Rose oil Rosen oel Semantic annotation of the recipe "Rose oil" (a1b.116) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.a1b.116 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Augsburg Universitätsbibl. Cod.III.1.2°43 A1 A1b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "A1b" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe 4. Viertel 15. Jh. 4th quater of 15th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian, Bavarian, Bavarian
Item Also mach <ingredient commodity="Q34687" en="rose">Rosen</ingredient> <dish commodity="Q42962" en="oil">oel</dish> Nym iij libra pawmoels vnd j libra rosen pleter vnd thue das in ein glaß oder in einen hafen der glesen sey vnd mach das oben gantz eben zu vnd henck das an die sunnen dreyssig tage vnd darnach trueck es durch ein tuch Das oel ist zumol gut furr alle hitz die dem menschen kumbt in der kranckheyt So man die wipron vnd die stirnn do mit bestreicht magstu nit gehaben pawmol So nym gut meyen putternn vnd ein vntz wachs zu laß das allererst vnd thue es dann zusammenn mann sagt das es pesser sej dann das erste