Antler puree ein essen von hirsz gehuerenn Semantic annotation of the recipe "Antler puree" (bs2.56) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs2.56 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel Universitätsbibliothek Cod. D II 30 Bs2 Bs2 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs2" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe Über die Datierung herrscht Uneinigkeit. Während Hayer den Codex ins 4. Viertel des 15. Jhs. datiert (Hayer, S. 270), datiert Forster ihn auf den Anfang des 16. Jhs. (Forster, S. 143). Sorbello Staub gibt einen vermutlichen Entstehungszeitraum von 1465-1480 an (Sorbello Staub, S. 72). late 15th c. to early 16th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown, evtl. Nürnberg East Franconian-Bavarian
ein essen von <ingredient commodity="Q29838581" en="antler">hirsz gehuerenn</ingredient> Item wiltu machen ein gehirsz gehurnn zu der zeitt so ez waich ist so nym das horen vnd mach es sauber vnd sewd ez ob einem fewer vnd sneid es zu scheiben als vil du sein gewynnen magt vnd nym honig vnd sewd ez daz dy vn sauberhait all dannen komen mueg vnd nym den leczeltten vnd pa denn ob eynem fewer vnd nym daz gepein vnd hack ez gar clein vnd stosz ez in eynnem morser vnd nym ein wenig honig vnd leczelten vnd des gehurnes vnd saig es durch ein tuch vnd leg das hirn dor ein vnd la ez siedenn vnd richt ez an vnd versalcz es nit