Sour cherry wineAin KerstrankchSemantic annotation of the recipe "Sour cherry wine" (b4.266)editionJulia EibingerHelmut W. KlugtranscriptionAstrid Böhmdigital processingChristian SteinerHelmut W. KlugFWF I 3614ZIM-ACDH, University of GrazZIM-ACDH, University of GrazGAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management SystemCreative
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Commons BY-NC-SA 4.0 Grazo:corema.b4.266CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, VisualisationAbout the project "CoReMA"Imprint of the project "CoReMA"DeutschlandBerlinStaatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz
–HandschriftenabteilungMs. germ. qu. 1187 B4B4page in corresponding manuscriptTEI source of corresponding manuscriptcontext of corresponding manuscript/collectionContext for all recipes in manuscript "B4"References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMAdetails of editorial principles and practices for the semantic annotationrecipeMitte 15.
Jh.mid 15th c.Entstehungsort
unbekanntplace of origin
unknownBavarian
Ain KerstrankchNIm weich sel die zeittig seinder nem ein Mueltter vol oder zwo . oder wie uil du wild habendie lass . absieden
vnd slachs durch zwir . Oder drey stundWildu ein Kerstrankch haben So soltu In ver yessen lassen vnd lass In liegen nym den pesten most den du machst gehabenden lass sieden
vnd lass In veryessenWenn er wol ver yessn sey den gews dar an das es nicht zu vil sey So peleibt es . pey seiner varbWildu den trankch guet haben So tue gewurcz daranNym Ingwer In einem sakchlein
vnd tuee die gewurcz dar InIngwerGalgantChanel vnd czymey vnd negelein vnd solt auch haben die parischkorner vnd den Ganndeldas solt . du stozzen lassenNym ain virdung den hengkch daran
Vnd tuee es In das vas
. den Gallgant vnd den zymey die sneid
vnd tuee die gewurcz alle In das . seakchlein
vnd hengkchs oben zu dem peyl In
Vnd . verpeyll es schonWann es zustarkch wirt So nym das sakchlein heraus vnd trukchen es pey dem Offen vnd lass InstenSo wirt er guet