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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Meat, dietetics

Metadata:

Augsburg, Universitätsbibl., Cod.III.1.2°43Source Collection: A1, fol. 066vRecipe Nr. 88 Dating: 4th quater of 15th c.Origin: place of origin unknownLang: Bavarian, Bavarian, Bavarian

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Categories:

Main ingredient: meatPreparation: -Type: medicinal

Item fleysch ist ein speyse do des menschenn leib allermeist von gespeißt wirt vnd in feist vnd starck machen Doch ist es nit gut den lewtenn die Ritig sein oder sust vol plutz sein Wiß das als fleisch alter tier oder die do iunge tier in in tragenn vnd auch alter vogel als alte hunerr vnd alte hannenn vnuetz ist Vnd als veists fleisch wann das schavmet in dem magenn vnd macht den menschenn vnlustig zu essenn Als gepratenn fleisch das speyst wol vnd ist gesund doch wirt es kawm verdewt vnd ist den mensche gut den vil plutz enget vnden an vnd man soll kein ander speiß essenn wenn man das selbig isset spricht Rasis Gebratenn fleisch an dem das ist ein grobe speyß vnd macht sat vnd wirt kaum verdewet vnd macht veist in dem leib so es mager ist Gesottenn fleisch ist das gesundest wie man das bereittenn mag Doch thut man ein wenig essigs in das wasserr darInnen es seudt so ist es nuetz den lewten die ein heisse lebernn habenn oder die zu vil Rubeam coleram habenn oder das vbergel haben




A1 - "Augsburg, Universitätsbibl., Cod.III.1.2°43"