Grazer didaktisches Textportal zur Literatur des Mittelalters

Hollermus
ITem wildw ein holler mues machen
Ebenso, wenn du Holundermus machen willst,
so nymb die plue von der holler
dann nimm die Holunderblüten
vnd leg denn in ein milich
und lege sie in Milch
vnd las ein guette czeyt in einem ligen
und lasse sie eine gute Zeit darin liegen.
seich dar nach die milich durch ein tuech
Seihe danach die Milch durch ein Tuch,
vnd secz czw dem fuer
setz es auf das Feuer
vnd ruer es das es nicht gering gebing
und rühr es, damit es nicht gerinnt.
dar nach slach in air dar ein
Schlage danach ein Ei hinein
vnd nymb dar czwe guecz geburcz.
und nimm gutes Gewürz dazu.
Gebackene Weichseln
ITem wildw ein pachen weychslen machen
Ebenso, willst du gebackene Weichseln machen,
so czewch ain taig ab
dann mach einen Teig
mit vier airen vnd mit wasser
mit vier Eiern und mit Wasser
mach in ab mit gbuercz
und würze ihn.
nym dar nach ein hayess smalcz
Nimm danach heißes Schmalz
vnd tuenck dye weychslen in den taig
und tunke die Weichseln in den Teig
vnd pachs in dem smalcz etc.
und backe sie in dem Schmalz.
Gefüllte bunte Pfannkuchen
ITem wildw machen
Ebenso, willst du ein schönes Essen aus Eiern
ein hubsch essen von airen
machen,
so mach trew pletter weis grueen rott
so mach drei Teigblätter: weiß, grün und rot,
vnd nym dan ains wilcz praecz
und nimm dann vom Wildfleisch,
als dw pest gehaben muegst
vom besten, das du bekommen kannst,
ein chlain halt
ein kleines Stück,
das da gesotten seye
das gekocht ist
vnd woll gebuercz
und gut gewürzt
vnd gemacht mit weinper
und mit Rosinen gemacht.
vnd nymb es dan her vnd praydt sey
Nimm es und breite es aus
vnd als dick sy sein
und so dick sie seien
da mit bindt sy umb ein anderen
binde sie umeinander
als einen bunten prieff
wie einen bunten Brief,
yegligs plat besunder
jedes Blatt besonders,
vnd mach dar aws ein taig
und mach daraus einen Teig
dar czw sy yn bezogen werden
Dazu werden sie durch den Teig gezogen
vnd im smalcz.
und im Schmalz gebacken.
Knödel mit Feigen und Rosinen
ITem, will dw machen
Ebenso, wenn du etwas
von veygen vnd von weinper,
aus Feigen und Rosinen machen willst,
so nymb sye vnd wasch sy von erst
so nimm sie und wasche sie zuerst
vnd stoes dar nach in einem moersaer
und stoße sie danach in einem Mörser.
vnd mach dar nach chueglen dar aus geleich als air.
Forme danach eierförmige Kugeln.
Vnd mach dar nach ein taiglin an mit wein
Dann mach einen Teig mit Wein
und färbe ihn gelb.
vnd thue die chuegel dar ein
Tue die Kugeln hinein
vnd pachgs dar nach in oel oder in smalcz
und backe diese anschließend in Öl oder Schmalz
vnd gbuercz sye von ersten etc.
und würze sie zuerst.
Birnenlatwerge
ITem wil dw machen
Ebenso, wenn du machen willst
eine Latwerge von Regelsbirnen,
so schel dye pieren schoen
so schäle die Birnen gut
vnd sneyd sye czw viertailen
und schneide sie in Viertel
vnd sneyd dy schon aus
und schneide sie schön aus
vnd thue dan dye pieren in einen haffen
und gib dann die Birnen in einen Topf
vnd secz es auff ain gluedt
und setze ihn auf die Glut.
vnd gews dar an ein viertaill wasser
Gieße dazu ein Viertel Wasser
vnd vermach den haffen
und verschließe den Topf,
das der tunst her aus nit gee
damit der Dampf nicht herausgeht.
wann sy den sein genug haben
Wenn sie genug gekocht sind,
so stoes sy chlain
stoße sie klein
vnd thue sye in einen chessel
und tu sie in einen Kessel
vnd secz sye auff ein dreyeffues
und setze sie auf einen Dreifuß
vnd ein guet gluet dar vnter
mit guter Glut darunter.
rueer sye fuerstar
Rühre sie für sich
vnd yee peye ainer weil
und immer nach einer Weile
so gews ein winczig wasser daran
gieße ein wenig Wasser daran.
vnd stuep sye wol ab mit gbuercz gueten
Staube sie wohl ab mit gutem Gewürz,
so wird es guet.
so wird es gut.
Rund um die Birne: Vom Baum bis in die Latwerge
Salbei-Nuss-Sauce
ITem wildw machen
Ebenso, willst du eine
ein salsen czw vischen
Sauce zu Fischen machen,
so nimm Salbei
vnd zmameye
und Zimt
vnd waellisch nuess
und Walnuss
das reib mit guetten wein ab
und reib das mit gutem Wein
vnd esseich durch
und Essig durch,
also wird es guett.
so wird es gut.
Salbei-Nuss-Sauce: mehr als eine Würzsauce!
Mandeligel
ITem, wildw machen ein ygel von mandel,
Ebenso, willst du einen Igel aus Mandeln machen,
so nym mandel, so vil er haben well,
so nimm Mandeln, so viele du möchtest,
vnd stos in
und zerstoße diese
vnd wirff in dar nach in ainen chlain haffen
und wirf sie danach in ein kleines Gefäß
vnd ruer in mit ainen chlainen holczlin.
und verrühre alles mit einem kleinen Holzlöffel.
Schuedt in dar nach auff ein tueech,
Schütte die Masse danach auf ein Tuch,
das er enpar lig
sodass sie oben liegt
vnd seich in dar nach, das er drucken werdt.
und drücke sie, damit sie trocken wird.
Wesae in mit czucker
Bestreue sie mit Zucker
vnd nym dar nach geviertailt mandel kern,
und nimm danach die geviertelten Mandelkerne,
das dye rott seye mit saffrann
die mit Safran rot gefärbt wurden,
vnd bestos es dan,
und bestecke sie darauf,
dacz ess sech als ein yegel.
sodass es wie ein Igel aussieht.
Gews dar nach dar an ein ticke milich von mandel
Gieße anschließend eine dicke Mandelmilch hinzu
vnd auff ein schuessel.
und tu es auf eine Schüssel.
So ist es gerecht.
So ist es recht gemacht.
Erbsenwürmer
ITem will dw arbaeyssen machen als regenwurm
Ebenso, willst du Erbsen als Regenwürmer machen,
so mach ein chaltgossen als vor
so mach eine Lauge wie zuvor
vnd sewd dy arbaeyssen an dy stat
und koche die Erbsen darin
und treibe sie durch ein Sieb
auff ein schuessel
in eine Schüssel
als regenwurm
wie Regenwürmer
vnd thue das daz dar einen
und gib dazu:
durchgeriben semf vnd hoenig
durchgeriebenen Senf und Honig
vnd mags ab mit saffran vnd gburcz etc.
und würz es mit Safran und Gewürz.
Falsches Rebhuhn
ITem will dw von vischen
Ebenso, wenn du mit Fischen
braune Rebhühner machen willst,
so hayst dir am ersten gebenn
so lass dir zuerst
czwaye holcz in dem fuerem
zwei Holzstücke geben, die im Feuer
wann sye sammen gedruck werden
zusammengedrückt werden,
so sechens als ein repphueen
dass sie aussehen wie ein Rebhuhn.
dar nach nym visch
Danach nimm Fische,
vnd thue dy graedt da von vnd die schuppen
gib die Gräten und Schuppen davon
vnd hack das praedt chlain
und hack sie klein
vnd gbuercz woll
und würze sie gut
vnd thue das in dye hoellczer
und gib sie in die Hölzer
vnd sewdt es dar nach dar in
und koch sie darin.
vnd spick es mit hechten praedt
Spick sie mit Hechtfleisch,
also gewingt es dye gestalt.
so gewinnen sie die Gestalt.
Eier in der Fastenzeit
ITem wil dw hertte air von mandeln machen
Ebenso, willst du harte Eier aus Mandeln machen,
will dw sye machen als ich dich gelernt han
willst du sie machen, wie ich dich gelehrt habe:
die toetter von dem weyssen auf ain vierdung
Die Dotter vom Weißen auf ein Viertel
oder auf ein halb phundt als vil dw wilt
oder ein halbes Pfund, so viel du willst
vnd veber sewd sye
und überbrühe sie
vnd nym dan her aus
und nimm sie dann heraus
vnd stoez sye in einem morsaer
und stoße sie in einem Mörser
vnd zewch sy durch ein tuech als dick dw muegst
und ziehe sie durch ein Tuch, so dick du möchtest,
dar in sye gestossen sein
worin sie gestoßen sind
vnd mach sy dan mit gueten gebuercz ab
und mach sie mit gutem Gewürz ab
vnd mit ainer semel
und mit einer Semmel,
das die werden als dick als dye vorigen essen
damit sie dick werden, wie die vorigen Essen.
vnd da mit secz sye auff ein choel
Und setze sie damit auf eine Kohle
vnd rich sy dan hin an als die vorigen essenn etc.
und serviere sie wie die vorigen Gerichte.
Mandelsulz in drei Farben
ITem wil dw gesulcz mandel machen
Ebenso, willst du Mandelsulz machen,
wil dw sye machen dye dreylaye gestalt haben
willst du die machen, die dreierlei Gestalt haben,
so nym hauesen plattern
dann nimm Hausenblase und
dye versewd in wasser schon
siede sie schön in Wasser.
vnd nym dan dicke mandel milich
Nimm dann dicke Mandelmilch
vnd nym dan pettersill
und Petersilie
vnd hack den gar chlain vnd
und hack die ganz klein
nym dan das trittaill der mandel mit dar vntter
und misch ein Drittel der Mandeln darunter
vnd zuckers woll ab
und zuckere es gut,
das wirdt dan ein grueenew varib
das wird dann eine grüne Farbe.
vnd nym disen czwaye taill
Und nimm die anderen zwei Teile
vnd dye sewd in einer phann ab
und siede sie in einer Pfanne
vnd czuckers auch woll ab
und zuckere sie gut
vnd las es dan sieden in der phan
und lass sie in der Pfanne sieden
vnd gewss ein taill auff ein phaendel also weyes
und gieß einen Teil auf ein Pfännchen in weiß
vnd dan das drittail gleich gelb
und dann ein Drittel in gelb.
vnd las sye sieden dar in als vor geschriben stet.
Und lass es sieden wie zuvor geschrieben steht.
ITem will dw nun dy iijj sulcz in ein schussel machen
Ebenso, willst du die vier Sulzen in eine Schüssel tun,
so mach ein chrewecz
dann mach ein Kreuz,
das nicht dick seye
das nicht dick sei
vnd das gar woll an lig an der schussel
und das wohl an der Schüssel anliegt,
da mit das sulcz czw der ander nit grueen mag
damit die Sulz nicht zu der anderen rinnen kann.
vnd gews dan die weys gegen der swarczen
Und gieß die weiße gegen die schwarze
vnd dy gelb gegen der plaben yecz in ein fellt.
und die gelbe gegen die blaue, jede in ein Feld.
Böhmisches Huhn
ITem will dw ein moersaer hain machen
Ebenso, wenn du ein Mörserhuhn machen willst,
fueell ein hueenn mit airen
fülle ein Huhn mit Eiern
vnd mit speck saluan vnd mit salcz
und mit Speck, Salbei und Salz
yennen czwischen hawt vnd fleyesch
innen zwischen Haut und Fleisch
vnd stoz es an einen spis
und stoß es an einen Spieß.
vnd mach ainen air taig fest
Mach einen festen Eierteig,
mit einem walczen praidt in dann
walze ihn mit einem Nudelholz breit aus
vnd bebindt das hain dar mit
und umwickle das Huhn damit.
prat es nit gar
Brate es nicht gar,
gib es hin also gancz
gib es im Ganzen hin.
daz haist ein pehamisch hueen etc.
Das nennt man ein böhmisches Huhn.
Böhmisches Huhn: ein herzhafter Grenzgänger?
Käse-Speck-Krapfen
ITem wil dw air chrapffen machen
Ebenso, willst du Eier-Krapfen machen,
so nymb herten chaes
dann nimm harten Käse
vnd reib denn
und reibe ihn
vnd slach air dar an
und schlage Eier dazu
vnd hack ein wenig speck dar an
und hacke ein wenig Speck hinein
vnd ein wenigs melb das misch vntter einander
und mische ein wenig Mehl darunter
vnd streichs in die phann
und streiche es in eine Pfanne.
Wenn es fertig gebacken ist, bestreue es mit Zucker.
Fastenkrapfen mit Nüssen
ITem wil dw chrapffen in der vasten machen
Ebenso, willst du Krapfen in der Fastenzeit machen,
so stoez nues chernn vnd veigen durch ein ander
dann stoße Nusskern und Feigen miteinander
in einem morsaer
in einem Mörser,
vnd gburcz das woll
würze das gut
vnd leg es in ain phann
und leg es in eine Pfanne
vnd gewes oell dar an
und gieß Öl dazu
vnd erbell es
und koche es auf.
vnd mags in chrapffen weys in einem erhaben taig
Mache es wie einen Krapfen in einem Germteig
vnd pach es woll in oell
und back es wohl in Öl heraus
vnd gibd chalcz czw essen.
und gib es kalt zu essen.
Hackbraten
ITem wil dw ein pachen machen von rindfleisch
Ebenso, willst du einen Braten von Rindfleisch machen,
so nym gesotten rindt fleisch das da warm seye
so nimm gekochtes Rindfleisch, das warm ist,
vnd legs auff ein anricht
und lege es auf ein Brett [oder Teller]
vnd hack es chlain
und hack es klein.
thue es aber dar nach in ein char
Gib es danach in eine Schüssel
oder in wewe dw es haben wilt machen
oder wohin du es haben willst.
dar nach nyem air tuetter vnd geriben semel
Danach nimm Eidotter und geriebene Semmeln
vnd pettersill
und Petersilie
vnd hack es chlain
und hack es klein
vnd gaerb es durch ein ander
und misch es durcheinander.
dar nach nym ain obrye milich
Danach nimm Schlagobers.
hastu der nicht so nym ein vaiste pruee
Hast du den nicht, dann nimm eine fette Brühe
vnd mach es da mit len
und mach es damit weich.
gbuercz es vnd mach es gelb
Würze es und mach es gelb
vnd thue es auff ein saeubers pretl
und gib es auf ein sauberes Brett
vnd czewch es mit einem loeffel ein.
und ziehe es mit einem Löffel ein.
Brautgericht
ITem von ainem hals pandt:
Ebenso für ein Halsband:
Mach ein prayecz plat von taig
Mach ein breites Blatt aus Teig
- vnd den taig soltu mit wein ab machen
– diesen Teig sollst du mit
vnd nicht mit airen -
Wein abmachen und nicht mit Eiern –
vnd mach ein guette fuell mit oepfhel vnd mit weinper
und mach eine gute Füllung aus Äpfeln und Rosinen
vnd prenn das mit einem honig ab
und brenne die mit Honig ab
vnd geburcz es mit pheffer ingber.
und würze sie mit Pfeffer und Ingwer.
Lege die Fülle in einem Kreis (auf das Teigblatt)
als weit, das es vmb ein choph gee,
so weit, dass es um einen Kopf geht
vnd schneidt in das platt mitten ein chlains loechel
und schneide in die Mitte ein kleines Loch
vnd czwech es mitten veber die fuell
und ziehe den Teig über die Fülle
vnd sneid das mit einem chrapfen eyssen
und schneide daraus (aus dem restlichen Teig) mit
einem Teigrad Laub und Kleeblätter
vnd leg es seiberlich in ain phann.
und lege es säuberlich in eine Pfanne.
Vnd mach ein smalcz hais in ainer anderen phann
Und mach Schmalz heiß in einer anderen Pfanne
vnd gews es also hais auff das halspandt in dye andern phann
und gieße es noch heiß auf das Halsband in die andere Pfanne
vnd las es pachen.
und lass es backen.
Vnd wan es gepachen ist,
Und wenn es gebacken ist,
so gews das smalcz wider ab,
so gieße das Schmalz wieder ab,
das es er chalt
damit es abkühlt
vnd nym es dan aus der phann.
und nimm es dann aus der Pfanne.
Das soltu vergolten,
Das sollst du dann vergolden,
das es ein halspand geleich seye.
sodass es einem Halsband gleichsieht.
Das gibstw woll hin fuer einer prawett esssen etc.
Das gibst du wohl hin für ein Brautessen.
Ein Brautessen
Mohnkäse
ITem wil dw machen ein chaes von magen
Wenn du einen Käse aus Mohn machen willst,
so nym magen vnd wasch den schon
dann nimm Mohn und wasch ihn gut.
vnd stoz denn in dy schotten obenn
Stoße ihn nun in einen Schoten oben
vnd mach ab ain kaess
und mach einen Käse daraus.
da von schol man nuess milich ein machen
Dann soll man eine Nussmilch machen
vnd mit czucker
mit Zucker,
mach die milich sueesss
mach die Milch süß
vnd gewss sy dan auff den chaess.
und gieße sie anschließend über den Mohnkäse.
Kirschtrank
Welt ir haben ain ckerssen tranck
Wollt ihr einen Kirschtrank haben,
so nempt czeytig weyssel
dann nehmt reife Weichseln,
sewd dy
siedet sie
vnd slags durch czwier oder treystundt
und schlagt sie zwei- oder dreimal durch [ein Sieb].
lass woll gessen
Lass sie gut gären
vnd lass ligen vncz das lessen kuempt
und lass sie liegen bis die Weinlese kommt.
so nym suessen most
Dann nimm süßen Most,
sewd das
siede den,
laz in vergessen
lass ihn gären,
geus dar in so beleib er bey seiner varib
gieße ihn hinein, so behält er seine Farbe.
will dw das tranck guett haben
Willst du das Getränk gut machen,
so tue ingwer galgant tandel czyment
dann gib Ingwer, Galgant und Zimt
und Spundloch
vnd vermachs woll
und verschließe es gut.
Wurde es zu stark
vnd naegel in ain saeckel
und Nelken in ein Säckchen
vnd henck das hin ein czw dem peyell
und häng das in das Spundloch hinein
vnd vermachs woll
und verschließe es gut.
wurd es czestarck
Wurde es zu stark,
so nym das saeckel her aus
dann nimm das Säckchen heraus
vnd trucken es pey dem offen […]
und trockne es beim Ofen […]