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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Fake chantarelles

von einem pachen genant pfifferling

Metadata:

Debrecen, Tiszántuli Református Egyházkerület Nagykönyvtárschatt, R 605Source Collection: Db1, fol. 100rRecipe Nr. 42 Dating: 1469-1474 and beforeOrigin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Same title: br1.26, db1.42Shared ingredients: db1.42Same ingredients in following recipe: 4Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: doughPreparation: -Type: show dish

von einem pachen genant pfifferling Wer wil machen ein hubsch gepachen das da hayst pfifferling So mach ein tayg als ein haidnisch pachen als dw ein vnratt machen wellest verstestu sein nit so mach daraus chlain pleter als ein pfifferling ains mer des anderen mynner als dw dy pletter machst So wart das sy an der mitt dick sein vnd an den ortteren duenn vnd halt sy vber ein smaltz als ein ander gepachens [100v] vnd stuertz dy pletter Zu ein ander auf deiner handt als ein chrupfen vnd stuertz sy zu ein ander mit den Zipflein vnd hastu dan Zwir gestuertzt so mach den andren mit stingelen vnd wierf es dan in ein pfann vnd lass es pachen so chreuchst es vndereinander vnd gewingt ein stingel als ein pfifferling Als sy dan gepachen sein so nym sy dan her auss vnd mach ein suppen dar an mit honig vnd mit [101r] stupp vnd saffran vnd weinperen als ein ander pachens