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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Apple slices, stuffed and batter fried

Ein pachens von oppfelen

Metadata:

Debrecen, Tiszántuli Református Egyházkerület Nagykönyvtárschatt, R 605Source Collection: Db1, fol. 105rRecipe Nr. 52 Dating: 1469-1474 and beforeOrigin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Categories:

Main ingredient: fruitPreparation: pastryType: -

Ein pachens von oppfelen Wer ein hubsch pachen von opfeln machen wil das hayst ein pluessredel So nym vier oppfel zu einer herren schussel vnd sneyd dy so dunnest machst Zu scheyben vnd darnach vier regelspiren [105v] vnd ains oppfels der do rauch sey vnd haw es vndereinander vnd stupp es wol vnd strae darein weinper vnd mach dar aus ein guette full vnd mach dye full gelb vnd nym ein klains holtzlein als ein spindel das an dem ainen ortt ein chnopflein sey vnd stoz der scheyben aine daran an dye oppfel vnd full der full dar auf als dick dy scheyb sey vnd stoz aber aine hin nach vnd full das zwischen als vil als in einer pfann [106r] geligen mugen darnach mach dar Zu ein taig mit zwain ayeren mit einem wasser vnd mel als dick als ein strauben taig vnd setz dy full in den taig vnd leg es dann in ein pfannen mit welling smaltz vnd lass es gar chuel pachen vntz das es prawn werdt so nym es her aus vnd Zeuch das holtz her aus mit dem chnopfel da mit ist es beraytt