CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

[290v] 01: 1 Röphoner inn der fasten hayss dir geditorial expansion:  raben zwaÿ
02: holczer inn der form wan maeditorial expansion:  ̅e sÿ zesamen truk das
03: sÿ ain form machin als ain röpphon Nim visch vnd
04: tu ? Writing error? den graut vnd schüppen dar von vnd hak den braͮt
05: ten vndeditorial expansion:  ̕ereinandeditorial expansion:  ̕er gar klein vnd gewürcz das gar wol vneditorial expansion:  ̅d
06: seẅd das wol mit den hölczerneditorial expansion:  ̅n das haut ain form als ain
07: repphon vnd praͮtt vnd spik es mit höhtpraͮtteditorial expansion:  ̅en Rechbraͮt
08: 2 ten inn den uasten Nim grosz visch welherlaÿ die seÿen
09: vnd tuͦ den graut vnd die schüppen darvon vnd zerhak
10: die braͮtten gar klein vnd reÿb ain weÿszbrott darvnder
11: vnd gewürz das gar wol vnd mach das zesamen mit eineeditorial expansion:  ̅m
12: nassen meszer uff der anricht inn der form als ain rech
13: braut vnd lg das inn ain pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd erwel es dan
14: nauch nim ain spisz vndd stosz in daͮr durch vnd spik in
15: 3 mit einem grünen hehtbrautteditorial expansion:  ̅en Ziger inn der fasteditorial expansion:  ̅en
16: Nim gescheltten maeditorial expansion:  ̅ndel vnd stosz den in ainem mor
17: ser vnd mach dik milch darvon vnd seÿch das durch
18: ein tuͦch inn ein pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd reÿb ain wenig weÿszbrot
19: darzuͦ es das es erwalle vnd ein wenig guͦts weins Vnd
20: wenn er erwal so zeẅch es usz der pfannen uff ain tuͦch
21: odeditorial expansion:  ̕er uff ain sÿb so seÿht das wasser dar von den richt
22: an vnd bestek in mit mandel kerneditorial expansion:  ̅n Nim den selber zigeditorial expansion:  ̕er
23: vnd leg ain viertal inn ein schüszel vnd geẅsz ain man
24: 4 delmilch dar an Fladen inn der fasten Nim maeditorial expansion:  ̅n
25: del vnd hak in klein vnd ferb in halben mit saffran
26: vnd leg in besunder inn ain schüsselin vnd nim weinber
27: wol erlesen vnd erwel die das sÿ sinwel werdin
28: vnd leg die auch besunder inn die schuszel vnd nim alleditorial expansion:  ̕er
29: laÿ visch rogeditorial expansion:  ̅el daneditorial expansion:  ̅ne den Barm rogeditorial expansion:  ꝭen nim niht vnd
30: stosz den inn ainem morser mit einem wenigein weÿs
31: sem melb das er werd als ain stüblin taÿg vnd ferb
32: den vnd geüsz es uff den fladen vnd pach in inn deeditorial expansion:  ̅m
33: 5 ofen krapffen inn der vasten stosz nuszkerneditorial expansion:  ̅n vnd figen
34: vndereinander in einem morser vnd gewürcz das wol
35: vnd ferb es vnd leg es in ein pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd geẅsz öle
36: dar an vnd erwel es vnd machs in krapffen usz [291r] 01: un??? Reading unclear. vrhab taÿg vnd pachs wol in öle vnd gib
02: es kalt ze essen Geprawtnw Aÿer Schlach aÿr 6
03: uff beÿ dem grossen spicz vnd klopff die garwol
04: vnd twͦ saffran darein vnd pfeffer vnd gehaktten
05: peterlin oder saluaÿ vnd rösch das inn ener pfan
06: nen vnd hak es klain vnd twͦ es wÿder inn die aÿr
07: gugken vnd stosz es an ain spisz vnd legs uff ain
08: rosch vnd prawts Ain richt von figen Stosz ÿe 7
09: 6 feygnn an ain spiszlin vnd mach der wÿe uil du
10: wild vnd seẅd sÿ in einem kössel odeditorial expansion:  ̕er hafen vnd gẅsz
11: gleÿch wein vnd wasser daran darnaͮch nim brott
12: vnd lepzeltteditorial expansion:  ̅en geriben vnd twͦ das an die suppen von
13: den feÿgen an hönig vnd eszich vnd trÿb es durch ain
14: tuͦch oder sÿb gewürcz vnd ferbs vnd erwelle das alles
15: inn eineditorial expansion:  ̕er pfaneditorial expansion:  ̅nen vndeditorial expansion:  ̕ereinander Vnd leg die feÿgen inn ain
16: rains vasz vnd geẅsz das dar an vnd wenn du das
17: anrichttest so ersträe es mit erweltteditorial expansion:  ̅en sinwellen wein
18: bereditorial expansion:  ̅en vnd gib es kalt zeeszen Ain richt von kräps 8
19: zen Nim kräpsz vnd schneÿd das böse von den Augen
20: vnd stosz das vndeditorial expansion:  ̕ereinander inn einem morser vnd zertreÿb
21: das inn ainer milch durch ain sÿb vnd reÿb eÿner semel
22: darzuͦ vnd aÿr tötter vnd slach das durch einander
23: vnd mach ain muͦsz darusz inn eineditorial expansion:  ̕er pfaneditorial expansion:  ̅nen das wirt rott
24: Ain richt von käsz du solt reÿben guͦtteditorial expansion:  ̅en käsz vnd nim 9
25: halb als uil melbs vnd schlach aÿr daran das es sÿch
26: lausz welleditorial expansion:  ̅en vnd pulüer odeditorial expansion:  ̕er gestipp das wol vnd walg
27: das uff einem prett das es werd als ain wurst vnd
28: krüms als ain roszeÿsen vnd pachs inn schmalcz Ain 10
29: richt von pachem Mach einen taÿg mit ÿtel aÿreditorial expansion:  ̅en
30: so du allerhörttest mügist vnd ferb das vnd walg das
31: das dünne plätter darusz wendin als ain pfanzelt vnd
32: pach das inn schmalcz vnd nim ain guͦtten wein halb als
33: vil hönigs vnd erwel das vndeditorial expansion:  ̕ereinander vnd zeẅch das
34: pachen dardurch wenneditorial expansion:  ̅e du es wild anrichtteditorial expansion:  ̅en [291v] 01: 11 Ain richt von pachen Nim geribeditorial expansion:  ̕en kasz vneditorial expansion:  ̅d möle
02: yettlichs gleÿch vnd slach daran aÿr vnd gewürcz es
03: wol vnd knÿtts durch ainander vnd walg es uff ei
04: nem prett vnd mach darusz lang strüczel gar düne
05: vnd pach es inn uil schmalcz darnauch so schneÿd es
06: 12 inn ein schüssel Ain richt von einem kalbskopff
07: Schneÿd das vnder von dem kalbskopff vnd seẅd
08: den gar wol darnauch prich die hÿrnstolleditorial expansion:  ̅en uff vnd
09: säe guͦtt gewürcz uff das hÿreditorial expansion:  ̅en vnd geẅsz haÿsz ? Wrong start.
10: schmalcz darein vnd praͮts uff einem rosch das wirt ain
11: 13 guͦtt kalbskopf Ain richt von leber galraÿd Iteditorial expansion:  ̅em
12: nim ain hÿrsleber vnd braͮts darnauch zerschneÿd sÿ vnd
13: zerstosz inn einem morser mit rügginbrot vnd mit hönig vnd
14: mit wein und eszich vnd reÿb es durch ain sÿb vnd gewürcz
15: es wol vnd erwell die leber darnauch gib die kalt das ist
16: 14 lebergalraÿd Ain richt von hasen würstten nim lungen
17: vnd leber von einem hasen mit sampt der wüstin vnd zer
18: schneÿd das würfflatt vnd fauch den schwaÿsz vnd tü pfeffeditorial expansion:  ̕er
19: darein vnd seẅde es dar mit vnd fasse das inn den darneditorial expansion:  ̅n
20: vnd seÿch die würst vnd braͮts darnauch gibs truken
21: 15 Aÿr im schmalcz inn der fasten Nim gescheltten
22: mandel vnd stosz den inn einem morser vnd leg ainn weÿsz
23: brot darzuͦ vnd mach daraus schälach vnd ferbs damitten
24: vnd legs inn ain pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd geẅsz ole daran vnd pach
25: 16 es darinn Gehalbiertn aÿr inn der fasten Mach
26: usz obgneditorial expansion:  anteditorial expansion:  ꝭen Materi sinwelln aÿr vnd schneÿd die vonein
27: ander nauch der lang vnd ferbs an der stat da den totter
28: ligen sol vnd besäe sÿ mitt peterlin vnd eszich Ain guͦt
29: 17 holdermuͦsz Nim holderplüd vnd leg dÿe inn ain milch
30: vnd laus sÿ ain guͦtti weÿle darinn ligen vnd seÿch die
31: milch denne durch ain tuͦch vnd secz sÿ zu dem feẅre vnd
32: rür sÿ das sÿ nit gerinne vnd nim iiij aÿr vnd schlachs
33: darein vnd nim darzuͦ schmalcz oder öle vnd guͦts ge
34: 18 würcz Ain gemÿesz von reÿsz Nim reÿsz vnd mäsch
35: den wol usz vier wasserneditorial expansion:  ̅n vnd nim in vnd trüken in wol [292r] 01: inn eineditorial expansion:  ̕er pfaneditorial expansion:  ̅nen odeditorial expansion:  ̕er an deditorial expansion:  ̕er Suneditorial expansion:  ̅nen wann er dann truken weditorial expansion:  ̕erde
02: so stosz in inn einem morser klein vnd slach inn den durch ain tuͦch
03: oder sibe vnd mach deneditorial expansion:  ̅ne ain dik mandelmilch vnd secz zu dem
04: feẅr vnd tuͦ das gestossen ain halbeditorial expansion:  ̅en löffel vnd zukers darein
05: Ain gemüesz von öpffeln pirn odeditorial expansion:  ̕er kutteditorial expansion:  ̅en Nim öpffel 19
06: vnd schelle die vnd leg sÿ inn ain hafen vnd geẅsz zehand
07: vaÿst dar an vnd laus das also sÿeden vnd nim vnd zwÿr
08: sÿ vnd slach aÿr daran vnd geẅrcz sÿ uff deditorial expansion:  ̕er schüssel aber
09: an einem uasttag so reÿb brott darundeditorial expansion:  ̕er an der aÿr statt editorial expansion: dzdaz
10: muͦsz macht machen von kütten odeditorial expansion:  ̕er von pirn odeditorial expansion:  ̕er andereditorial expansion:  ̅em obsze
11: Gemacht pirn nim wälsch weinber schon erlesen vneditorial expansion:  ̅d stosz 20
12: sÿ in einem morser vnd nim gescheltten maeditorial expansion:  ̅ndelkerneditorial expansion:  ̅n vnd
13: stosz in da mitt vnd misch darzuͦ ingber vnd zuker so das ge=
14: schüht so walg es inn der hannd das es geschaffen seÿ als ain
15: pir vnd stosz vndan darein ain stil Ain richt von lung 21
16: en muͦsz Nim Schweÿni flaÿsch inn der wüst oben an dem
17: Buch vnd laus das wol sÿededitorial expansion:  ̅en das es schÿer lose seÿ von
18: deditorial expansion:  ̕er haẅtt so twͦ die haẅtt darvon vnd hak das klain als
19: ain lungen muͦsz vnd leg es wÿder inn die selbeditorial expansion:  ̅en brÿe
20: vnd zwir ain wenig semeln vnd pfeffers dar an vnd mach
21: es vaÿst also mach lungen muͦsz als ander flaÿsch muͦsz
22: Flaÿsch muͦsz von hönern Nim ain hon vnd seẅde 22
23: das wol wann es gesotten seÿ so nim das weÿsz an der
24: prust vnd zerzaÿse das vnd legs inn ein pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd derre
25: das wol ab einem feẅr vnd zerreÿb es inn einem sib odeditorial expansion:  ̕er
26: zerstosz es inn einem morser klein als ein mele vnd nim man Letter 'a' above 'man' for better legibility.
27: del milch vnd deditorial expansion:  ̕er gesotten hönerbrÿe wil du es süsz habeditorial expansion:  ̅en
28: so twͦ zuker darzuͦ vnd lausz ein wenig sÿeden Gepraͮt
29: nẅ höner
nim Iüngẅ honer vnd prawt sÿ haust du abeditorial expansion:  ̕er 23
30: der leber nitt so uil so nim ain brot odeditorial expansion:  ̕er lepzeltteditorial expansion:  ̅en vnd gib
31: die daneditorial expansion:  ̅ne kalt Item aber Iüngẅ höner seẅde sy inn 24
32: ainem schmalcz vnd geẅrcz sÿ gar wol Aber Iünghöneditorial expansion:  ̕er 25
33: seẅd sÿ mit zwÿfel da sint sÿ guͦt mitt Aber ain andeditorial expansion:  ̕ers 26
34: Wilt du machen ain guͦtt galraÿ von Iungen hönern So
35: nim vnd seẅd sÿ in eszich vnd nim die füsz damitt Vnd [292v] 01: merk das maeditorial expansion:  ̅n all die höneditorial expansion:  ̕er die maeditorial expansion:  ̅n zuͦ galraÿtt macheditorial expansion:  ̅en will
02: die lausz halbenweg inn wasser sÿdeditorial expansion:  ̅en vnd halb in eszich Item du
03: solt brawtteditorial expansion:  ̕en iungẅ odeditorial expansion:  ̕er alttẅ höneditorial expansion:  ̕er nach ersten wall deditorial expansion:  ̕er suppeditorial expansion:  ̅en
04: 27 Item ist aber das die gallraÿtt ze faist ist oben wenn sÿ gestaͮt
05: vnd nÿem vnd geẅsz sÿedens wasser daran so wirt sÿ lawtter
06: vnd naÿg die schüssel uff ain seÿtteditorial expansion:  ̅en das das wasser kain weÿle
07: daruff bleÿb anderst die galraÿtt zergieng Item ain
08: 28 anders du maht auch wol von allen hönereditorial expansion:  ̅nn machen gestosz
09: nẅ höner gestossen inn einem morser vnd dar an twͦ farb
10: mit saffran vnd geẅurcz Wie man aÿchhorneditorial expansion:  ̅n beraÿtteditorial expansion:  ̅en
11: 29 sol du solt aÿchhorneditorial expansion:  ̅n sÿededitorial expansion:  ̅en vnd vaÿst flaÿsch dar an haben
12: vnd geẅurcz vnd braͮt den aÿchhorneditorial expansion:  ̅n vnd zerglid sÿ vnd nim
13: den zwifel vnd rösch sÿ inn einem schmalcz vnd leg den aÿchhorn
14: darein vnd lausz sÿ dar inn ain wenig röschen Wÿe maeditorial expansion:  ̅n repp
15: 30 höner beraÿtten sol nim Repphaneditorial expansion:  ̕er vnd seẅd sÿ wenn sÿ ge
16: sotten sÿen so reÿb senff mit hönig vnd seÿch in danne Abbreviation mark unclear. rein vnd
17: twͦ gestossen ingber dar an vnd leg die repphoneditorial expansion:  ̕er vnd zerglid
18: 31 sÿ Aber von repphönereditorial expansion:  ̅en nim repphöneditorial expansion:  ̕er vnd seẅd die vneditorial expansion:  ̅d
19: hak speck daran vnd ein wenig weins vnd eszichs tuͦ auch dar
20: 32 an pfeffer vnd saffran Galraÿtt von repphöner nim
21: repphoneditorial expansion:  ̕er vnd seẅd sÿ in eszich vnd zerglid sÿ vnd mach gal
22: 33 rait daran vnd gewürcz Wie maeditorial expansion:  ̅n klain vogel beraÿ
23: ten sol
nim klain vogel vnd twͦ sÿ inn einen hafen vnd
24: geẅsz schmalcz dar an vnd lausz dar inn braͮtteditorial expansion:  ̅en vnd nim
25: wälsch wein bern vnd reÿb sÿ mit wein adeditorial expansion:  ̕er eszich vnd geẅsz
26: 34 daran Prawtten vögel Iteditorial expansion:  ̅em wäsch die vogel schon
27: vnd nim kraͮmatber vnd geẅsz wein vnd addedmel eszich daran
28: bis das sÿ erwaÿche vnd stosz sÿ daneditorial expansion:  ̅ne inn die vogel mitt
29: gewürcz vnd braͮt sÿ daeditorial expansion:  ̅nne an einem spisz Wie man wacht
30: 35 lan beraÿtten sol nim wachtlan vnd viertaÿl sÿ vnd leg
31: sÿ inn ain pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd twͦ schmalcz dar an vnd lausz sÿ
32: braͮtten dar inn vnd geẅsz wein adeditorial expansion:  ̕er eszich daran mitsaeditorial expansion:  ̅mpt
33: 36 gewürcz vnd saffran Ain richt von pachen Nim sÿe=
34: dens wasser
vnd würff mel darin Reading unclear. ein vnd zertreÿb das
35: wol das es ain rechttẅ dikin hab so nim iiij aÿr dar an
36: vnd misch das wol vnd streÿch den taÿg mit eineeditorial expansion:  ̅m löffel [293r] 01: usz dem andereditorial expansion:  ̕en inn die pfaneditorial expansion:  ̅nen weneditorial expansion:  ̅n editorial expansion: dzdaz gepach so bestreÿch
02: es mit zuker krapffen mach also nim aÿr vnd schlach 37
03: die inn ein pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd putern odeditorial expansion:  ̕er schmalcz vnd rür sÿ
04: durch einandeditorial expansion:  ̕er vnd hak dar an wälsch weinber vnd twͦ
05: darzuͦ gewürcz vnd fülle es in einen taÿg Flaÿschs 38
06: krappffen nim kalbflaÿschs odeditorial expansion:  ̕er rinttflaÿsch oder höneditorial expansion:  ̕er
07: odeditorial expansion:  ̕er wildtbraͮtteditorial expansion:  ̅en vnd lausz sÿededitorial expansion:  ̅en welherlaÿ das sÿ vnd
08: hak es mit wälschern weinbern vnd auch mit faÿstem flaysch
09: vnd aÿrn vnd gewürcz vnd füll es inn den gemachtten taÿg
10: Von gepachen kuͦchen nim vnd mach ein kuͦcheditorial expansion:  ̅en 39
11: voeditorial expansion:  ̅n aÿreditorial expansion:  ̕en inn eineditorial expansion:  ̕er pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd zerschneyd in zuͦ stuken vneditorial expansion:  ̅d
12: gib in inn eineditorial expansion:  ̕er sölcz die gemaaddedacht Letter 'a' above 'gemacht' for better legibility. seÿ von saluaÿ odeditorial expansion:  ̕er münczen
13: von peteditorial expansion:  ̕erlin odeditorial expansion:  ̕er von Iüngen odeditorial expansion:  ̕er alttem knoblach Gepaaddedacheditorial expansion:  ̅en 40
14: erbis Mach ein besten taÿg mit hönig vnd zwir den mit
15: den henndeditorial expansion:  ̅en ueste vnd schneÿd in als grosz als die erbis
16: sind vnd pachs inn eineditorial expansion:  ̕er pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd leg das inn ain gesotteditorial expansion:  ̅en
17: milch odeditorial expansion:  ̕er ain kaltte maeditorial expansion:  ̅ndelmilch oder magen milch Wie 41
18: maeditorial expansion:  ̅n höht sÿdeditorial expansion:  ̅en sol Seẅde heht nim vnd rib die
19: schuͦoppen mit grünem peteditorial expansion:  ̕erlin vnd das twͦ mit deditorial expansion:  ̕er vischprÿe
20: vnd seÿch das durch ain sÿb ist abeditorial expansion:  ̕er die prẅe ueditorial expansion:  ̕ersalczen so
21: geẅsz ain wenig wassers dar ein vnd gewürcze es wol
22: vnd laus das ein wenig sÿdeditorial expansion:  ̅en Item all höht sol maeditorial expansion:  ̅n sÿe= Marginal: 'Ain salcz' with red ink.
23: den in eszich vnd inn wasser Ain sälcz von saluaÿ 42
24: Nim saluaÿ vnd timentrind vnd wälschnusz das reÿb
25: mit guͦttem eszich Wie maeditorial expansion:  ̅n senff machen sol nim vnd
26: Left margin: 'wie man senff machen sol' in red ink. stampff den senff so das geschiht so geẅsz sÿdens was Right margin: ornament or nota hand in red ink. 43
27: ser daeditorial expansion:  ̕ran vnd zwir in als ain taÿg das twͦ 3 tag
28: naͮcheinandeditorial expansion:  ̕er vnd geẅsz des morgens das wasser dar
29: ab vnd zwir in mit einen andereditorial expansion:  ̅en sÿedenden wasser an deeditorial expansion:  ̅n
30: dritteditorial expansion:  ̅en morgen so reÿb in mit bÿereszich so nim kerneditorial expansion:  ̅n die
31: klain geschnÿtteditorial expansion:  ̅en seÿen vnd gestossen peterling mit sampt
32: deditorial expansion:  ̕er wurcz vnd gesotteditorial expansion:  ̅en regelpirn vnd coriandeditorial expansion:  ̕er gestossen
33: vnd gefegt durch ain sib vnd wälsch weinber vnd ge=
34: scheltten maeditorial expansion:  ̅ndel vnd honigsam das twͦ uff das krawtt Vnd
35: twͦ das zuͦ eineditorial expansion:  ̕er jettlicher bech das sol maeditorial expansion:  ̅n mit silber 44
36: wideditorial expansion:  ̕er wegeditorial expansion:  ꝭen von recht als gesunt ist es Wie maeditorial expansion:  ̅n Rugelteditorial expansion:  ꝭen
37: grundlen vnd kräpsz sÿdeditorial expansion:  ̅en sol
seẅd die inn kalttem
38: wasser die all sol maeditorial expansion:  ̅n nitt lenger sÿdeditorial expansion:  ̅en daneditorial expansion:  ̅n mit eineeditorial expansion:  ̕r guͦtteeditorial expansion:  ̅n
39: wall [293v] 01: 45 so habend sÿ gnueg Ain richt von pacheneditorial expansion:  ̅n Nim härtteditorial expansion:  ̕en käsz
02: vnd reib den vnd schlach ayr daran vnd häk ein wenig spek dar
03: an vnd ain wenig melbs das misch vndeditorial expansion:  ̕ereinandeditorial expansion:  ̕er vnd streÿch es inn
04: die pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd weneditorial expansion:  ̅n es gepach so bestreich es mit einem zuker
05: 46 Wie maeditorial expansion:  ̅n ain galraytt von vischen machen sol Nim
06: höhtt vnd andeditorial expansion:  ̕er guͦtt visch die du inn ain galraÿtt machen wild vneditorial expansion:  ̅d
07: hak sÿ zu stuken vnd schüpp sÿ inn ain schaff geẅsz daran wein vnd
08: eszich zemaͮsze vnd suber salcz vnd seẅd sÿ schon So sÿ gar gsotteditorial expansion:  ̅en
09: sind so wirff dar an gestossen ingber zimer galgan mit nägelin
10: pfeffer saffran mach es geschmach vnd laus es erwalleditorial expansion:  ̕en mit den
11: vischen leg die visch inn ain schüszel laus sÿ kalt weditorial expansion:  ̕erdeditorial expansion:  ̅en bis editorial expansion: dzdaz sÿ ge
12: 47 stand gebrawtten visch Nim ain aschen vnd schüpp in nit
13: vnd schneÿd im den buch uff vnd spalt den vnd spreng in innen
14: vnd aussend mit salcz leg in uff ainen rosch vnd laus in wol braͮtteditorial expansion:  ̅en
15: des gleich tuͦ forchen awlen vnd präschen Wie man höner
16: 48 fuellen sol vnd bacheeditorial expansion:  ̅n fülle ain hon mit aÿren speck saluaÿ innen
17: zwischen des flaÿsch vnd der hawtt stosz es an ainen spisz vnd eineeditorial expansion:  ̅m
18: aÿrtaÿg gepraÿtt mit einem walgholcz vnd vmbwind das hon
19: dar mitt vnd laus es wol braͮtten vnd gibs also gancz zeessen das
20: 49 haist ain paches hon Wie maeditorial expansion:  ̅n machen sol moerser höner Nim
21: ain gebraͮttes hon zerglid das klain vnd nim weÿszbrott vnd
22: mach ein dünnen taÿg voeditorial expansion:  ̅n aÿreditorial expansion:  ̅en mit pfeffer enÿsz vnd saffran
23: stosz das inn einem morser als zusameeditorial expansion:  ̅n vnd pach es inn eineeditorial expansion:  ̅m schmalcz
24: 50 das haÿssent morser höner Wie maeditorial expansion:  ̅n ain spaneditorial expansion:  ̅nfeklin braͮtteditorial expansion:  ̅en
25: sol nim ain spanfeklin vnd brawt Reading unclear. das keẅle vnd spalt das enzwain
26: mitt deeditorial expansion:  ̅m haupt so nim die lungen vnd hörtte aÿr vnd zwaÿ waÿchẅ
27: schienbrott saffran pfeffeditorial expansion:  ̕er salcz klain gehaktten spek vnd fulle das säk=
28: lin vnd stäk es an ainen spisz vnd braͮtes wol beträff es mitt
29: 51 schmalcz Also macht du fuellen ain kalb odeditorial expansion:  ̕er Lampp Nim
30: faÿst schweÿnin flaÿsch twͦ die schwart darvon vnd hak das
31: klain twͦ darzuͦ semeln pfeffer saffran aÿr hönig eszich mit ze
32: sawr salcz laus es erwallen vnd gib es also hin mach auch
33: 52 lungenmuͦsz also Von hönern Seẅd ain hon vnd wann
34: es gesotten seÿ So nÿem das hons leber vnd schienbrot vnd
35: hörte aÿr möle vnd ain wenig saffran twͦ das inn die höner
36: suppen mit eszich erwell es mit dem hon mach es baÿst das es
37: dik seÿ das es uff dem hon beleÿb also mach lam flaÿsch vnd
38: gebraͮtten gemÿse
39: Latin recipes follow through to 295r,12.
40: [295r] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12: Left margin: ornament.Ain lebersulcz mach also Seẅd ain leber von
13: ainem kalb odeditorial expansion:  ̕er andereditorial expansion:  ̅em tierlin vnd zerschneÿds dar
14: nauch in stük vnd trübs durch ein pfeffersibe odeditorial expansion:  ̕er
15: pfaneditorial expansion:  ̅nen mit ainer preẅe die von kelberfussen
16: gesotten seÿ twͦ daran eszich ain wenig hönig schmalcz
17: Salcz gewürcze editorial expansion: &cetc. vnd laus gestaun
18:
19:
20:
21:
22:
23:
24:
25:
26: