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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

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Pastry, stuffed with marcipan

Krapffen auss Martzipan

Metadata:

Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°Source Collection: Wo7, fol. 145rRecipe Nr. 47 Dating: 16th c.Origin: place of origin unknown.Lang: High German languages, High German languages

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Same title: wo7b.47Shared ingredients: wo7b.47Same ingredients in following recipe: 1Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: nutsPreparation: pastryType: -

Willdtu Krapffen auss Martzipan machen So stoß mandel gar wol thue zuckher vnd Rosenwasser darundter wie dann vom Martzipan geschriben stehet vnnd wenn du die krapfen daraus machen wilt So thue Im Allso Nim ein Semelmehl vnd mach mit eim Rosen wasser ein taigl draus vnd saltz vnd Nim dann ein wenig taig dauon den wallger gar duen vnd Nim dan den gestossen manndel mit einem loeffel herdan souuil du zu einem krapffen bedarffest das leg dan Auf das Auß gewalgt taigl vnd deckhs mit dem taig zu vnd machs daz es einen form vnd groeß hab wie ein Krepffel das man in denn Klostern von lezelten machtt thaugs Aussen vmb mit den fingrn Nider damit der taig zusammen hast dar nach schneit in mit einem messer dauon Was sein zuvil ist wenn du Aber ein eisen kanst haben damit [145v] du taig dauon schneidet wer gar vil besser vnd wen du dj Krapffen Alle gemacht hast So Nim ein halben Pogen Bapier vnd schneit An den 4 eckhen Ains zwerchen fingers dief darein vnd stuertz An den eckhen vbereinannder damit das Papier ein Ranfft gewinn vnnd die krapffen nit darauß fallen muegen die leg drein Allß vil du willtt doch das keins An das Ander glang vnnd spritz oben Auf mit Rosen wasser Wenn du sie gleich in denn bachofen wildt setzen vnnd laß






Wo7 - "Wolfenbüttel, Herzog August Bibliothek, Handschriftenabteilung, Cod. Guelf. 42.6 Aug. 4°"