Black nuts Ein eingemach genusz Semantic annotation of the recipe "Black nuts" (bs2.59) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs2.59 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel Universitätsbibliothek Cod. D II 30 Bs2 Bs2 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs2" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe Über die Datierung herrscht Uneinigkeit. Während Hayer den Codex ins 4. Viertel des 15. Jhs. datiert (Hayer, S. 270), datiert Forster ihn auf den Anfang des 16. Jhs. (Forster, S. 143). Sorbello Staub gibt einen vermutlichen Entstehungszeitraum von 1465-1480 an (Sorbello Staub, S. 72). late 15th c. to early 16th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown, evtl. Nürnberg East Franconian-Bavarian
Ein eingemach <ingredient commodity="Q11009" en="nut">genusz</ingredient> Item wiltu machen ein eingemacht gemusz so nym dy nusz acht tag vor sibenden vnd nym einen pfriemen vnd stich in iglich nusz v locher vnd losz sie luegen in wasser achtag vnd schel sie denn in wein vnd sewd sie denn ein wenig vnd laz sie den ein tag rween vnd sewd sie den in homig vnd thu sie den her wider ausz vnd bestek sie mit nagel vnd mit ymber vnd mit zymmerrinden vnd nym ein sauber homig vnd losz daz sieden vnd machs auch mit gutem ymber gestup vnd leg denn dy nusz dor ein vnd thu sie dem in ein veslein