Barley, dietetics Gerstenn Semantic annotation of the recipe "Barley, dietetics" (a1b.27) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.a1b.27 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Augsburg Universitätsbibl. Cod.III.1.2°43 A1 A1b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "A1b" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation dietetics 4. Viertel 15. Jh. 4th quater of 15th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian, Bavarian, Bavarian
<ingredient commodity="Q27660203" en="barley">Gerstenn</ingredient> Blewet vnd keltet vnd speist nit wol vnd schadt allen den lewtenn die geprestenn habenn vnd von kalter natur kumbt oder das grymmenn in dem leib hat Aber hitzigenn lewtenn vnd die do gern cleiner wurdenn den ist sie gut vnd wenn man sie isset oderr trincket mit venchel samenn so ist sie gut furr etlichenn gebresten an der brust vnd spricht Auicenna das gerstenn wasserr schadet dem magen der do kalt ist Es ist auch Rittigenn lewtenn garr nuetz