Green ginger syrupAinen Syroppel In gruen ymberSemantic annotation of the recipe "Green ginger syrup" (bs1.154)editionJulia EibingerHelmut W. KlugtranscriptionAstrid Böhmdigital processingChristian SteinerHelmut W. KlugFWF I 3614ZIM-ACDH, University of GrazZIM-ACDH, University of GrazGAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management SystemCreative Commons BY 4.0Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Grazo:corema.bs1.154CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, VisualisationAbout the project "CoReMA"Imprint of the project "CoReMA"SchweizBaselUB BaselAN V 12Kochbuch des Meister HansBs1Bs1page in corresponding manuscriptTEI source of corresponding manuscriptcontext of corresponding manuscript/collectionContext for all recipes in manuscript "Bs1"References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMAdetails of editorial principles and practices for the semantic annotationrecipe1460Entstehungsort unbekanntplace of origin unknownBavarian-Alemannic
Ainen Syroppel In gruen ymberItem wiltu guot ymber gruenne machen vast Als man sy pringt von damasco . So nymm ain warm wasser
vnd thue den ymber ueber nacht darein
vnd lass doch das wasser stan pej einem klainen gluetlein So ist der wol waich wordenSo nym In vnd schell die haut dauon mit ainem messer
vnd derr die haut
vnd stoesz sy zue puluer
Dornach nym hoenig
vnd laeutter das also das der schaim dauon kumm
. Item zue vier lot nym ain lot weisser ymber gestossner vnd zwaj lot naegelein Item drew lot zucker geriben . Ain lot zimenRindenDas thue alles mit dem weissenn ymber In ain pfannen
vnd lass es ain guoten lanngen wall thuen So ist der Syroppel gerecht
. Item Nym glasirte krueglein die Innen vnd aussen ge glasirt sein
vnd leg zwelff stuck In ain krueglein
vnd geuss den syroppel daran pisz das die krueglein vol werdenSo ist er guot .