best. 7004, 27 K1 vormals Gymnasialbibliothek GB 4° 27 K1 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "K1" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 2. Hälfte 15. Jh. (Menne/Ehlert), 16. Jh. (Finger et al.) 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.) Entstehungsort unbekannt place of origin unknown: aufgrund der sprachlichen Merkmale westmitteldeutscher Raum anzunehmen West Central German
Ein hofelichs Zcenen von <ingredient commodity="Q184357" en="almond">Mandelnn</ingredient> Nym Mandelmilch mit wasser durch gestrichen Mach sie warm In eynem hafen Rure sie gar wol Nym ein beleibt brue von fischen vnde persig gesoten ader van kelber ader Schafs fussen wol lueter gestanden abgesaltzt vnde die mandel milch do mit vermischt Lasz isz erkaltenn vnd gestehenn brich sie dan vf In eyn schusselnn bestraue isz mit Zuckerr Setz fur