Peach, dietetics Pfirsing Semantic annotation of the recipe "Peach, dietetics" (a1b.49) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.a1b.49 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Augsburg Universitätsbibl. Cod.III.1.2°43 A1 A1b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "A1b" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation dietetics 4. Viertel 15. Jh. 4th quater of 15th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian, Bavarian, Bavarian
<ingredient commodity="Q13411121" en="peach">Pfirsing</ingredient> die kelten vnd machenn feucht die poeß vnd schedlich ist doch bringt sie lust zu der speyß vnd werr pfirsing nach ander speyß isset das verderbt die ersten speyß in dem magenn vnd dar vmb wer sie wil essenn der soll sie vor annderen speysen essenn so sein sie nuetz furr den boesenn gesmack des munds der do kumbt von dem magen vnd der rauch der von in kumbt der sterckt das hertz vnd wer do wasser prent auß den pfirsing pleternn das toet die wurmm in den oren so man es dar ein tropfft Wer vil vnd offt pfirsing isset der wirt offt ritig doch sein sie nuetz den lewtenn die serr in dem magenn enczundet sein die serr genn oder serr arbeitten so soll man sie nuechternn vnd bescheidenlich essenn