CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Pastry, multicoloured

Ein frombdes gepachens etc.

Metadata:

Berlin, Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz –, Handschriftenabteilung, Ms. germ. qu. 1187 Source Collection: B4, fol. 102vRecipe Nr. 208 Dating: mid 15th c.Origin: place of origin unknownLang: Bavarian

Similar recipes:

Same title: b4.208, w1.210Shared ingredients: b4.208, bs1.39, w1.210

Categories:

Main ingredient: -Preparation: pastryType: show dish

Ein frombdes gepachens etc. DO mustu die varb all zu haben damuest du von yegleicher varb ein full machen da nym Oblatt darczu die duenn vnd weis sein die scheyblat sein zu igleicher fuell nym vir plat vnd die full sol ab gemacht sein mit gewuercz vnd an das weyss mustu zukcher haben vnd tuen In vir plat vnd pestreichs mit einer varb vnd der full icht zu vil sey vnd die vier plat leg recht auf [103r] ein ander mit der full So nym einander varb vnd pestreich sy auch damit vier platt vnd leg zu samen vnd leg sy auff . die andern die vor geschriben hast Nu nym aber ein andre varb vnd tue denselben auch also . leg sy all auff ein ander das der viere pey ein ander sein wann du die pletter alle gefullt hast dunkchet . es dich chlain sein Wann sye nue ligen auf . ein ander So heb wider an mit der ersten full vnd mach es als du vor gemacht hast . vnd leg denn das als auff ein ander vnd . leg es denn auff ein tisch oder auf ein prett vnd leg darauff zwaier ziegel swear vnd . lass es dann ein nacht dar vnder ligen oder sten So wirt es hertt vnd kalt das sol von zukcher suezz werden So machstu es sueess geben wann du wild oder gehalten wie lang du wild Wann du es nue geben wild So nym ein scharffes messer vnd sneid es wie du wild vnd leg es auff ein schuessel so siechstu die varb gar das ist ein gepachens an fewr vnd die varb . solt du all Suben haben das soltt du kochen das Iar von