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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Freshwater crayfish puree

Ein gemueisze von Crebsen

Metadata:

Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27Source Collection: K1, fol. 002vRecipe Nr. 14 Dating: 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.)Origin: place of origin unknownLang: West Central German

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Categories:

Main ingredient: fishPreparation: pureeType: -

Ein gemueisze von Crebsen Require Guet Milch vnd kornbloemen safft Temperire vnd ruere das wol durch en ander Thue ouch schoen mele dar zcue vnd temperir isz noch basz Bereit die Crebs woil Wirff nit dan die gallen vsz dem houebt So magstu si stoissen mit win bereit oder mit schalen vnd alle Thu ein wisz broid dar vnder Drucks durch ein thuch Machs ab mit wuertzen vnd saltz vnd thu isz In das mueszlin vor gezcworen mit mele vnd milch Temperir isz wol mit eym Leffel Ists vor nit abgemacht mit wurtzen vnd saltz so machs dan ab Ists zcu dicke So mere isz mit milch zcu rechter Require In fine huius capituli scilicet folio 7 alia duo fercula de Cancris Latin text in folio margin. [3r] moisze Thu isz In ein smaltzige phanne Loisz isz sieden als ein kinds muesz wiltu das warm geben ye mehe gestoszner Crebs In dem muesze sin ye besser zcue gueter dicke vnd wenigk Smaltz darvff vnd ein klein frisch Ingber gezcettelt Wiltu das muesz kalt geben So sal das mit win ader essig gemacht werden Ader die Crebs sullen mit win ader essig gestoissen vnd durch getribben werdenn vnd das selbe mit eym steiblin mels ein gemuesze gemacht vnd mit wurtzen vnd saltz ab bereit Dar In geleit die guten groissen Crebs swentz vnd schern alleyn Trag fuer




K1 - "Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27"