CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Bottom menu: use to switch between data presentations:

  • Description: manuscript description
  • Recipes: semantic annotation of recipes in collection context
  • Transcription: provides a slightly normalized transcription of the collection including a horizontal text image synopses.
  • Full-Width: provides a slightly normalized transcription of the collection including a vertical text image synopses with a larger image area.
  • Metadata: Standardized metadata page for GAMS objects

Buttons of image viewer:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

License, citation suggestion, and change log are available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.


recipe collection "a"
[235r] 01: Wildu ain gutew salsen habeditorial expansion:  ̅en vber Jar von guten chrawten . So
02: prich sew ieditorial expansion:  ̅n dem Maÿen Salueÿ . peteditorial expansion:  ̕ersil . perichtram . clofflauch
03: pfefferchravt ruten . Minczen . palsen . Crez . ysop vnd sneid daz cleÿn
04: vneditorial expansion:  ̅d tu dar v̈ndeditorial expansion:  ̕er ezzich . vnd stozz daz ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n staÿneeditorial expansion:  ̅n mörser durich aÿn
05: andeditorial expansion:  ̕er . vnd truke den safft dar auz . vnd dar nach laz ez . eÿn wenig
06: dürr weditorial expansion:  ̕erden . vnd stozz ez . czu dem . andeditorial expansion:  ̕er mal . gar clayn . vnd nÿm
07: honig vnd sevd ez . Vnd nÿm dor nach . dez gesoten honiges . dar
08: vndeditorial expansion:  ̕er daz dikke ist vnd den safft vnd pfeffer odeditorial expansion:  ̕er eÿnes leczelten
09: reib dar v̈ndeditorial expansion:  ̕er . vnd sewd ez aber . daz ez dikker werd . vnd dar
10: nach mach dar auz chögel vnd wen du seyn wellest habeditorial expansion:  ̅en . odeditorial expansion:  ̕er
11: nüczen . so nÿm eÿn wenik vnd temeditorial expansion: per daz mit weÿn so hast dv
12: eyeditorial expansion:  ̅n gute salsen wen du wild in dem . Jar .
13: Wildu gut Ran . machen . So nÿm der mitteristen ran . dy nicht
14: gar czu grozz sein . vnd sewd deditorial expansion:  ̕er alz vil . du ir in ayn vessel macheditorial expansion:  ̅en wild
15: in hefen oder ieditorial expansion:  ̅n aÿneeditorial expansion:  ̅n chessel daz si nicht gar czu waich . oder veditorial expansion:  ̕ersoten seÿn
16: vnd nym seu dan ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n charb vneditorial expansion:  ̅d schel sew schon . daz dez herten . dar an
17: nicht pleib . vnd secz also geselt mit dem charb enpor daz daz wasser
18: do von gerinne moeg . vnd swer sev mit staÿn vnd behalt daz wasser
19: do du seu in gesoten hast So nym dann . seneff vnd gestozzen chren .
20: vnd temper daz durich eyn ander . vnd chrainbat per mit slehen
21: mast du dÿ gehabeditorial expansion:  ̅en . vnd leg sev in daz vessel . vnd auch peizzen
22: wurczen . oder gesoten holcz ephel . vnd gevz dy temeditorial expansion: perrueditorial expansion:  ̅ng dar an
23: an dy ran vnd an dÿ vor genanteeditorial expansion:  ̅n fing . vnd decke da vessel wol
24: czv . so wirstu guet Ran haben
25: Followed by Latin text.
26:
27:
28:
29:
30:
31:
32:
33:
34:
35:
36:
recipe collection "b"
[268v] 01:
02:
03:
04:
05:
06:
07:
08:
09:
10:
11:
12:
13:
14:
15:
16:
17:
18:
19:
20:
21:
22:
23: Preceded by Latin text.
24: Weichsel wein . mach also . nym weichseleditorial expansion:  ̅en aÿn mcheleditorial expansion:  ̅e tail
25: vnd seud dew ieditorial expansion:  ̅n aÿneeditorial expansion:  ̅m chessel daz dy cherneditorial expansion:  ̅e sich all do von ledigen
26: dar nach schv̈t sew ieditorial expansion:  ̅n ayneeditorial expansion:  ̅n dichen zwilich sach . vnd haÿz sew vast
27: awstreten alz der do weÿnper auz mostels dar nach gevs den
28: weÿchsel most ieditorial expansion:  ̅n aÿn vessel . vnd geuz guten weÿn dar an vnd
29: veditorial expansion:  ̕ermach daz peÿll . vneditorial expansion:  ̅d mach eyn Roreditorial expansion:  ̅en von holer vnd stoz dÿ in
30: daz peÿll vnd mach ein schüssel auff dÿe roren vnd laz ez dar
31: ÿn veditorial expansion:  ̕erglesen der selbe weÿn ist chranken lev̈ten gar gesunt vnd
32: frumt auch den gesvnten
33: Cze hoff treten sev Rob . vnd vngesoten weÿsell durich aÿn
34: sak vnd gÿessent daz ieditorial expansion:  ̅n eÿn emerigs vessel vnd sydent zwo
35: steff honigsam oder dreÿ v̈ncz daz ez swarcz . vnd dichk wirt
36: vnd faÿmeeditorial expansion:  ̅nt daz gar wol dar ach tvnt se den honig sam [269r] 01: in daz vessell . vnd merent ez durich aÿn andeditorial expansion:  ̕er . vnd gyessent guten
02: wein dar an vnd lassent ez veditorial expansion:  ̕ergesen . durich ein Rören vnd daz ist
03: Weÿn von criechen wer die auz drucht gewiz Last word of line 2.
04: e daz sy envallent vnd czeitig werdent . da wirt aÿn trank avz daz
05: ist gut für dy rürr . von chriecheditorial expansion:  ̅en macht man auch lectwari editorial expansion: &cetc.
06: Wer guten Roten weÿn haben wil . der schol
07: dÿ weineditorial expansion: per chorner abreren voeditorial expansion:  ̅n dem chempen vnd wehendicleich in daz
08: vaz pringen . vnd gevz weÿssen most dor an vnd veditorial expansion:  ̕ermach den spvnt
09: gar wol vnd por durich daz peÿll ein loch . vnd stoz ayn rören
10: dÿ nicht czv claÿn sei von aÿneeditorial expansion:  ̅m holer dar in vnd secz eÿn schussel
11: dor auff vnd laz in dar ÿn veditorial expansion:  ̕ergesen ###
12: Ettleich machent auch punt weÿn von roten weinpereditorial expansion:  ̅en . dÿ nemeeditorial expansion:  ̅nt
13: gancze weinper . wol auff ein gut tretschaff vol . mit ganczen
14: weineditorial expansion: pern . daz andeditorial expansion:  ̕er tretschaff mit schwarczen weinpereditorial expansion:  ̅en dy do wol
15: gemostelt vnd getreten sint gar wol . vnd schütten dy ganczen weineditorial expansion: per
16: mit den gemostelten ieditorial expansion:  ̅n ayn vierẅncz Reading unclear. vass . daz ein emrigs vas ist
17: vnd giessend weissen most dor an vnd veditorial expansion:  ̕erslahend . daz peill gareditorial expansion:  ̕r wol
18: vnd machent vneditorial expansion:  ̅d parent peÿ dem peÿl in daz vas mit aÿneeditorial expansion:  ̅m czapf
19: nebigeditorial expansion:  ̕er ein loch . vnd tv̈end dor ein ein Roreditorial expansion:  ̅en mitt einer schuessel
20: oder stozzent ein starke spindel dar ÿn vnd wen deditorial expansion:  ̕er most also
21: vast in sich . gesen begint vnd wüeteditorial expansion:  ̅en . so entlazzent se ÿm vnd
22: cziehend dÿ spindel . vnd habent sew vast daz si ich auz dem vaz
23: var . vnd lassent den most also in sich veditorial expansion:  ̕ergesen ez schol auch daz
24: vaz dikke tauffen haben vnd wol mit raiffen gepueditorial expansion:  ̅nten sein
25: vnd die poedem schollen tieff in gewarcht sein .
Sb1 - "Salzburg, Universitätsbibliothek, M I 89"