CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

[41r] 01: Rephuener in der uasten
02: h Small letter 'h' as placeholder for planned initial. aisz dir graben zwaÿ helczer
03: in der form wan man sy czů
04: samen trucke daz sÿ ain form macheeditorial expansion:  ̅n
05: als ain rephůn nim visch . vnd tů den
06: grätt . vnd die schiepeln dauͦn vnd hack
07: den . pratten vnder ain ander gar clain
08: vnd gewircz garwol vnd suid das
09: wol mit den hoelczern das hat ain form
10: als ain rephůn daz prat vnd spick
11: es mit hecht bratten
12: rechbraten editorial expansion: &cetc.
13: N?im grosz visch welherlaÿ die
14: seien vnd du den grett vnd die schiepeeditorial expansion:  ̅n
15: dauon vnd darzů hack den bräten
16: gar clain vnd reib ain brot brot dar=
17: vnder vnd gewürcz daz wol vnd mach
18: das zesamen mit ainem nassen messeeditorial expansion:  ̕r
19: vf der anricht in dem form als ain
20: rechbrät vnd leg das in ain pfann
21: vnd erwelle es darnach nim ain spisz
22: vnd stosz in dardurch vnd spick in
23: mit ainen 'n' one stroke to many. gruenen hecht brätten so
24: wirt es ain rechbrätt [41v] 01: ziger in der uasten
02: Nim geschelten mandel vnd stosz
03: den in ainem morser vnd mach
04: dick milch dauon vnd seich das durch
05: ain tuͦch in ain pfannen vnd reib
06: ain wennig weiszbrot darein Ee es
07: erwalle vnd ain wenig gůts weins
08: vnd wen es erwalle so zuihe es
09: vsz der pfannen vf ain tůch oder
10: auf ain sib so seich das wasser dauon
11: so wirt es gůt cziger den richt an
12: vnd steck in mit mandelkern nim
13: den selben cziger vnd leg ain fier=
14: dentaile in ain schüszel vnd guisz
15: ain mandelmilch daran
16: fladen in der uasten
17: Nim mandel vnd hack in clain vneditorial expansion:  ̅d
18: ferb in halb mit safferan vnd leg
19: in besunder in ain schüszellin vnd
20: nim in wolerlesen vnd erwelle
21: die daz sÿ sinwel werdent vnd leg
22: die auch besunder in die schüszel
23: vnd nim allerlaÿ uisch regen mit [42r] 01: ainem wenigem weissen mel das
02: es werd als ain streüblin taig vnd
03: faerb den vnd guisz es auf den fladen
04: vnd bach in in dem ofen
05: krapfenn
06: Stosz nuszkern vnd vÿgen vnder=
07: ainander in ainem morser vnd
08: gewürcz das wol vnd färb es vnd
09: leges in ain pfannen vnd guisz
10: oel daran vnd erwelle es vnd machs
11: in krapfen vsz weiszem vrhab taig
12: vnd bachs wol in oel vnd gib es
13: kalt ze essen
14: Gebraten aÿer
15: Schlach aÿer vff bei dem grossen
16: spicz vnd klopf die garwol vnd dü
17: safferan darein vnd pfeffer vnd ge=
18: hackten peterlin oder saluaÿ vnd
19: rösch daz in ainer pfanneeditorial expansion:  ̅n vnd hack
20: es clain vnd tů es wider in die aÿer
21: gugen vnd stosz es an ainen spis vnd [42v] 01: vnd legs vf ainen rost vnd bräcz
02: ain richt von vÿgen
03: Stosz ÿe sechs vÿgen an ain spiszlin
04: vnd mach der wieuil du wilt vnd
05: suid sÿ in aim keszel oder in ainem
06: hafen vnd guisz gleich wein vnd
07: wasser daran darnach nim prot
08: vnd lebczelten geriben vnd tů das
09: an die supen von den vÿgen vnd
10: honig essich vnd reib es durch ain
11: tůch oder sib gewürcz vnd färbs vneditorial expansion:  ̅d
12: enwelle daz alles in ainer pfaneditorial expansion:  ̅nen
13: vnder ain ander vnd leg die vÿgen
14: in ain rains wasser vnd guisz daz
15: daran vnd wen du das anrichten
16: wellest so bestre̊we es mit erwelteeditorial expansion:  ̅n
17: sinwellen weinberen vnd gib es kalt
18: ain richt mit addedvon krepsen
19: Nim kreps vnd schnid editorial expansion: dzdaz bösz von den
20: augen vnd stosz daz vnder ainandeeditorial expansion:  ̕r
21: in ainem morser vnd reib ain semel
22: darzů vnd aÿer tötter vnd schlach das [43r] 01: durch ainander vnd mach ain můsz darusz
02: in ainer pfannen das wirt rott
03: ain richt von kaesz
04: Du solt reiben gůten kaesz vnd nim halb
05: als uil melbs vnd schlag aÿr daran daz
06: seich basz vnd buluer daz wol vnd walg
07: daz auf ainem banck daz es werd als
08: ain wurst daz mach du krum als ain
09: rosseÿsen vnd bach es in schmalcz
10: ain richt von baches
11: Mach ain taig von ÿteligen aÿrn so
12: du aller hertest mügest daz ferb vnd
13: walgs das dineditorial expansion:  ̅nu pleter darusz werden
14: als die pfanczelten vnd bach das in
15: schmalcz vnd nim ain gůten wein halb
16: als uil hönig vnd erwell das vnder ain
17: ander vnd zuich das bachen dardurch
18: wen du es an wilt richten
19: ain richt von bachen
20: Nim geriben kaes vnd mel ÿglichs gleich
21: vnd schlach daran aÿr vnd gewürcz es
22: wol vnd kint es durch ain ander vnd
23: walges vf ainem bret vnd mach darusz
24: lang strüczel gar dinn vnd bach es in [43v] 01: vil schmalcz darnach so schneid es in ain
02: schüszel Ain richt von aim kalbs kopf
03: Schneid daz vnder von aim kalbs kopf
04: vnd suid den gar wol darnach brich die
05: hirnschal vff vnd sae gůcz gewurcz vff
06: das hirn vnd guisz haisz schmalcz darin
07: vnd bracz vff ainem rost daz wirt ain
08: gůt kalbs kopf
09: ain gericht von leber galran
10: Nim ain hirs leber vnd addedpräcz darnach schneid
11: sÿ vnd stosz in ainem morser mit ruggim
12: brott vnd mit honig mit wein vnd essich
13: vnd treib es durch ain sib vnd gewürcz
14: es wol vnd erwel die leber darnach gib
15: die kalt daz ist die lebeeditorial expansion:  ̕r galraun
16: ain richt von hasen würsten
17: Nim lung vnd leber vnd die würist von
18: ainem hasen vnd erschneid das wirflot
19: vnd fach den schwaÿsz vnd tů pfeffer
20: daran vnd suid es damit vnd fasz es
21: in den darm vnd suid die würst vnd
22: bratcz darnach vnd gibs trucken
23: Ain ayr im schmalcz in der vasten [44r] 01: Nim geschelten mandel vnd stosz daz in
02: aim morser vnd leg ain weiszbrot darzů
03: vnd mach darusz schänlach vnd ferbs da=
04: mitten vnd legs in ain pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd guisz
05: oel daran vnd bachs darine
06: gehalbierte aÿr in der vasten
07: Mach vsz der vorgeschriben matÿerie
08: sinwel aÿr vnd schneid die von ain ander
09: nach der leng vnd färbs an der stat da
10: der totter ligen fülle vnd besäege es mit
11: peterlin vnd mit essich
12: Gůt holdermůsz
13: Nim holder plů vnd leg die in die
14: milch vnd lasz sÿ ain gůt weil darin
15: ligen vnd seich die milch den durch
16: ain tůch vnd secz sÿ zů dem fuir vnd
17: rier sÿ daz sÿ nit gerin vnd nim vier
18: aÿer vnd slachs darein vnd nim
19: darczů schmalcz vnd gůt gewürcz
20: ain gemůsz von Reÿsz
21: Nim reÿs vnd waesch den wol ausz vier
22: wassern vnd drücken in wol in ainer [44v] 01: pfaneditorial expansion:  ̅nen oder an der suneditorial expansion:  ̅nen weneditorial expansion:  ̅n er deneditorial expansion:  ̅n
02: dir werd so stosz in den in ainem morseeditorial expansion:  ̕r
03: clain vnd seiche es den durch ain dick
04: důch oder durch ain sib vnd mach denn
05: ain dick mandelmilch vnd secz die zů
06: dem fuir vnd dů das gestossen ain halbeeditorial expansion:  ̅n
07: leffel uol vnd zucker darein
08: Ain gemůsz von epfeln biren vnd kitten
09: Nim epfel vnd schel die vnd leg sÿ in ain
10: hafen vnd guisz zehand vaist daran
11: vnd lasz daz also sieden vnd nim vnd
12: zwier sÿ vnd schlach aÿr daran vnd
13: gewürcz sÿ vff der schüszel aber an aim
14: vastag so reib brot darunder an der
15: aÿr stat daz můsz macht du machen
16: von kitten oder von birn
17: Gemacht birn
18: Nim welsch weinber schon erlesen vnd
19: stosz die in ainem morser vnd nim ge=
20: schelten madelkern vnd stosz sÿ damit
21: vnd misch darzu ÿmber vnd zucker
22: so das geschicht so walges in der hand
23: daz es geschaffen seÿ als aien bir vnd [45r] 01: stosz miten darein ain stil
02: flaischmüsz von hönnern
03: Dusolt nemen ain huͦn vnd seüd das
04: wol wenn daz gesotten seÿ so nem editorial expansion: dzdaz
05: weÿs am der brust vnd zerzaisz das
06: weneditorial expansion:  ̅n daz zerzaist sÿ soleg es in ain
07: pfannen vnd derre es wol ob ainem
08: fuir weneditorial expansion:  ̅n es dür seÿ so zerreib es in
09: ainem sÿb oder erstoszes in aineeditorial expansion:  ̅m morseeditorial expansion:  ̕r
10: klain als ain mel vnd nim mandel
11: milch vnd der gesotten hennen brie wiltu
12: es sůsz haben so nim zucker darzů vnd
13: lasz ain wenig sieden
14: ain gericht von krepssen
15: Du solt nemen krepsz vnd von erst
16: sieden wen sÿ den gesotten sind so nim
17: sÿ dan vnd schel in den zagel wen du
18: das getan hast so leg sÿ in ain pfaneditorial expansion:  ̅nen
19: vnd guisz daran gwürcz vnd essich
20: gebraten huͦner
21: Nim junge hůner vnd brätt sÿ vnd rib
22: die leber hastu aber nit souil leber oder
23: lebczelten vnd gibs deneditorial expansion:  ̅n kalt [45v] 01: Nim iunge hůner vnd suid sÿ in aineeditorial expansion:  ̅m
02: schmalcz vnd gewürcz sÿ gar wol
03: Wilt du machen gůt galraun von iungeeditorial expansion:  ̅n
04: hoennern so nim vnd suid sÿ in essich
05: vnd nim die fiesz damit vnd merck
06: daz daz man alle die hůner die man
07: zu galraun machen wil die lasz halb
08: wenig in wasser sieden vnd halb in
09: essich vnd darnach brätt iung vnd
10: altu hůner nach dem ersten wal der
11: suppen
12: Item ist aber daz die galrait zefaist
13: ist obnen wen sÿ gestat so guisz siedentz
14: wasser darüber so wirt sÿ lauter vnd
15: naig die schüszel vff ain seitten daz
16: daz wasser dehain weil daruf bleib
17: anders die galrait zergieng
18: wie man rephůner bräten sol
19: Nim rephůner vnd suid sÿ wen sÿ
20: gesotten sein reib senf mit honig
21: vnd seihe in deneditorial expansion:  ̅n raÿn vnd tů ge=
22: stoszen imber darin vnd leg die rep=
23: hůner vnd zerleid sÿ [46r] 01: wie man clain vogel beraiten sol
02: Nim clain vogel vnd tů sÿ in ain hafen
03: vnd guisz schmalcz daran vnd lasz sÿ dar=
04: in bräten vnd nim welsch weinber
05: vnd reib sÿ mit wein oder mit essich
06: vnd guisz daran
07: Wie man wilbrät bräten sol
08: Zů allem wiltpret sol man gewürcz
09: machen vnd daran tůn in den hafen
10: denczů ainem gesotten oder gebräten
11: wilbrätt oder zů hirschim zů dem
12: seczet man es besundeeditorial expansion:  ̕r in ain schuszelin
13: aber zů aÿcharn zů vogel oder zu
14: hasen zů anderm die guist man alle
15: wurczen an in der pfaneditorial expansion:  ̅nen oder in
16: der haddedafan vnd merck man sol dehain
17: wurcz salczen in dem wilbraett wan
18: daz wilbret ist vor gesalczen
19: ain richt von bachen
20: Nim siedentz wasser wirf mel
21: darein vnd zertreib daz wol daz es
22: ain recht dickin hab so nim vier aÿr
23: daran vnd misch daz wol vnd strich
24: daig mit ain lefel aus ain ander in [46v] 01: der pfannen mit schmalcz weneditorial expansion:  ̅n das
02: gebach so bestreich das mit zucker
03: wie man krapfen machen sol
04: Nim aÿer vnd schlach die in ain pfaneeditorial expansion:  ̅n
05: vnd puttern vnd růr sÿ durch ainandeeditorial expansion:  ̕r
06: vnd hack darunder welsch weinber
07: vnd zů darzů gewürcz vnd fil es in
08: ain taig
09: flaisch krapfen
10: Nim kalbflaisch oder rintflaisch oder
11: höner oder wiltprät vnd lasz es sieden
12: welcherlaÿ daz sÿ vnd hack addedes mitt welsch
13: weinber vnd auch mit faistem flaisch
14: vnd aÿer vnd gewürcz vnd fül es
15: in den gemachten taig
16: von bachen kůchen
17: Nim vnd mach ain kůchen von aÿr
18: in ainer pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd schneid in ze
19: stucken vnd gib in in ain sälcz die da
20: gemachet sei von saluaÿ von minczeeditorial expansion:  ̅n
21: von petersillin vnd von knobloch
22: Item aber
23: In der selben materÿ machtu gebraten
24: ainen spis nim aÿer schön brott aines [47r] 01: safferan wein oder Essich vnd wasser
02: oder fisch schůpeln salcz meng das zesameeditorial expansion:  ̅n
03: guisz daz wasser vff den prätten vnd
04: lasz es erwallen eben dick vnd gib es deneditorial expansion:  ̅n
05: zeessen Item aber
06: Vsz der selben materÿ macht du macheeditorial expansion:  ̅n
07: rephůner daz sÿ sein als die fladen lasz
08: sÿ sieden in ainem wallenden wasser
09: vnd suid sÿ gar wol stosz sÿ an ainem spis
10: daz sÿ warm werden beträf sÿ mit öl
11: vnd gib pfeffer dabeÿ
12: Item aber
13: Schůpp ainen hecht oder mer haw sÿ
14: zů stucken brät sÿ an ainem spis so sÿ
15: gar gebraten sind so lasz sÿ erwallen in
16: dem Condiment daz da geschriben stät
17: von dem zwifel
18: Nim den zagel als fer esaddedr faist sei vnd
19: brätt den waneditorial expansion:  ̅n es nahent gebraten
20: sei so spreng in mit Imber vnd mit
21: pfeffer lasz in darnach bräten vnd
22: in deneditorial expansion:  ̅n zeessen den Rucken von dem
23: luchs den brät auch also das ander
24: suid in wasser vnd in essich Nÿm rindeeditorial expansion:  ̅n [47v] 01: von Ruggen brot gewaicht in Essich nim
02: Imber mer dan pfeffer vnd ain wenig
03: honig mach daz in essich erwell das eben
04: dick gib es bei dem fisch das Condiment
05: ain kalbedin daz mag man essen mit
06: allerlaÿ fischen vnd wild gebrätt
07: wie man hůneeditorial expansion:  ̕r fullen sol vnd bächen
08: Fül ain hůn mit aÿern speck saluaÿ jnen
09: czwischen der ahut vnd dez flaisch stosz
10: es an ain spis vnd ainen aÿr taig mit
11: ainem walgholcz vnd vmbwind das
12: hůn damit lasz es wol braten vnd gib
13: es also gancz zeessen das haisset ain
14: gebraten hůn
15: Iunge hůner
16: Iunge hůner die gebraten sind vnd schlach
17: aÿer daran mit ÿmber vnd mit aineeditorial expansion:  ̅m
18: wenigen ains gröb daz mit hůnern
19: in ainen vaisten haiszen morser vnd
20: lasz es kochen gleich haisz mit ainem
21: wenigen schmalcz daz haisset kümichs
22: hůner Item von hůner
23: Sind ain hůn weneditorial expansion:  ̅n es gesotten seÿ so nem
24: Imber vnd schůnbrot herte aÿr mel [48r] 01: ain wenig safferan tů das in die hůneditorial expansion:  ̅ner
02: supen mit essich erwelle es mit dem
03: hůn mach es uaist daz es dick sei das
04: es uff dem hůn beleib also mach lamb=
05: flaisch vnd gebraten gemůsz
06: Item
07: Dem cappan soltu daz hapt nicht abschla=
08: den du solt im den hals füllen vnd prateeditorial expansion:  ̅n
09: vnd weneditorial expansion:  ̅n er deneditorial expansion:  ̅n gebraten seÿ so gib da
10: bei ainen gullenntieditorial expansion:  ̅ng Erroneous for ' galraid? oder Condiment
11: Item wie man gemůsz
12: bräten sol

13: Nim gancz gemůsz daz die Crösz gancz
14: vff getan sÿ die stosz in ainem irdin hafeeditorial expansion:  ̅n
15: guisz wasser daruff lasz uon vnden vff
16: sieden vff ainem drifusz vmb mach den
17: hafen daz der dunst nit dauon müg
18: schir zů ain claines fuir lasz sÿ sieden
19: daz sÿ schnattern werden nim sůsse milch
20: vnd sechs aÿrtötter vnd zwaÿ knobloch
21: hapt die Temperier zesamen vnd
22: lasz es mit gemůsz sieden mit saffaran
23: vnd gib si gancz zeessen Gefült trappen Stroke throughout heading, most likely an initial line filling that was later overwritten.
24: häls oder ander fogel häls [48v] 01: Nim schweinin flaisch hert aÿr saluaÿ
02: vnd ander kreüter hack das alles ze=
03: samen fül damit den hals vnd suid in
04: wan er gesotten sei so leg in auf ainen
05: rosch beschlach in mit aÿren oder mit
06: aÿer taig betröff in mit schmalcz nim
07: safferan vnd petersÿli fenchel krut Tem=
08: perier das vf das Condiment so du best
09: macht vnd gib es zeessen
10: wie man machen sol morseeditorial expansion:  ̕r hůneeditorial expansion:  ̕r
11: Nim ain gebraten hůn zergleid das clain
12: vnd nim weiszbrot vnd mach ainen
13: düneditorial expansion:  ̅nen taig von aÿrn mit pfeffern ains
14: vnd saffran stosz daz in ainem morser
15: als zůsamen vnd bach es in ainem moeditorial expansion:  ̕r=
16: ser das haissent morser hůner
17: wie man knobloch von flaisch
18: machen sol

19: Nimm gesotten flaisch gehack herte aÿer mel
20: vnd das best krut daz du gehaben macht
21: temperier daz vnder ainander vnd mach
22: kügelin oder knobloch mit ainem aÿer
23: taig vnd lasz sÿ pachen in ainem schmalcz
24: die knobloch machtu gebeeditorial expansion:  ̅n allelaÿ ge=
25: båchens [49r] 01: wie man ain spanfecklin präteeditorial expansion:  ̅n sol
02: Nim ain spanfäckel vnd brät es kůl vnd
03: spalt es enzwaÿ mit dem haupt so nim
04: die lungen vnd herte aÿr zwaÿ mach
05: schůn brot saffaran pfeffer salcz clain ge=
06: hackten speck vnd fül das säcklin vnd steck
07: es an ain spis prat es wol beträf es mit
08: schmalcz
09: Item
10: Also machtu füllen ain kalb oder ain
11: lamb nim faist schweini flaisch tů die
12: schwart dauon vnd hack die clain tů
13: darzů zwů semel pfeffer safferan aÿr
14: honig essich nicht zeswer lasz es erwalleeditorial expansion:  ̅n
15: vnd gib es also hin mach auch lungen
16: můsz darusz Wie man ain gancz macheeditorial expansion:  ̅n
17: sol in ainem angster

18: Nim vnd prů daz hůn vnd verprů
19: si nicht daz inn die haut also gancz bleib
20: so nim vnd zuich im die haut ab blas
21: in die haut waneditorial expansion:  ̅n sÿ den zerbrochen sei
22: da näe sÿ vnd nim dan das flaisch tů
23: es in ain hafen vnd lassz es sieden wan
24: es den gesotten sei so hack es clain vnd
25: saluaÿ petersili vnder ainander nim
26: deneditorial expansion:  ̅n ain stempfholcz vnd stosz die haut in [49v] 01: dem glasz vnd tů die fül darein wan du die
02: haut darein garbringest so behalt den hals
03: hinaussen vnd verbind den wol vnd streck
04: in ůber das glas das kain wasser darein
05: müg vnd weneditorial expansion:  ̅n du die haut des ersten ab=
06: zuihest bis ajn Revision: 'a' transformed into 'j'. die fiesz so schneid die ain
07: wenig ab waneditorial expansion:  ̅n du deneditorial expansion:  ̅n das alles getaun
08: hast als uorgeschriben statt so secz es zů
09: in ainem hafen das das wasser über das
10: hůn ge ains zwerhen vingers vnd über
11: das glasz lasz es sieden so streckt es sich editorial expansion: dzdaz
12: man es sicht in dem glas als ain gancz
13: hůn vnd gib es zů essen
14: wie man ain wilden schwein
15: kopf machen sol

16: Nim vnd suid in vnd wenn er deneditorial expansion:  ̅n ge=
17: sotten sei so schneid in wirflocht daz es
18: dennocht gancz sei nim imber vnd säe
19: die darauff überal aber der schweinkopf
20: sol gancz sein daz es nit von ainander
21: gespalten seÿ vnd weneditorial expansion:  ̅n du die imber daruf
22: gesätt hast so nim ain schůszel uol gebrents
23: weins vnd guisz auszen halb vff den kopf
24: vnd nim? das an der tail des gebrenten [50r] 01: wein vnd guisz es innen in den hals vnd
02: vermach den hals als bald daz der wein
03: nit herausz rineditorial expansion:  ̅n vnd nim deneditorial expansion:  ̅n ain důres
04: brot als gresz als ain nusz vnd nim deneditorial expansion:  ̅n
05: ain glieenden kiszling als grosz als ain
06: hasel nusz vnd tů das in das dür brot
07: vnd legs in den gebrenten wein hin
08: ein ÿnden hals vnd lasz es denn darin
09: ligen vnd gib in denn zeessen so enzint
10: er sich von dem gebrenten wein vnd
11: von dem glůwenden kiszling daz flameeditorial expansion:  ̅n
12: darusz faren vnd ist vnschädlich vnd
13: schmeckt wol also macht auch machen
14: ain haimsch schweinkopf
15: Gebachens von Reÿs
16: Nim Reÿs vnd wäsch den ausz vier wasz=
17: ern sauber vnd suid den daz der ain wenig
18: rösch werd so nim vnd reib in wiltu
19: ain weisz gebachen haben so nim vnd
20: reib man daz weÿsz von den aÿren vnd
21: reib es darunder so hastu ain weÿsz
22: gebachens wiltu es den gelb haben so
23: nim den totter vnd reib in darunder
24: so hastu ain gelbs bachens so nim aineeditorial expansion:  ̅n [50v] 01: Rÿsz scheren vnd reÿb den Reÿsz gar clain vnd
02: aÿer darunder als uor geschriben stät wie
03: du wilt weÿsz oder gelb mach ainen důneeditorial expansion:  ̅n
04: taig vnd schuisz in durch die hand als die
05: gebräten kügelin so hastu ain gancz bachens
06: von Rÿsz editorial expansion: &cetc. nim ain spisz der clain sei leg
07: in zů ainem fuir see deneditorial expansion:  ̅n semelmel dar=
08: vff die weil er brät so wirt er schůn vnd
09: braun Wie man roten wein macheeditorial expansion:  ̅n sol
10: zů welher zeit in deeditorial expansion:  ̅m iar du wilt

11: Nim haÿdber vnd wenn man daz brot
12: ausz dem offen schuiszet so dů die haÿd=
13: per auf ain mvaddedelter vnd schuisz sÿ in den
14: ofen lasz sÿ ain tag vnd ain nacht in dem
15: ofen ligen tů sÿ denn wider herausz vnd
16: nim claine tůchlin vnd der berdarein
17: als grosz als ain aÿ verbind sÿ schůn vnd
18: mach er bintlen so uil du der addedber hast leg
19: sÿ in den wein so hastu rot wein
20: wie man gůt rechbraten
21: machen sol von hechten

22: Das füllen wir laszen gůt sein fremder
23: essen haben wir gnůg von fischen füllen
24: wir auch ettwas haben da můsz schwaisz [51r] 01: beisein von hechten nimpt man daz brott
02: vnd gůt gewürcz vnd daz brot müsz man
03: schůn haben darusz werdent deneditorial expansion:  ̅n braten
04: vnd habent ain gestalt als die rechbräten
05: füllen wir schůn halten vnd mit mandel
06: schůn bestecken nim gancz mandel darzů
07: so wirt daz gebraten gůt
08: wie man sälsen machen sol
09: Die weÿsz sälsz mach vsz mandel hastu
10: der mandel nicht so nim nusz ander stat
11: hastu zucker den nim auch darzů vnd sch=
12: lach die sälcz durch mit wein nim auch
13: weÿsz imber darzů
14: Die braun sälcz mach mit weinber schlach
15: sÿ auch durch mit wein wilt du sÿ gůt hän
16: so tů zucker daran
17: wie man gebrest fisch macheeditorial expansion:  ̅n sol
18: Nim visch vnd suid die rain vnd läsz
19: den grät dauon schleien weren aller best
20: darzů die schůpen vnd schlach den visch
21: zů iiij stucken vnd versuid in nicht so
22: mag man die haut gancz han ain plat
23: sol man auch darin sieden laszen will
24: er die brosz gancz hän waneditorial expansion:  ̅n es dan gesotteeditorial expansion:  ̅n
25: ist so leg mans vff die richt wiltu sÿ [51v] 01: brechen mit der hend dez tůst du wol
02: wiltu es daneditorial expansion:  ̅n hacken mach es addednitze clain so bleibt
03: die presz rain du můst gůt gewürcz dar=
04: zů haun kainen safferan dů daran wiltu
05: gemůsz dauon haun so tů darein gelwen
06: lebzelten weinber mandel die weinber
07: soltu schůn machen das es den leüten wol
08: gefalle wan der uisch berait sei so wind
09: in vmb ain weÿsz tůch wiltu die haut
10: gancz haun so sol er die haut von schlein
11: strechen Item das du der presz nicht en=
12: hast so leg in auf ain tisch vnd leg dar=
13: vff als schẅar als das tůch müg ertragen
14: wie man můsz machen sol
15: von den siben farben

16: In dem Sumer heb ich an wirwellen in
17: dem winter gemach haun wir süllen
18: trachten vmb frembde můsz die werdeeditorial expansion:  ̅nt
19: in dem winter gůt so tracht daz du weisz
20: varb habest so machtu mit eren bestaun
21: schwarz gůt blau můstu haun gelb weÿsz
22: rot braun künd wir die zesamen bringeeditorial expansion:  ̅n
23: waneditorial expansion:  ̅n wiltu die farb vinden blau korn
24: blomen můstu haun die nim in dem sumer [52r] 01: ab die soltu derren in ainem ofen sol nit
02: zehaisz sein stosz sÿ schůn vnd behast si ze
03: lon groen macht vns nit vergessen ob der
04: petersil wer vergangen oder so hab wir
05: wurczen oder sangen oder safferan dawirt
06: es gel von
07: rott braun
08: Die rot braun farb gat von weichsseln dar
09: waneditorial expansion:  ̅n die weichsseln zeitig sind die soltu
10: brechen ab den stengeln vnd sieden bis sÿ
11: die kern lassen schlach sÿ durch ain sÿb den
12: drittentail vnd nim honig daran dareÿn
13: soltu sÿ sieden lan waneditorial expansion:  ̅n es deneditorial expansion:  ̅n gesotten ist
14: so lasz kalt werden wiltu es wol bewaren
15: so tů es in ain hafen der ineditorial expansion:  ̅nan verglest sei
16: daran bistuder farb freÿ so machtu si behalteditorial expansion:  ̅en
17: ain gancz iar daz sÿ die farb nicht verluiset
18: vnd lasz den dunst nit dauen gaun
19: ain sälcz von saluaÿ
20: saluaÿ soltu nemen vnd Cinamonueditorial expansion:  ̅m von
21: welsch nusz daz reib mit gůtem Essich
22: weÿsen knobloch zů gemůsz
23: Nim vnd reib mandelkern vnd semeln
24: zů dem knobloch daz ist gůt ze essen zů
25: dem gemůsz Wie man seneditorial expansion:  ̅nf sol machen [52v] 01: Nim vnd stampf den senff weneditorial expansion:  ̅n das ge=
02: schicht so gaisz siedents wasser daran vnd
03: zwir in als ain taig daz tů dreÿ tag nach
04: ainander vnd guisz dez morgens wasser
05: darab vnd zwir in mit ainem andern
06: sÿedenten wasser an dem dritten morgeeditorial expansion:  ̅n
07: so reib in mit essich so nim kern die clain
08: gesnitten seien vnd gestoszen peterlin
09: mit sampt der wurczen vnd gesotten regel=
10: birn vnd coriander gestoszen gefät durch
11: ain sib welsch weinber vnd geschelten man=
12: del vnd honigsam editorial expansion: dzdaz vf editorial expansion: dzdaz krut vnd tů das
13: zů ainem ÿeglichen gleck das sol man
14: von recht mit alber wider wegen als
15: gesund ist auch tů zů dem senff allweg
16: cnamonueditorial expansion:  ̅m aineditorial expansion:  ̅n machen
17: ain richt von bachen
18: Nim herten kaesz vnd reib den vnd schlach
19: aÿer daran vnd ain wenig mel daz misch
20: vnderainander vnd streich es in die pfaneditorial expansion:  ̅nen
21: weneditorial expansion:  ̅n es gebach so bestreich es mit aim zuckeeditorial expansion:  ̕r
22: äschen forhen vnd praechsen
23: sind gůt zebraeten

24: Nim ain iungen hecht vnd schůp in vnd
25: lösz im den darm zů den oren vsz suid fisch [53r] 01: welherlaÿ du wilt lösz den grät da=
02: von vnd stosz sÿ ÿ?addednn ainem morser
03: tů darzů saluaÿ pfeffer vnd salcz da
04: mit fül den hecht spreng mit salcz
05: vnd leg in vf ain rost
06: Schůpp ainein hecht vnd haw in
07: zů stucken lesz im den grät von erst
08: vsz vnd stosz in in ainem morser tů
09: darzů mel honig vnd salcz mach es
10: zesamen leg es in ain kopf der ain
11: loch hab als ain vinger vnd tring
12: die fisch dardurch in ain schaff mit
13: wallendem öl vnd gib im ain ge=
14: stalt als aim aul bach in wol vnd
15: gib in zeessen
16: wie man ain aÿ ausz xxx oder xl
17: aÿren machen sol

18: Nim zwo schweinblatern das die
19: ain gröszer sei deneditorial expansion:  ̅n die andern vnd
20: mach sÿ schůn mit wasser vnd nim
21: deneditorial expansion:  ̅n die aÿer vnd schaid sÿ schůn
22: von ainander das weÿs besunder die [53v] 01: die töter auch besunder nim deneditorial expansion:  ̅n die
02: clainer plater vnd růr die tötter durch
03: ainander vnd guisz in die blater daz
04: sÿ uol werd von den töttern vnd ver=
05: bind sÿ deneditorial expansion:  ̅n schůn mit ainem faden
06: daz sÿ wol sieden daz erhert werd
07: vnd schel deeditorial expansion:  ̅n die blater ab den töttern
08: nim deneditorial expansion:  ̅n die gröszern blater vnd sch=
09: neid ain loch darein als grosz daz der
10: totter darein mug vnd näe den
11: die blater schon wider zů vnd klopf deneditorial expansion:  ̅n
12: das weÿsz zů ainander vnd nim
13: ain trachter vnd stosz den addedobnen in das loch
14: vnd guisz das weÿsz ausz den töttern
15: hinein daz die blater uol werd vnd
16: bind sÿ den zů vnd leg sÿ in ain
17: hafen so wirt daz weisz vnd die
18: tötter wider ain aÿ darusz vnd gib
19: es denn hin zeessen
20: wiltu machen ain tranck
21: daz dir kain pestilencz nicht tůe
[54r] 01: Wiltu ain tranck machen daz dir
02: kain trůsz tů in ainem iare ab sincheueditorial expansion:  ̅m
03: vnd suid den in gaiszmilch wan si ge=
04: sotten ist so seich sÿ durch ain tůch vneditorial expansion:  ̅d
05: suffs aus so bistu sicher daz iar vor
06: dem aÿter tů das im maÿen