Green ginger syrup Ainen Syroppel In gruen ymber Semantic annotation of the recipe "Green ginger syrup" (bs1.154) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs1.154 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel UB Basel AN V 12 Kochbuch des Meister Hans Bs1 Bs1 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs1" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 1460 Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian-Alemannic
Ainen <dish commodity="Q6584340" en="syrup">Syroppel</dish> In <name>gruen <ingredient commodity="Q15046077" en="ginger">ymber</ingredient></name> Item wiltu guot ymber gruenne machen vast Als man sy pringt von damasco . So nymm ain warm wasser vnd thue den ymber ueber nacht darein vnd lass doch das wasser stan pej einem klainen gluetlein So ist der wol waich worden So nym In vnd schell die haut dauon mit ainem messer vnd derr die haut vnd stoesz sy zue puluer Dornach nym hoenig vnd laeutter das also das der schaim dauon kumm . Item zue vier lot nym ain lot weisser ymber gestossner vnd zwaj lot naegelein Item drew lot zucker geriben . Ain lot zimenRinden Das thue alles mit dem weissenn ymber In ain pfannen vnd lass es ain guoten lanngen wall thuen So ist der Syroppel gerecht . Item Nym glasirte krueglein die Innen vnd aussen ge glasirt sein vnd leg zwelff stuck In ain krueglein vnd geuss den syroppel daran pisz das die krueglein vol werden So ist er guot .