HELP

Use buttons of the image viewer to navigate through the collection:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly

  • recipe collection "M2a"
    [76r]
    01:
    02:
    03: Here ends a recipe for "Rotes Wasser".
    04: gebachen buͦben pfulen
    05: Czuͦ ainem essen haisset ain buͦben
    06: pfulwe nym aines halbs Read: 'kalbs'. lungen vnd
    07: süd dis gar wol vnd schnid speck dar
    08: vnder vnd hack es gar wol vnd schlach
    09: ayer darunder vnd pfeffer vnd saffran
    10: vnd bach den die mit müntzen platt vnd
    11: bewils darInn vnd bestrichs vnd füls
    12: mit ayer tottern vnd bach in schmalcz
    13: Sältz
    14: Wilt du sältz machen so nym peterli
    15: selbin vnd rugin brot vnd ayer totter
    16: vnd birnen czelten vnd stos es wol klain
    17: vnd mer es mit essich vnd czüchs durch
    18: S Sältz
    19: Ouch mit peterlin vnd mit rugim brott
    20: gestossen vnd durch gezogen mit essich
    21: die saeltz ist guͦt czuͦ aim brautten
    22: Sältz
    23: Ouch nyem Jungen czübelen oder
    24: peterli vnd sälbin vnd brott als vor
    25: geschriben ist editorial expansion: &cetc.
    [76v]
    01: Sältz
    02: Ouch stosset man knobloch mit nussen
    03: oder mandel vnd mit wissem brott vnd
    04: mers mit win vnd mit honig
    05: Sältz
    06: Niem rebloub vnd die lindest stengel
    07: vnd ampffren erbsal loub sepplin peterli
    08: vnd saelbin gelich vil vnd haks vnd
    09: stoss vnd czüchs durch mit pfeffer brott
    10: gumpost
    11: Wilt du ainen suren gumpost hän
    12: so güss essich mit surem heffel daran
    13: vnd gemalen senff oder süd win oder
    14: wasser mit win stain vnd laus das luter
    15: werden vnd güss das darunder mit
    16: rowem gehaktem czübelen
    17: Suess gumpost
    18: Suessen gumpost wäsch Jungen
    19: mangolt vnd schab die wurtzen vnd
    20: süd es in ainem gesaltzen wasser vnd
    21: tuͦ es deneditorial expansion:  ̅n vff ain brett bis das es ersich
    22: nym honig vnd win gelich vil vnd
    23: erwels darIn vnd figen vnd baidertail
    24: oder lay winber vnd färbs vnd güsz
    25: es alles vff den mangolt vnd ströw
    26: es vnd mandel darunder du macht
    [77r]
    01: ouch nesplan vnd bieren darIn tuͦn
    02: ob du wilt Schlech gumpost
    03: Schlech gumpost nym win vnd honig
    04: gelich vil vnd erwels darnach nem
    05: schlechen wolberaittet vnd leg sy darIn
    06: also kalt ouch macht du biren nesplen
    07: bstecken gewürtz ye nym so vil als du
    08: an richten wilt so belibt dem gewürtz
    09: sin krafft vnd sin guetin
    10: latwaerin
    11: Niem burätz latwärin nym ij lib-?### burätz
    12: bluͦmen vnd hack die clain nym j lib-?### honig
    13: vnd 1/2 mäsz win vnd schum das honig
    14: vor hin gar wol vnd tuͦ die bluͦmen
    15: darin vnd süd sy wol bis das es dick
    16: werd dar nach czüch es durch bewürtz
    17: es deneditorial expansion:  ̅n wie du wilt vnd czüch es deneditorial expansion:  ̅n
    18: vff ain brett bis das es trucken werd
    19: nusz latwäre
    20: Nuss latwäre nym bön nusz die will
    21: die schallen nit anfauchent zuͦ herttend
    22: vnd durch stichs mit ainer süllen und
    23: legs in gesaltzen wasser achttag so czücht
    24: es Im die bittrin vss darnach wäsch
    25: vnd süd mit win vnd mit honig gar
    [77v]
    01: wol vnd bestecks mit gewürtz vnd
    02: bewürtz die brue vnd behaltz in der bruege
    03: in ainem geletsten geschier als das die
    04: bruege die nusz bedeck damit sy nit schimlit
    05: Senff
    06: Zuͦ ainem guͦten senff nem senffsömen
    07: vnd dörr den suber vnd stosz in deneditorial expansion:  ̅n In
    08: ainem morser gar klain vnd czüch in deneditorial expansion:  ̅n
    09: durch ain enges tuͦch czinmit pluͦt vnd
    10: tuͦ es vnder den senff vnd ruer es mit
    11: honig vnder ain ander recht als der
    12: wachs bertt vnd weneditorial expansion:  ̅n du wilt so niem
    13: des selben enwenig vns rib es mit win
    14: so haustu guͦten czartten senff
    15: wachtenlen krutt
    16: Wachtenlen krut darzuͦ nem
    17: peterlin vnd mangolt vnd schnid es
    18: aines gelides lang vnd niem ain wachel
    19: oder me vnd das sy gewaidt sigend vnd
    20: beströw mit gewürtz vnd leg czwierend
    21: als vil krut als der wachtenlen sind
    22: in ainen haffen vnder ain andren
    23: so haust du ain guͦt krut
    24: krutt von louch
    25: Niem louch krutt vnd köll vnd schnid
    [78r]
    01: aines gelides lang vnd röst sy in aim
    02: schmaltz vnd güss ain wasser daran
    03: vnd laus es erwallen vnd leg es in ain
    04: sib so rindt das wasser dauon so leg es
    05: In ain haffen vnd güss milch daran die mit
    06: wissem brott durch ain tuͦch gezogen
    07: sy vnd tuͦ schmaltz daran
    08: bonen bluͦst
    09: Niem bonen bluͦst oder ärwis bluͦst
    10: wicken pluͦst vnd dör die suber am
    11: lufft vnd puluers die schon vnd weneditorial expansion:  ̅n
    12: du Indem iaur sultz wilt machen So
    13: nym des busches ye vunder ain mausz
    14: i1/2 lott vnd bind es in ain suber tüchlin
    15: vnd süd es in der sultz so gestaut die sultz
    16: ouch ist hussen pletter und allerlay fisch
    17: pletter guͦt in sultzen waneditorial expansion:  ̅n sy geständ
    18: dauon sultzen sind ouch guͦt czegiessend
    19: Ingelöst geschier oder In staini oder In
    20: czinny vnd sy kalt giessen vnd die geschier
    21: sol man setzen vff kalt stain oder vff
    22: kalt ertrich in kellern oder anderschwa editorial expansion: &cetc.
    23: Wegrich safft hilffet In vngehörenden
    24: oren gegossen vnd ist ouch guͦt für
    25: das pluͦt czuͦ verstellen
    [103v]

    recipe collection "M2b"
    01: Wiltu ain basteten machen so nyem
    02: ainen gewelten taig vnd mach darusz
    03: ainen scherben vnd hab ain Jung tuben
    04: oder ain Junges huͦn cze klainen stucken
    05: row vnd schnid den speck würfflot vnd
    06: leg es deneditorial expansion:  ̅n in den scherben vnd bewürtz
    07: es wol vnd leg ain ander blat von guͦten
    08: ayern darüber vnd bach es in ainem
    09: ofen bastent
    10: Ouch machet man ain bastent von ayer
    11: käss vnd ander dingen trucken oder nasz
    12: Ouch werdent sy guͦt von figen vnd mit
    13: winbern Ouch macht man sy mit guͦten
    14: biern vnd gewürtz Och verend morochen
    15: darIn tuͦt vnd allerlay gewürtz
    16: bastent
    17: Ouch macht man ain basteten von
    18: fischen nyem wellerlay du wilt vnd tuͦ
    19: ain wenig guͦtin bruegin darIn vnd win
    20: vnd schmaltz vnd gewürtz darIn Es
    21: sind ouch allay fögel gros vnd klain
    22: vnd gäns vnd entten guͦt darIn Ouch
    23: macht man kalbflaisch speck vnd pe
    24: terlin wol gehakt darIn
    [104r]
    01: bastent
    02: Ain bastet nyem ainen hertten wolge=
    03: welten taig von ayern oder susz vnd
    04: mach ainen hochen scherben daruss ainer
    05: hand höchin oder wie hoch du wilt vnd
    06: hab ain Jung tuben oder ain Jung huͦn
    07: oder was du wilt von flaisch oder machs
    08: in der grössin als ainen hafen brauten
    09: vnd hack speck darIn vnd bewürtz vnd
    10: färbs als row vnd tuͦ es in den scherbeditorial expansion:  ̅en
    11: vnd beschlüss es mit ainem ayer plat
    12: oder suss mit ainem plat gar wol das
    13: kain dampff noch nichtz dauon mug
    14: kumen vnd bach in ainem ofen vnd
    15: mach ouch wol ain guͦten flaisch bruege
    16: oder guͦten win ain tail darIn beschliessen
    17: oder schmaltz ainen pfeffer
    18: Niem ain leber vnd braut die vnd
    19: schnid darnach das vss darab vnd schnid
    20: die leber czuͦ schnitlin vnd was darab
    21: geschnitten werd das stoss In ainem
    22: morser vnd tuͦ ruggin brott vnd bruegin
    23: vnd win oder essich darnach well
    24: es in ainer pfannen das wirt ain leber
    25: pfeffer pfeffer schwartz
    26: Ainen schwartzen pfeffer also nyem
    [104v]
    01: gebättes brott ruggis vnd czüch es
    02: durch mit der bruege vnd mit win
    03: vnd essich das es genuͦg sy vnd bewürtz
    04: es vnd tuͦ speck darIn als vor ist ge=
    05: schriben vnd erwöll das wild prätt
    06: Rech leber
    07: Ain essen von ainer rehleber niem
    08: die leber vnd süd sy oder braut sy oder
    09: röst sy darnach hack sy klain oder stosz
    10: sy klain oder stosz sy mit ainem ruggin
    11: brott In ainer guͦten bruegin vnd nym
    12: win vnd ain wenig essich darIn vnd
    13: speck als vor geschriben ist vnd süd
    14: es vnd richt es in schüsslen vnd gib
    15: ain gebachen ayer plat daruff editorial expansion: &cetc.
    16: leber
    17: Niem ain schäffin oder ain kelberlin
    18: leber vnd süd die vnd stoss sy gar klain
    19: mit als vil brottes vnd güsz win oder
    20: essich oder baidin darIn vnd czüchs
    21: durch vnd bewürtz es vnd färbs vnd
    22: laus es erwallen vnd gib fogel darIn
    23: wilt du aber es gern vast suess machen
    24: so tuͦ guͦt honig dar vnder nach dinem
    25: gefallen darIn nach du geben rebhuenr
    26: fögel vnd czame huenr gebrauten
    [105r]
    01: vnd ainen gebresseten kopff ain ge=
    02: bräten hierß leber oder ander ding
    03: schwartz pfeffer
    04: Ouch mach ain karpffen an brachsne
    05: an schligen oder ander visch ainen
    06: schwartzen pfeffer der dick ist als an
    07: ainem wildpraett Ouch mach ainen
    08: schwartzen pfeffer mit honig an gantz
    09: visch groppen grundlen vnd an wellerlay
    10: du wilt suss anderlay pfeffer an fisch
    11: vnd durch gezogen ärwiszen von
    12: pfefferbrott von mell vnd von
    13: czübelen von pfeffer vnd dürre pfeffer
    14: Mach als din gewonhait ist
    15: pfeffer
    16: Ain pfeffer an krepss mach also nyem
    17: kreps vnd süd sy als vor ist geschribeditorial expansion:  ̅en
    18: vnd czüch sy durch mit win vnd
    19: mit essich vnd schell deneditorial expansion:  ̅n die gesotten
    20: kreps die schären vnd die büch vnd
    21: die schwäntz vnd süd die bain von
    22: den büchen vnd tuͦ das in die durch
    23: gezognen kreps vnd bewürtz es als
    24: du wilt vnd süd es als du wilt als
    25: ainen pfeffer editorial expansion: &cetc.
    [105v]
    01: gefült krepss
    02: Niem gros krepss vnd nyem die schal=
    03: lan also gantz dauon nyem das ynder
    04: daruss vnd wierff das boësz dauon
    05: vnd hack das ander vff ainem suberm
    06: brett vnd schlach gebachen ayer darIn
    07: vnd hack es vnder ain andren vnd
    08: bewürtz vnd faerbs vnd füll die kreps
    09: schallan damit vnd stoss die schallan
    10: v̈ber ain andren vnd legs vff ain
    11: rost vnd brauts gar wol
    12: kreps pfeffer
    13: Niem kreps vnd süd die vnd schels
    14: das die höls blosz sy vnd die schallan
    15: dauon komen darnach nyem row
    16: kreps vnd nyem czuͦ den augen vss
    17: vnd das kaut dauon vnd stoss sy deneditorial expansion:  ̅n
    18: in ainem morser vnd strich durch ain
    19: tuͦch oder durch ain sib mit win oder
    20: mit essich vnd bewuͦrtz vnd mach
    21: ain pfeffer an die geschelten krepss
    22: pfeffer
    23: Bach ain plat in ainer pfannen
    24: vnd schnid daruss würffelt vnd mach
    25: ainen schwarczen pfeffer vss brott mell
    26: vnd visch bruege vnd laus das gebachen
    27: darIn erwallen vnd röst ain wenig
    [106r]
    01: wisz brott mell oder In schmaltz würff=
    02: lott vnd stroew es darvff
    03: für hess
    04: Czuͦ ainem fürhess niem die lungen
    05: vnd die lebren vnd die westin von
    06: den hassen vnd czerschnid das würff=
    07: lott vnd fauch den schwaisz vnd süd
    08: es damit vnd tuͦ ain wenig bruege win
    09: vnd essich vnd honig vnd speck dar
    10: czuͦ so haust du ain guͦt fürhess
    11: fürhess
    12: Ain fürhess nyem die lungen vnd
    13: lebren vnd fauch den schwaisz von
    14: ainem hassen vnd hackes klain vnd
    15: sud es mit dem schwais mit dem wild=
    16: prätt mit win vnd mit essich vnd mit
    17: guͦtter grü### bruegin vnd hack speck gar
    18: klain ouch darIn vnd laus in vor vss
    19: gän in ainer pfannen czüch in den
    20: durch ain tuͦch mit gebätem ruggin
    21: brott vnd bewürtz vnd laus ers erwallen
    22: Galray
    23: Ouch macht nemen ain durchslagen
    24: pfeffer brott vnd das färb vnd bewürtz
    25: vnd vil essich daran vnd öpffel klain
    26: geschnitten vnd gehakt daran vnd
    [106v]
    01: Vnd laus das ain wenig erwallen
    02: daran vnd güss das vff den kopff vnd
    03: gibs da mit
    04: Niem ain hiers leber vnd braut die
    05: darnach schnid das vsser darab vnd
    06: stoss es in ainem morser mit ruggim
    07: brott vnd honig vnd win vnd trib es
    08: durch ain tuͦch vnd bewürtz vnd er=
    09: well die leber darnach vnd gib das kalt
    10: czuͦ essend das ist ain leber galray
    11: reckolter fogel
    12: Niem reckolter fogel die suber beraitt
    13: sind vnd so du sy gewaidest so stoss den
    14: magen also gantz wider in vnd Erwelle
    15: in ainer guͦten flaisch bruege darnach
    16: röst in ainem schmaltz vnd nyem
    17: aines kalbes oder aines schauffes leber
    18: vnd stosz in ainem morser vnd als vil
    19: prottes darczuͦ vnd güsz daran ain wenig
    20: win vnd essich vnd schlachs durch ain
    21: tuͦch bewürtz vnd färbs wol vnd er=
    22: wöls in ainer pfannen vnd gib die
    23: reckolter fogel darIn galray
    24: Czuͦ ainem galray win essich vnd
    25: honig vnd lepczelten vnd stos es
    26: vnder ain ander vnd sihe es durch
    [107r]
    01: ain tuͦch vnd süd es vnd güss es deneditorial expansion:  ̅n
    02: etwar In vnd laus es kalt werden
    03: so wirt es guͦt editorial expansion: &cetc. galray
    04: Ain galray niem essich win vnd honig
    05: vnd pfeffer brott vnd stoß es vnder ain
    06: andren vnd czüch es durch vnd machs
    07: daneditorial expansion:  ̅n vnd bewürtz es vnd erwöls vnd
    08: gib es kalt weneditorial expansion:  ̅n du wilt mit visch oder
    09: mit flaisch wiltprät gesottes oder gebrateeditorial expansion:  ̅n
    10: Galray
    11: Ouch mach ain galray von win essich
    12: vnd von visch bruege gewürtzt gefärbt
    13: mit honig vnd pfefferbrott vnd blosz
    14: erwölt vnd gibs kalt nebend vischen
    15: gesotten oder gebrauten als ain sältz
    16: galray
    17: Ain galray an ain hassenleber oder an
    18: ain ander leber gebrautten vnd schnid
    19: das vsser darab vnd stosz das wol mit
    20: ruggim brott vnd honig vnd essich
    21: vnd czüch es durch vnd bewürtz es
    22: vnd erwöll es so wiert es schwartz
    23: vnd gibs kalt czuͦ der leber du solt och
    24: die leber darIn erwellen editorial expansion: &cetc.
    25: galray an ain gansz
    [107v]
    01: Ain knobloch galray an ain gansz
    02: Niem ain Jung gans die wol vnd schön
    03: berait sy vnd gebrauten daran mach
    04: niem knobloch vnd wisz brot gelich vil
    05: vnd stosz das wol vnd nyem den essich
    06: daran vnd honig vnd czüch es vor
    07: durch vnd bewürtz ob du wilt es ist
    08: aber nit gewonlich
    09: bern kopff
    10: Ain bern kopff oder ain schwin kopff
    11: berait suber vnd taill in enzway vnd
    12: süd in gar wol vnd schnid die hut würff=
    13: lott also das sy an ain andren belib vff
    14: dem bain vnd leg in vff ain rost vnd
    15: güsz haisz schmaltz daruff vnd besäyge
    16: es mit gewürtz in die wunden vnd
    17: gibs trucken
    18: Niem ainen bern kopff vnd beseng
    19: den gar wol vnd leg in vff ainen rost
    20: vnd braut in gar wol vnd beströw In
    21: gar wol mit gewürtz vnd weneditorial expansion:  ̅n du in
    22: geben wilt so gib ainen schwartzen
    23: pfeffer darzuͦ bern
    24: Darnach aber von dem bern schnid
    25: hend fuesz vnd süd sy gar wol nauch
    [108r]
    01: der lengi vnd so es geschnitten werden
    02: nach den czechen vnd gib ainen galray
    03: pfeffer darzuͦ editorial expansion: &cetc. brauten
    04: Niem den arszdarm von dem kalb
    05: vnd mach den gar suber vnd hack die
    06: lungen vnd speck vnder ain andren
    07: vnd fasz in den darm vnd bewürtz
    08: vnd süd es vnd leg in deneditorial expansion:  ̅n vff ainen
    09: rost vnd braut Inn
    10: Spanfärlin bräten
    11: Ain Jung spanfärlin füll also nyem
    12: aiger vnd schlach die In schmaltz vnd
    13: rür sy wol vast darnach nyem die
    14: lungen vnd das leberlin vnd die niern
    15: oder allain die lunggen vnd hack sy
    16: gar wol vnder ain andren vnd be=
    17: würtz vnd färbs vnd erstreks das färchlin
    18: wol in ainem kessel vnd stoss es denn
    19: an ainen langen spis vnd salb das
    20: färchlin vsswenig stättenclichen das
    21: Im die hutt nit verbrin noch cze hertt
    22: werd Ouch macht du es füllen wa
    23: mit du wilt als ain gansz vnd czüh
    24: Im ain gebrauten wurst nach der
    25: lengi durch das mull editorial expansion: &cetc.
    [108v]
    01: brauten gänsz galray
    02: Niem ain Jung gansz so sy wol sy be=
    03: raitt vnd braut die gar schon vnd
    04: nym knobloch vnd als vil wisses brottes
    05: vnd stos das in ainem morser vnd güsz
    06: win vnd essich daran vnd czüch es
    07: ### durch ain tuͦch darnach güss honig
    08: daran vnd erwöll es vnd bewürtz es
    09: wol so haust ain guͦt galray czuͦ der
    10: gansz gefült gensz
    11: Niem aber ain gansz als vor oder
    12: die elter sy vnd berait sy vnd begriff
    13: die czüsend hutt vnd flaisch als ain
    14: huͦn vnd nyem knobloch vnd speck
    15: vnd pfeffer vnd stoss vnd füls vnd braut
    16: sy gar wol ain füllen czuͦ ainer gansz
    17: Ain füllin czuͦ ainer gansz berriffen
    18: ain gansz vnd füll die mit knobloch
    19: gestossen speck vnd pfeffer ouch mach
    20: ain füllin von reckolterber vnd speck
    21: vnd ayer vnd ain wenig brott vnd
    22: gewürtz Ouch niem speck darczuͦ vnd
    23: gruen bieren vnd reckolterber vnd
    24: peterlin gehakt oder czübelen
    25: braten böck lebren
    26: niem aines bockes
    [109r]
    01: Niem aines bockes leber vnd hack es
    02: klain also gruen vnd hak darczuͦ ayer
    03: vnd wysz brot vnd bewürtz es vnd wind
    04: es In ain netz vnd brates also editorial expansion: &cetc.
    05: braten hecht
    06: Niem hecht oder ander gros visch vnd
    07: tuͦ die hut dauon also row vnd czüch
    08: die gar ouch dauon vnd hack das gebrät
    09: klain vnd bewürtz es vnd truck es In
    10: ain Ingraben form wie du wilt es sy fisch
    11: alder rebhuener fogel oder ander ding
    12: gelich vnd süd es darIn darnach tuͦ es vss
    13: der form vnd braut sy an spisen oder
    14: sus darnach schnid von den vischen
    15: bratten lenglecht als speck vnd erspick
    16: es damit in der wisz nach ainem rechten
    17: braten daruss waneditorial expansion:  ̅n das du ain brosem
    18: wisz brotes darunder tuͦst vnd tuͦ es cze
    19: samend mit czwain naschen messern
    20: In der form als ain brot vnder welsz In
    21: ainer pfannen vnd braut es an ainem
    22: spiszlin als vorgeschriben ist ayer essen
    23: Von ayern ain essen nyem xx ayer
    24: vnd süd die in ainem nüwen wasser
    25: also das der totter gelich dünn belib
    26: vnd das wisz hert belib vnd nyem
    [109v]
    01: sy den her vss vnd schlach sy vff an dem
    02: spitz vnd schütt den totter her vss in
    03: ain pfannen vnd tuͦ darczuͦ schmaltz
    04: oder öll vnd tuͦ es vnder ain andren
    05: ob dem fürr bis das es keck werd
    06: vnd nyem es deneditorial expansion:  ̅n herusz vnd leg es deneditorial expansion:  ̅n
    07: vff ain suber täller vnd hack es klain
    08: vnd nyem deneditorial expansion:  ̅n ainen löffel mit ymbern
    09: vnd ainen löffel mit czymitrinden
    10: vnd ain wenig saffran als ain bon
    11: vnd ain löffel fol bäriszkörner vnd
    12: czucker vnd ain wenig saltz vnd mach
    13: das vnder ain andrer vnd nyem dar
    14: nach czway rowe ayer vnd schlach
    15: die dar vnder vnd tuͦ es alles czuͦ samend
    16: vnd nyem deneditorial expansion:  ̅n darnach das gehacketes
    17: vnd f füll es wider in die ersten schalen
    18: da das wisz In beliben ist vnd mach for
    19: ain haiss wasser wierff die ayer dar
    20: In vnd laus sy sieden das sy wol hert
    21: werdent vnd darnach schell sy gar
    22: schon vnd mach ain dünnen taiglin
    23: mit ayern saffran czucker vnd czüch
    24: die geschelten ayer dardurch vnd bach
    25: sy deneditorial expansion:  ̅n In ainer pfannen oder ee du sy
    26: bachist so stoß sy an ain spiszlin vnd
    [110r]
    01: vnd braut sy vff ainem rost ligen So
    02: laus daruff lauffen von ainem ay den
    03: totter vnd säyge ymber daruff vnd
    04: gib es für ain brates vnd mach sy In
    05: ain dünn pfefferlin editorial expansion: &cetc.
    06: seltz von aim lentpraten
    07: Niem ainen lentbrauten von ainem
    08: kalb vnd braut den vnd nym ain ruggy
    09: brot vnd essich vnd peterlin vnd stoss
    10: das in ainem morser vnd tribs durch
    11: ain tuͦch das wirt ein sältz das gib zuͦ
    12: dem brauten Muͦsz
    13: Gebrauten muͦsz nym ytalayer vnd
    14: als vil schmaltz vnd saltz es vnd mach
    15: das schmaltz nit cze haisz vnd tuͦ es In
    16: ain pfanen vnd braut es damit
    17: Vnd mach ainen kecken ayer taig vnd
    18: will In gar dünne bletter daruss vnd
    19: bach in schmaltz darnach haks vast
    20: klain vnd mach mit ayern vnd milch
    21: Muͦsz von gebachem
    22: Niem gebachen strubeten vnd hack
    23: die klain vnd süd es in ainer dicken
    24: milch vnd kopff czway ayer darJn
    25: vnd färbs vnd weneditorial expansion:  ̅n du anrichten
    [110v]
    01: wilt so tuͦ gewürtz daruff so wirt es
    02: vast guͦt
    03: Struben hak gar wol vnd tuͦ mich
    04: vnder ayer darczuͦ vnd mach ain muͦsz
    05: wilt du so bewürtz vnd färbs
    06: käss muͦsz
    07: Ouch mach ain muͦsz von geribem
    08: käsz vnd süd den vnd tuͦ milch vnd ayer
    09: darczuͦ vnd las es wisz
    10: muͦsz von fischrogen
    11: Ouch czüch row visch roggen milch
    12: vnd lebren durch mit wissem brot vnd
    13: hack das ingäder gar klain darIn vnd
    14: mach ain muͦsz daruss mit mandell
    15: vnd mit czucker das wirt das edlest muͦsz
    16: muͦsz von hiern
    17: Hiern czüch durch mit brott vnd
    18: mach muͦsz darusz mit ayern vnd mit
    19: milch ob du wilt wisz oder gefaerbt
    20: muͦsz von ärwisz
    21: Aerwisz muͦsz von wysen durch gezogen
    22: one alle merung von roten eͣrwisz
    23: durch gezogen on ander ding wol
    24: mach du es mit honig suess machen
    [111r]
    01: Muͦsz leber
    02: Niem ain rech leber vnd süd sy gar
    03: wol darnach czerhack sy gar klain
    04: In ainem morser mit der brüge mit
    05: rugim brott win vnd essich vnd süd
    06: es darnach In ainem haffen so wiertz
    07: es schwartz hack auch speck klain darIn
    08: weneditorial expansion:  ̅n das gesied so mach ain plat mit
    09: ayer in ainer pfannen vnd weneditorial expansion:  ̅n du
    10: es anrichten wilt so leg das plat daruff
    11: muͦsz von krepssen
    12: Zuͦ ainem kreps muͦsz nym kreps vnd
    13: vnd schnid das bösz czuͦ den augen dauon
    14: vnd stosz das ander in ainem morser
    15: vnd nyem ain wisz brosem darunder
    16: vnd trib es deneditorial expansion:  ̅n durch mit milch vnd
    17: tuͦ es den in ain pfanen vnd mach ain
    18: muͦsz darusz addeddas ward rott
    19: muͦsz vnd von biern
    20: Bieren muͦsz czüch bieren durch
    21: wolgesotten vnd duͦ geriben bimezelten
    22: daran vnd süd es wol vnd tuͦ honig vnd
    23: gwürtz daran Milch bräten
    24: Gebrauten milch nyem ayer vnd
    25: milch gelich vil vnd schlach es durch
    26: ainander vnd tuͦ saltz vnd safran dar
    27: an als vil es bedarff vnd tuͦ es In ainen
    [111v]
    01: haffen vnd henk den haffen In ainen
    02: kessel vol wasser also das das wasser
    03: nit dar In mug In den haffen vnd laus
    04: es wol sieden bis es vor stellt gestekin
    05: vnd gibs für ain ayer muͦsz wöll man
    06: es aber brauten so züh es vff ain suber
    07: tuͦch vntz es wol ersyhe darnach tuͦ das
    08: tuͦch ouch darüber beschwär es
    09: mit ainem brett mit stainen so wirt es
    10: keck als ain käsz darnach czerschnid es
    11: mit ainem faden vnd legs vff ainen
    12: rost als ain v̈tterlin vnd berströw es mit
    13: gewürtz oder mit czucker Ouch macht
    14: haisz schmaltz daruff giessen du macht
    15: ouch es in ainen pfeffer oder in ainer
    16: bruege geben ob du wilt
    17: bry von bonen
    18: Ainen bonen bry mach von gestossnen
    19: bonen vnd durch gezognen bonen
    20: vnd richt in als den mandelcziger
    21: mit allen dingen holder muͦsz
    22: Niem holder bluͦst vnd süd die In milch
    23: vnd czüch es durch ain tuͦch vnd mach
    24: damit ain muͦsz wie du wilt vnd mit
    25: geriben wissem brot alder von andern
    26: dingen das wirt gar wol geschmack
    [112r]
    01: Vnd ouch gesund ouch macht du es
    02: wol färben vnd bewürczen ob du
    03: wilt aber es haut selber guͦten schmak
    04: vnd hie nach mengerlay mueser
    05: muͦsz von borättsch
    06: Ouch mach ain borättsch von den
    07: bluͦmen als von holdermuͦsz
    08: essen
    09: Wilt du ain hofflich essen machen
    10: darzuͦ man allerlay flaisch brucht es
    11: sy wild oder czäm gesotten oder gebrauteeditorial expansion:  ̅n
    12: So nym vier kalbsfuesz oder me vnd
    13: süd die bis das bain dauon fallend
    14: mit ainer bruege vnd nym deneditorial expansion:  ̅n essich
    15: als vil als der bruege vnd stoss die fuess
    16: so die bain dauon komend in ainem
    17: morser vnd strich es deneditorial expansion:  ̅n als samend
    18: also haisz durch ain tuͦch vnd tuͦ dar
    19: nach ain guͦtten löffel vol honig dar
    20: an beschaidenlich vnd ouch ander ge=
    21: würtz vnd schütt es deneditorial expansion:  ̅n vff ain ge=
    22: brauten flaisch ist es aber gesotten
    23: so röst es vnd aber darüber schütten
    24: so gestaut es editorial expansion: &cetc.
    25: angeleten huern
    [112v]
    01: Zuͦ angeleten huenern nyem alte huenr
    02: vnd klub die von ain andren nach der
    03: lengin vnd schnid das gebrätt dauon
    04: also das die bain an ain andren belibend
    05: vnd czerhack das gebrätt vnd tuͦ brott
    06: darzuͦ vnd speck vnd gewürtz vnd
    07: leg es wider an die bain vnd süd das
    08: so haustu angelaite huener vnd tuͦ die
    09: hutt darüber vnd hefft sy vnd suͦd sy
    10: deneditorial expansion:  ̅n schon ouch mach ayer oder peterlin
    11: oder ander ding darunder da wärend
    12: klaine winber guͦt
    13: frowen essen
    14: Wilt du machen ain frowen essen
    15: so süd ain v̈tter von ainer kuͦ das
    16: nit hab ain bruege cze vil vnd nyem
    17: dieselben bruege halb vnd nym zwuͦ
    18: schnitten von ainem wissen brott vnd
    19: bäge die vff ainem rost vnd bestrichs
    20: mit dry ayern tottern mit der bruege
    21: durch ain tuͦch vnd schnid das v̈tter
    22: czuͦ schnitten vnd röst es vff ainem rost
    23: vnd schnid es deneditorial expansion:  ̅n klain in ain bruege darIn
    24: es gesotten sy vnd nyem ain schüsselin
    25: vnd tuͦ deneditorial expansion:  ̅n ymber vnd saffran daran
    26: vnd werm es also ain rechty dünny
    27: gewynn so ist es gerecht editorial expansion: &cetc.
    [113r]
    01: kalbs kopff
    02: Zuͦ ainem guͦten kalbs kopff schnid die
    03: vndren keln daruon vnd nyem den
    04: andern vnd süd in gar wol durch brich
    05: die hiern schallen vff vnd tuͦ guͦt gewürtz
    06: darIn vnd guͦt haisz schmalcz darInn
    07: vnd braut in vff ainem rost
    08: kügellin von kalbflaisch
    09: Kügelin von kalbflaisch mach also
    10: nyem des flaisches vnd brott vnd
    11: an wenig ayer das es dauon haffte vnd
    12: haks vnd bewürtz vnd machs synwelle
    13: küglin als kuechlin vnd wierffs in ain
    14: siedent wasser vnd laus es wol sieden
    15: vnd gibs trucken mit peterlin oder In
    16: ainem Jusel oder bachs in ainem schmalcz
    17: vnd gibs in ainem pfeffer editorial expansion: &cetc.
    18: ainen darm füllen
    19: Niem ainen hindern darm füll also
    20: hack ain lungen vnd speck vnd gewürtz
    21: es deneditorial expansion:  ̅n vnd füls Ouch nyem ain hiern
    22: ayer vnd brott vnd bewürtz es denn
    23: vnd füls ouch nyem ouch macht du
    24: ain wenig honig darvnder tuͦn ob
    25: du wilt editorial expansion: &cetc. klob wurst
    26: Niem aines klobes bockes leber vnd
    27: hack sy klain also gruen mit ayern vnd
    28: mit wissem brot vnd bewürtz es
    [113v]
    01: vnd färbs vnd bewind es mit ainem
    02: netz vnd röschs oder brauts du macht
    03: ouch darIn hacken speck vnd peterlin
    04: mandel cziger
    05: Niem mandel vnd stosz in gar wol
    06: vnd mach ain guͦt milch daruss vnd
    07: trib die mit ain wenig wins brottes
    08: durch oder tuͦ wiss geriben brot dar=
    09: vnder vnd güss ain wenig wins dar=
    10: vnder vnd laus es erwallen vntz es
    11: dick werd vnd czüch es vff ain sib
    12: oder vff ain tuͦch als vil als ander
    13: cziger oder milch vnd weneditorial expansion:  ̅n du es
    14: an richten wild so strich es lenglocht
    15: vff ain rott schüssel mit ainem nassen
    16: messer oder mit ainer schindel vnd
    17: beströwbs mit mandelkernen vnd
    18: güss yetwedertt halb mandel milch
    19: darczvff mit czucker beströwet
    20: gehäckt in der vasten
    21: Ain gehäkt in der vasten mach von
    22: gehacktem mandel vnd färb aintail
    23: vnd das ander laus wiss vnd ströw
    24: czucker daruff vnd czuͦ dem dritten
    25: taill so nym klain win berlin geschült
    26: in ainem wenig wins in ainer pfannen
    [114r]
    01: grüben in der vasten
    02: Schnid wiss brott würfflot als speck
    03: vnd röst sy in schmaltz oder in öll
    04: vntz es brän werd vnd ströw es
    05: vff die mueser als die grüben das
    06: ist hofflich öpffel schrott ouch also vnd
    07: rösts in dem schmaltz vnd gibs ouch
    08: vff mueszern In der vasten
    09: suesz sältz
    10: Ain förchenen oder ainen lasch oder
    11: ainen Inlancken mach also In ain suesz
    12: sältz mit visch lebren vnd mit geribem
    13: leppczelten oder mit pfeffer brott oder
    14: mit gebrentem mell vnd honig als vor
    15: ist geschriben tuͦ mandelkeren vnd bay=
    16: derlay winber darIn vnd figen vnd
    17: richt das an vff an fisch kalt oder leg
    18: die fisch darIn sultz
    19: Sultz visch mach also Niem win
    20: essich vnd wasser vnd süd die visch
    21: darInn vnd leg sy In kaltes wasser
    22: vnd wäsch die visch vnd die schueppeln
    23: damit ab den vischen vnd sich die
    24: suppen durch vnd also leg die fisch
    25: darInn vnd saltz es gar Luetzel editorial expansion: &cetc.
    [114v]
    01: figensultz
    02: Stosz die figen an spiszlin als vil du
    03: wilt vnd süd den figen In ainem kessel
    04: oder in ainem haffen vnd güsz gelich
    05: vil win vnd wasser daran vnd
    06: darnach nyem brott vnd lepczelten
    07: geriben vnd tuͦ es an die bruege figen
    08: hong vnd essich durch ain tuͦch ge=
    09: czogen vnd bewürtzt vnd färbs vnd
    10: erwels als vnder ain andren vnd
    11: leg die figen In ain geschier vnd güsz
    12: deneditorial expansion:  ̅n die bruege daran vnd weneditorial expansion:  ̅n du
    13: wöllest an richten so ströw darüber
    14: winber vnd gibs also
    15: krum krapffen
    16: CZuͦ krumen krapffen als rosysen
    17: solt du riben guͦten käss vnd nyem
    18: halb als vil mell vnd schlach ayer dar=
    19: vnder das es sich dester basz wellen
    20: laus vnd bewürtz es gnuͦg vnd will
    21: es vff ainem brett das es werd als
    22: würst daruss mach deneditorial expansion:  ̅n krum krapffen
    23: als roszysen die werdent gar guͦt vnd
    24: sind vast gesund vnd sol sy bachen
    25: in schmaltz
    [115r]
    01: krapffen in der vasten
    02: Krapffen in der vasten mach also
    03: nyem gruen nusz vnd figen vnd stoss
    04: die vnder ain andren vnd bewürtz die
    05: vnd legs in ain pfannen In öll oder In
    06: schmaltz das es erwalle darnach bewollen
    07: mit erhabem taig In j Wrong start. krapfen wisz vnd bach
    08: es vnd gibs kalt oder In ainem pfeffer
    09: baches In ainem Jussel
    10: CZuͦ ainem bachem In ainem Jussel nyem
    11: geryben käsz vnd mell vnd schlach daran
    12: ayer vnd bewürtz es wol vnd knytz
    13: vnder ain andren vnd will es vff ainem
    14: brett vnd mach daruss lang schrentzen
    15: vnd dünne vnd bachs In schmaltz dar
    16: nach so schnütz in ainen Jussel
    17: baches vss visch rogen
    18: Niem ain vischrogen vnd czüch den
    19: row durch ain wenig wisses brots oder
    20: sus mells mit guͦtem wissem mell als
    21: ain struben taig vnd färbs ain wenig
    22: ob du wilt darvss mach guͦt struben
    23: oder anderlay guͦt gebaches oder be=
    24: würtz es vnd mach flädlin darusz In
    25: ainem ofen gebachen oder mach ge=
    26: bruete kuechlin darusz als von ayer
    [115v]
    01: baches von kroszayer
    02: CZuͦ krosz ayer schlach ayer vff czuͦ dem
    03: grossen spitz vnd kropff die gar wol tuͦ
    04: pfeffer vnd saffran vnd gehakten peterly
    05: vnd sälbin vnd röschs in ainem kuͦchen
    06: vnd stosz es vff ain rost vnd brauts also
    07: krosz ayer
    08: CZuͦ krosz ayer brich vff an dem spitz
    09: vnd lär die schallen gantz vnd nym
    10: ytal ayer totter vnd klopff die wol
    11: In ainer schüssel vnd bewürtz vnd saltz
    12: vnd färbs vnd tuͦ gehakten peterlin
    13: vnd sälbin oder bränwurtzen oder
    14: ander ding darIn was du wilt vnd röst
    15: es vnd hack es klain vnd tuͦ es wider
    16: in die schallen vnd stoss es an spiszlin
    17: vnd brauts vff ainem rost
    18: bachen morochen
    19: Niem klain morochen vnd wäsch die
    20: gar suber vnd schnid die butzen dauon
    21: vnd mach ainen dünen taig von wissem
    22: mell vnd güss ain wenig wins darIn
    23: vnd faerbs vnd bewürtz vnd czüch die
    24: morochen dardurch vnd bach es In
    25: ainer pfannen editorial expansion: &cetc.