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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Pastry, named the fur

Aber ain gepachens das haisset der pelcz

Metadata:

Berlin, Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz –, Handschriftenabteilung, Ms. germ. qu. 1187 Source Collection: B4, fol. 107rRecipe Nr. 235 Dating: mid 15th c.Origin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Same title: b4.235, w1.236Shared ingredients: b4.235, w1.236

Categories:

Main ingredient: -Preparation: pastryType: -

Aber ain gepachens das haisset der pelcz Slach ein taig ab mit wasser vnd mit ayren mach in zu pletternn du magst wol Zway hundert pleter machen wenn die pletter gemacht sein So mach ein starkchs platt das vnden stee das als dikch sey als zwen kopph Nym die pleter vnd leg ains vber das ander Nu nym ein rain sweinein smalcz . vnd ein gestossen zukcher vnd leg ein plat nider in das grozz pint . vj . eher zu einander vnd nym das sweinein smalcz vnd pespreng das vnder damit vnd strew ein zukcher darauff nu nym ein ander plat vnd mach das auch vaist mit dem sweinein smalcz vnd pestreich es aber mit zukcher also macht du ir zway hundert oder wie vil du wild sy muessen auch gar duenn sein Nu must du haben ein platt das vber sew . alle gee vnd das auf daz vnder platt . geraich vnd zwen vinger vbrig nym vnd verwint die pletter als du ainen chopph tust der ranpht muss eines vinger hoch sein Nuen nym es gar sittichleich vnd schewb es In einen offen der nicht zu kalt sey lueg . [107v] offt darczu Wenn es wirt So hat es sein genueg schier das gepachen haist ein pelcz