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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Italian pie

Ein pastede vf welschen sidden

Ingredients:

Tools:

Metadata:

Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27Source Collection: K1, fol. 021vRecipe Nr. 109 Dating: 2nd half of 15th c. (Menne/Ehlert); 16th c. (Finger et al.)Origin: place of origin unknownLang: West Central German

Similar recipes:

Same title: k1.109, so1.82Shared ingredients: k1.109

Categories:

Main ingredient: -Preparation: -Type: -

Ein pastede vf welschen sidden Nym gut weissen mele das kned mit kaltem wasser vnd brich Ine vnder den henden das er sich loisse welgern Legh Inn eynen morserr Stois Ine gar wol das er hart werde wirff ye ein steueblin mels dar zcue Wan das mele verzcerit wirt So thu Ine vsz Mach einen hafen do von In eyn alte hafen schirbe ader In eyn verglesede schirbenn das teig vnd hafen eyn wiede haben Setzen Inne der schirben eben glich Thue warmen milchsmaltz zcwischen die schirben vnd teighaffenn Nue gehort ein fulle dar Inn von eyernn hunerprue milch oder win gar wol geklopft durch ein ander mit guten wurtzenn abgemacht ouch mit saltz vnd gehackten peterlin das thu alles In den selben teighafen vnd stosz ouch gebroden oder zugerust walt vogel dar Inn ader gesoden huner ader gebrodenn Item die selben gesoden ader gebroden huner zculegk schone also von glidden zu glidden gantz vnd gerecht vnd thue die vfgericht dar Inne Ader gebroten birnn ader duerr wuerst gebroden ader gesoden Des glichen von gebroden fleische vnd wes du hast Wan der anstois geschicht so setz die schirben zu eyner rischenn glueed an rauch zcum irsten ferrer dan vnd ye basz ye basz hyn zcue So beginnet dy fulle zu wiessen vnd der teighafen richen So guesz yehant zu dem teighafenn warmen milchsmaltz das der teighafen nit an den schirben borne Vnd wan die fulle wirt backen so treib den schirben oft vmb vnd vmb das er glich hitze habe vnd gusz yehands eyn halben leffel smaltzes [22r] In die fulle das sie fuecht bliebe wol zue moissen Mach ein suber hultzen spiszlin den stos yehands In hafenn bis an den bodden das . das heisze smaltz zue gruende gehe So wirts brasseln vnd sieden bisz die fulle hart wirt So ists gnuech So setzts von dem fuer Loisz den smaltz In sincken Dan hebe den teighafen vsz dem schirbenn In eine wieter schusselnn vnd bedeck Ine mit einer suberen schusselnn Trag Ine also zu dische eym konige oder furstenn Ich geswige dem gemeinen manne Mircke wan man die schirben setzt so bedeck sie mit eyner warmen phannen die so wied sy das sie den teighafen vnd schirbenn wol begrief Hastu der nit so mach eyn blad von teige do der hafen vsz gemacht ist vnd decke das blaid dar vber etc.




K1 - "Köln, Historisches Archiv der Stadt Köln, Best. 7004, 27"