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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Virtues of brandy

Die tugent von dem geprenten wein

Metadata:

Basel, UB Basel, AN V 12Source Collection: Bs1, fol. 057rRecipe Nr. 153 Dating: 1460Origin: place of origin unknownLang: Bavarian-Alemannic

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Same title: bs1.153Shared ingredients: bs1.153Same ingredients in following recipe: 0Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: -Preparation: drinkType: medicinal

Die tugent von dem geprenten wein Item all pruennen oder zaech wein schmeckennd die kumend all zue Irem rechten stat vnd dkrafft ob man sein ein wenig darein geust Item Er hat auch die tugennd wenn allen wuerczen behaelt er die krafft In allen Appodegken [57v] Besprenngt man sy damit Item all Inwenndig geschwer die pricht er das sy durch den menschen gennd . So man sein ain wenig trinckt Item alle auswenndige geschwer pricht er Ist das man sich damit bestreicht vnd salbt Item allerlaj mail vnnder den augen vergennd wer sich damit bestreicht Item lungel vnd leber macht er auch gesunt vnd das milcz Item er macht auch kuppfer vnd silber weiss Item er schaidet quecksilber vnd silber von einannder wer es dar ein legt Item er haillt auch all wunden wer sich damit bestreicht Item er wert auch dem tropffen von den fluessen Item er vertreibt all vnsaubre vergifft Item all fluess von dem hieren vertreibt er wer [58r] sich damit salbet Item er vertreibt auch all darmm gicht wer sein ein wenig trinckt Item wer prechen In dem mund hat welherlaj der ist der trinck In vnd salcz In dem mund vnd spricz In wider aus vnd auch In den zennden Item wem die nass vnd der mund schmeckt der trinck In vnd lass sein ain wenig In die nasloecher . So werden sy wol geschmach Item den menschen macht er wol gedaechtig vnd froelich wer In trinckt Item . So vertreibt er die sprennglos vnd auch die posten oder postetten vnd auch den krampff wer sich damit salbet Item was dem menschen Inwenndig gepricht trinckt er In So ist er genesen . Ist es aber aus wenndig so salb sich damit Er wirt gesunt von allen seinem ge[58v]prechen Also das er kains arcz bedarff die weyl er lebt Noch bedarff annder ercznej nemen .






Bs1 - "Basel, UB Basel, AN V 12"