Cheese, dietetics Keße Semantic annotation of the recipe "Cheese, dietetics" (a1b.56) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.a1b.56 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Augsburg Universitätsbibl. Cod.III.1.2°43 A1 A1b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "A1b" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation dietetics 4. Viertel 15. Jh. 4th quater of 15th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian, Bavarian, Bavarian
<ingredient commodity="Q10943" en="cheese">Keße</ingredient> Der do ist weder zu Iung oder zu alt ein wenig gesaltzenn vnd feist der ist gut Doch so der keß newer ist vnd nit gesaltzen so er pesser plut macht Galienus spricht doch sol man sein wenig vnd seltenn essenn wann er macht den stein pey den nyren vnd in der bloßenn Auicenna sprricht aller keß er sei alt oder new gesaltzenn oder vngesaltzenn schadt dem magenn . Doch der sein ein wenig isset nach der speyß spricht Rasis daß es des magens mund stercke vnd den menschen dar nach machet lustig zu essenn vnd dewet die ander speyß das sprechenn auch all annder meysterr