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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Hollow roast, veal

Wie man ein holpratten machen sol

Metadata:

Debrecen, Tiszántuli Református Egyházkerület Nagykönyvtárschatt, R 605Source Collection: Db1, fol. 085vRecipe Nr. 20 Dating: 1469-1474 and beforeOrigin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Same title: k1.75, so1.49, db1.20, wo7a.165Shared ingredients: db1.20Same ingredients in following recipe: 6Same tools in following recipe: 3

Categories:

Main ingredient: meatPreparation: roastType: show dish

Wie man ein holpratten machen sol Wildw machnn ein holpraten von einem chalbfleysch So nym des gepratz aus dem tiech des chalbs vnd hack das gar klain vnd thue auf das gepraet ein gauffen mels das es werd weyss vnd nym ein ay oder Zway dar vnder vnd hack es vnder einander vnd saltz es Nym ein spizz [86r] der lenger sey dan ein span vnd vmb sich dick als ein walgholtz vnd an yegleichem endt ein loch eines vingers tieff vnd mach dar ein zway steblein das dw es gegen dem fewer gewendeen mugst vnd nym dan den pratten vnd zeuch den vber den spiz als dw dunnest muegst vnd leg es dann zu dem fewer vnd prat es vnd beslach es mit einem hayssen smaltz vnd so es gepratten sey so nym es ab dem spiss das es gantz peleib vnd setz yn auff hocher vnd mach ein full [86v] darZue von abgerosten ayeren in einer pfannen als vil dw ir wild vnd nym dye ayer auf ein podem vnd hack dye klain vnd nym darvntter weinper vnd mandel vnd guet gestupp vnd saffran als vil sein bedarfft vnd full den pratten das er vol werdt da mit leg in auf einen rost vnd lass in hays werden da mit ist er peraitt