Delicate food zarte warme speyß Semantic annotation of the recipe "Delicate food" (a1b.114) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.a1b.114 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Deutschland Augsburg Universitätsbibl. Cod.III.1.2°43 A1 A1b page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "A1b" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation dietetics 4. Viertel 15. Jh. 4th quater of 15th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown Bavarian, Bavarian, Bavarian
Item wiß auch das zarte warme speyß den menschenn lenger in gesuntheyt behelt dann grob kalt speyß Als Rintfleisch sweynenn fleisch vnd hirß die sein den schad wann man mag sie nit liederlich verdewenn Also ist einem starckenn menschenn der einen gutten magenn hatt vnd ser arbeit vnd zart speyß ist Iunge huner zigenn vnd kalpfleysch dick geessenn ist in vngesund wann es verdirbt vnd fault indem magenn