Fish, pickled with parsley Barmen oder Andere Fische Abe zuesieden Das sie lange gutt Bleibenn Semantic annotation of the recipe "Fish, pickled with parsley" (wo8.117) edition Barbara Denicolò transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.wo8.117 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Germany Wolfenbüttel Herzog August Bibliothek Handschriftenabteilung Cod. Guelf. 51 Aug. 4° Einn nutzliches, schönes vndt köstliches Kochbuch vor Hausswirtte vndt Adelss-Personen, in deroselbigen Küchen zu gebrauchen Wo8 Wo8 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Wo8" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation household erste Hälfte 17. Jh. 1st half of 17th c. High German languages
<alternative reason="ingredient"><ingredient commodity="Q83363029" en="common barbel">Barmen</ingredient> oder Andere <ingredient commodity="Q600396" en="fish">Fische</ingredient></alternative> Abe zuesieden Das sie lange gutt Bleibenn etc. Nehmett die Barmen oder Andere Fische Nim sie Auß wasche sie Rein vndt mache sie mitt einem Essigk blaue Seudt sie dann in halb wasser vndt Essigk wan es Recht Abe gesaltzen ist vndt laß sie in der Bruhe kalt werden dan nim ein vorgleßet gefhess vnndt Lege ein guet theill Petersilligen grunes An den boden vnndt dan die fische darnach wieder ein guett theill Petersilligen grunes geus die Lauttere bruhe vndt ein maß Essigk noch daruber darnach der fische viel seindt Setze es dann in ein Keltter oder Andern frischen orth So bleiben sie Lange frisch vndt guett wan man sie dann Speißen will So richte die fische in eine schussell Ahn Streuhe viel Klein geschnitten Petersilligen grunes vndt geus Essigk darahn etc.