Soft food in lent ein geweichcz in der vasten Semantic annotation of the recipe "Soft food in lent" (gr1.167) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 3.0 Graz o:corema.gr1.167 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Österreich Graz Universitätsbibliothek Ms. 1609 Mondseer Koch- und Haushaltsbuch Gr1 34/8 Gr1 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Gr1" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 2. Hälfte 15. Jh. 2nd half of 15th c. 1488 1451 Entstehungsort unbekannt place of origin unknown. Vermutlich ein Benediktinerkloster, evtl. Kloster Tegernsee oder Kloster am Mondsee. Bavarian
Item wil dw machen ein <dish commodity="Q0" en="unsolved">geweichcz</dish> <religion>in der vasten</religion> so nym visch rogen von aller lay vischen den von perben nit vnd la die selbigem clain stossen das es wirdt als ein strawben taig dunne vnd thue ein wenig weyß melbs dar vnder vnd salcz beschaidenhait streich es durch Ingwer saffrann czimmerrintten das thue dar ein mach pode malein von taig streich das dar auff vnd pach das in einem offellein nym wol geschelten mandel wol durch lesen vnd wel dy weinper woll In wein das sy synibell werden vnd wan dw die fladel czw essen gibst so besteck sy mit den mandel vnd stra dy weinper dar auff vnd gib es haiß czw essen