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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

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Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Small choux pastry

Cleine Branndkuchel

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 153vRecipe Nr. 66 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Categories:

Main ingredient: doughPreparation: deep friedType: -

Willdtu Cleine Branndkuchel machenn So Nim ein gut Semmel mehl Auf ein schuessel das salltz vnd geueß ein wasser daran vnnd mach ein taig ab Allß duen Allß einen Streuebel daig vnndt treibs mit einem loeffel gahr woll ab darnach Nim ein schmaltz in ein pfann Ime Alls vil das die pfann wol Naß werdt Am Poden dann wenn man sein zuuil nem So wuerden die Kueechel schmaltzig vnnd wenn das schmaltz heiß ist So geueß denn taig drein vnd setzen Auf ein gluett vnd dreib in drob wol Ab mit einem loeffel biß der taig wol vest vnnd druckhen wierdt dann thue denn taig In einen Moerschner vnd in ein weil schlag dan ein Ay oder zwej [154r] dran vnnd Stos in mehr schlag mehr ein zwey dran das thue Alls lanng biß dich duenckht das er duen gnug sej vnnd wenn du pechst vnd sie nit Rogl vnnd gescheipt werdten So seind der Ayer zu wenig so schlag mehr Ayer drahn vnnd dreibs wol mit einem loeffel darundter Ab oder mit einem stossel Auf einem disch Ist Ann 12 Ayern gnug hat dess Stossens Auch in einer Stund oder ehe genug vnd wen dus bachen willtt So thue Ihm Allso laß ein pfan vast halb mit schmaltz heiß werden das Im der feim fast vergeet darnach Nim vom taig am herthan Auf ein schons Pretl vnd halt zu der pfanen vnd Nim einen feim loeffel vnnd thue denn taig mit dem loeffelstil In die pfann Als vil taig in den loeffel khombt thue denn loeffel still in das schmaltz damit der taig nit hafft das Proetl soldu ehe auch mit dem schmaltz netzen ehe du den taig darauf thuest damit ehr nit derauf haffte du magst auf ein mahl pachen Als vil sich in der pfann beruen [154v] muegen vnd wen sie ein wenig feist seindt So geueß das schmaltz Stets Inn der pfann vnd die Khueechel mit einem schoepfloeffel stets Rueeren damit sie Rogl werden vnnd wenn sie bachen gnug haben So schoepffs mit einem loffel heraus vnnd legs Auf ein thuech Inn ein Sib bej dem feueer damit sie warm bleiben vnnd gibs dann etc.






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"