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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Fake morels, chicken

Von Morchen

Metadata:

Dessau, Anhaltische Landesbücherei Dessau, Wissenschaftliche Bibliothek und Sondersammlung, Georg Hs. 278.2°Source Collection: Ds1, fol. 126vRecipe Nr. 23 Dating: 1st half to middle of 15th c.Origin: place of origin unknownLang:

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Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: -Type: show dish

Von Morchen NIm von der brust von eynem hun vnd hack die klein vnd stosz sie In eynem moerser vnd thu darzcu ein wenig melbes vnd grobes brotes pfeffer oder Ingwer salcz zcu massen ein ey oder czwey nach der menge roeste das wol [127r] zcu sammen snyt czwei klueppelin eyns fingers lang als ein ellen schafft fornen slecht sinwel vnd nym des gesoten als grosz als ein morche walckes sinwel in der hant vnd fuege es uemb den spisz als ein morch vnd czwenge es vssene das es krusp sÿ leg es In eynen pfannen lasz es siden mit dem stecken vnd die weil das siede szo bewircke den andern stecken vnd als du den eynen usz nymest szo leg den andern ein vnd mach ir als vil du wilt wanne sie gar sint gesoten szo nym sie usz ruer ein gehacktes musz mit buttern das fuelle In die morchen vnd steck sie wider an den spisz mach sie heisz vnd betrauff sie mit buttern vnd gib sie hin Also magstu auch machen morchen von hechten vnd von andern vischen




Ds1 - "Dessau, Anhaltische Landesbücherei Dessau, Wissenschaftliche Bibliothek und Sondersammlung, Georg Hs. 278.2°"