CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Wild boar's head, headcheese

wie dw eins wilden sweins haupp beraytten scholt

Metadata:

Debrecen, Tiszántuli Református Egyházkerület Nagykönyvtárschatt, R 605Source Collection: Db1, fol. 074vRecipe Nr. 3 Dating: 1469-1474 and beforeOrigin: place of origin unknownLang: Bavarian

Similar recipes:

Same title: db1.3Shared ingredients: db1.3Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 2

Categories:

Main ingredient: game offalPreparation: boiledType: -

wie dw eins wilden sweins haupp beraytten scholt Wer ein wilden sweins haubt beraytten wil der seng es vnd wasch es aus einem hayssen wasser das es schoen werdt vnd slach es durch ein ander vnd sewd es in ein hafen biss das das gepraet gar wol [75r] gesotten sey vnd leg es auf ein tisch vnd lass das gepraet gar schon ab dem haubt vnd ab dem pain vnd von der heytt vnd sol das geprat wurtzen vnd mit weinperen vnd es Ziechen wo mit er getraw das es gueet von werdt vnd mach dan ein weyss plat mit weyssen ayeren vnd leg es auf dy hawt vnd leg das geprat dar auff als vil dw wild vnd mach dan ein rotzplat mit ayertotteren vnd strae das fleysch aber als vil dw wild vnd mach dan ein weyss plat vnd leg aber das fleysch darauf als vil dw wild vnd mach dan [75v] aber ein Rotplat von totteren vnd von saffran vnd sae aber darauf als vor vnd mach dan aber ein weyss plat vnd leg dann aber dar auf das gepraet vnd dye haut thue dar vber vnd mach es vber einander So dw es dan haben wild so soltu es dan in ein schons tuech legen vnd dar ein verpinden vnd press es vntter Zwain pretteren das es hertt werdt vnd mach ein salsen darZue dy swartz sey mit gepranten letzelten vnd wuertz [76r] das mit ymber vnd Zuker vnd honich so ist es beraytt