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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pastry, knitted, with honey-vinegar sauce

Wie man ein gestrichtz pachen macht

Metadata:

Debrecen, Tiszántuli Református Egyházkerület Nagykönyvtárschatt, R 605Source Collection: Db1, fol. 089vRecipe Nr. 25 Dating: 1469-1474 and beforeOrigin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Categories:

Main ingredient: doughPreparation: pastryType: show dish

Wie man ein gestrichtz pachen macht Wildw machen gestrichtz pachen von einem taig von ayeren so mach in hertt als zu einem haydnischen pachen vnd mach auch pletter als haynische pleter vnd sneyd ein snitten die smeler sey den ein vinger vnd versneydt an chainen ordt dy pleter nicht vnd lass dy gantz vnd nym ein smaltz in ein mosrer vnd setz es dan das es hayss oder wellig werdt vnd nym ein choch loffel oder ein holtzel das [90r] das da sey als gross da mit raich an dy pleter von dem plat das dw gesnitten hast vnd leg ye ains hin vnd vber leg das ander vnd wirff es ab dem holtz in dy pfannen vnd lass es pachen vntz das es sein genueg gewing Sey ym sein not so cher es vmb in dem morsrer vnd mach dan ein guettew suppen darZue von honig vnd gewurtz vnd nym ein wenig wein vnd ein wenig esseich das es durch das honigk pizel vnd strae dar ein wenig weinper vnd gews dy suppen auf das pachen [90v] Wenn dw es wellest an rich ten da mit ist es berayt