CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

[156r] 01: Diz buͦch sagt von guͦter spise
02: Daz machet die vnveditorial expansion:  ̕errihtigeeditorial expansion:  ̅n koeche wise
03: Ich wil addedevch vnderwisen .
04: von den kochespisen .
05: der sin niht versten kan .
06: der sol diz buͦch sehen an .
07: wie er groez gerihte addedkuenne machen .
08: von vil kleinen sachen .
09: dise lere merke er vil eben .
10: die im diz buͦch wil geben .
11: wanne ez kan wol berihten .
12: von manigerleie gerihten .
13: von groezzen . vneditorial expansion:  ̅d von kleinen .
14: wie sie sich veditorial expansion:  ̕ereinen .
15: vneditorial expansion:  ̅d wie sie sich besachen .
16: daz sie klein gethrahte zvͦ hoheditorial expansion:  ̕er spise addedmacheeditorial expansion:  ̅n .
17: der sol diz buͦch veditorial expansion:  ̕ernemen .
18: vneditorial expansion:  ̅d sol sich niht addedenschemen .
19: ob er fraget des er niht enkan .
20: des bescheit in schier ein wiser maeditorial expansion:  ̅n .
21: wer denne kochen woelle lerne .
22: der sol diz buͦch merken gerne .
23: Ein konkavelite . I . Heading written outside of text block. Zvͦ einer schuezzeln ze macheeditorial expansion:  ̅n .
24: man sol nemen ein phunt
25: mandels . vneditorial expansion:  ̅d sol mit wine die mi
26: lich vz stoezzen . vneditorial expansion:  ̅d kirsen ein ph=
27: unt . vneditorial expansion:  ̅d slahe die durch ein sip .
28: vneditorial expansion:  ̅d tuͦ die kirsen in die milich .
29: vneditorial expansion:  ̅d nim eineeditorial expansion:  ̅n vierdung rises deeditorial expansion:  ̅n
30: sol man stoezzen zvͦ mele . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
31: daz in die milich . vneditorial expansion:  ̅d nim denne
32: ein rein smaltz . oder spec . vnde
01: smeladdedtze daz in einer phannen . vneditorial expansion:  ̅d
02: tuͦ dar zvͦ ein halbe mark wizzes
03: zuckers . vneditorial expansion:  ̅d veditorial expansion:  ̕ersaltz niht vneditorial expansion:  ̅d gibz
04: hin von einer hirz lebern .
05: . ij . Ein hirzes lebern sol man bra=
06: ten vf eime roeste die man lange
07: behalten wil . vneditorial expansion:  ̅d sol die duenne
08: sniden zvͦ schiben . vneditorial expansion:  ̅d nim eineeditorial expansion:  ̅n
09: reinen honicsaum den suede . vneditorial expansion:  ̅d
10: nim denne ÿngeber . vneditorial expansion:  ̅d galgaeditorial expansion:  ̅n
11: vneditorial expansion:  ̅d negelin . die stoezze vnder ein
12: ander . vneditorial expansion:  ̅d wirfe sie dar in . vneditorial expansion:  ̅d
13: nim denne ein faz . oder ein schaf
14: dor in du ez wilt tuͦn . vneditorial expansion:  ̅d waschez
15: gar rein . vneditorial expansion:  ̅d guez ez dor in ein schiht
16: honiges . vneditorial expansion:  ̅d lege denne ein schiht
17: lebern . vneditorial expansion:  ̅d also fuerbaz . vneditorial expansion:  ̅d legez
18: vaste vf ein ander vneditorial expansion:  ̅d seaddedtzze daz
19: hin . wilt du machen eineeditorial expansion:  ̅n blamensier
20: . iij . Wie man sol machen eineeditorial expansion:  ̅n bla
21: menser . Man sol nemen zigenin
22: milich . vneditorial expansion:  ̅d mache mandels ein
23: halp phunt . einen vierdunc rÿ
24: ses sol man stoezzen zvͦ mele . vneditorial expansion:  ̅d
25: tuͦ daz in die milich kalt . vneditorial expansion:  ̅d nim
26: eines huͦnes brust die sol man
27: zeisen . vneditorial expansion:  ̅d sol die addedhacaddedken Revision: 'h' and 'k' corrected, original letters erased. dor in .
28: vneditorial expansion:  ̅d ein rein smaltz sol man dor in
29: tuͦn . vneditorial expansion:  ̅d sol ez dor inne sieden . vneditorial expansion:  ̅d
30: gibs im genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d nime ez denne
31: wider . vneditorial expansion:  ̅d nim gestoezzen violn vneditorial expansion:  ̅d
32: wirfe den dor in . vneditorial expansion:  ̅d eineeditorial expansion:  ̅n vierdueditorial expansion:  ̅nc zuckers . [156v] 01: tuͦ man dor in vneditorial expansion:  ̅d gebs hin .
02: Also mac man auch inder vasten
03: machen einen blamenser von ei
04: me hechede . huenre voeditorial expansion:  ̅n kriechen .
05: . iiij . Diz heizzent huenre von krÿec=
06: hen . Man sol huenre braten . vneditorial expansion:  ̅d ein
07: fleisch eines swines . weich gesoteeditorial expansion:  ̅n
08: vneditorial expansion:  ̅d gehacket vnder ein ander . vneditorial expansion:  ̅d
09: nim einen vierdunc roesen dor zvͦ
10: vneditorial expansion:  ̅d nim ÿngeber vneditorial expansion:  ̅d pfeffer . vneditorial expansion:  ̅d
11: win oder ezzig vneditorial expansion:  ̅d zucker oder
12: honic . vneditorial expansion:  ̅d siede daz zvͦ sammene vneditorial expansion:  ̅d
13: gibs hin vneditorial expansion:  ̅d veditorial expansion:  ̕ersaltzez niht .
14: diz heizzet ris von kriechen
15: . v . Diz heizzet ris von kriechen
16: du solt ris nemen . vneditorial expansion:  ̅d suede ez in
17: eime brunnen . zvͦ halben wege so
18: guezze daz wazzer abe vneditorial expansion:  ̅d suede ez
19: denne in eime reinen smaltze . vneditorial expansion:  ̅d
20: guez daz smaltz denne heditorial expansion:  ̕er abe . vneditorial expansion:  ̅d ein
21: zucker dor vf vneditorial expansion:  ̅de gibs hin vnde
22: versaltz niht . heidenische kuͦcheeditorial expansion:  ̅n .
23: Diz heizzent heidenisse kuͦchen .
24: Man sol nemen einen teÿc vneditorial expansion:  ̅d
25: sol daddedueditorial expansion:  ̅nne Revision: 'u' and abbreviation hook written over erased letter. breiten . vneditorial expansion:  ̅d nim ein ge=
26: soten fleisch . vneditorial expansion:  ̅d spec gehacket .
27: vneditorial expansion:  ̅d epfele . vneditorial expansion:  ̅d pfeffer . vneditorial expansion:  ̅d eÿer dar
28: in . vneditorial expansion:  ̅d backe daz . vneditorial expansion:  ̅d gibes hin vneditorial expansion:  ̅d
29: veditorial expansion:  ̕ersirtez niht . ein kluͦge spise .
30: . vj . Diz ist ein kluͦge spise ein hirn
31: sol man nemeeditorial expansion:  ̅n vneditorial expansion:  ̅d mel . vneditorial expansion:  ̅d epfele
32: vneditorial expansion:  ̅d eÿer vneditorial expansion:  ̅d menge daz mit wuertzen .
01: vneditorial expansion:  ̅d striche es an einen spiz vneditorial expansion:  ̅d bra=
02: tez schoene vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . daz heizzet
03: hirne gebraten . Daz selbe tuͦt
04: man einer lungen die da gesoten
05: ist diz sint haselhuener .
06: . vij . Haselhuenre von friesental mache
07: also . Man sol nemen reÿnevan
08: vneditorial expansion:  ̅d peterlin . vneditorial expansion:  ̅d salbei vnder einan=
09: der vneditorial expansion:  ̅d ein wenic broaddedetes geriben
10: dar zvͦ . vneditorial expansion:  ̅d wueraddedtze vneditorial expansion:  ̅d eier vneditorial expansion:  ̅d ribe
11: daz mit wine . vneditorial expansion:  ̅d suede daz wol vn=
12: der einandeeditorial expansion:  ̕r ? vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
13: ein gebraten geaddedfueltez Revision: 'f' written over erased letter with black ink. ferhelin .
14: . viij . Ein gebraten geaddedfultez Revision: 'fu' written over erased letter. ferhelin
15: mache also Nim ein verkelin daz
16: drier wuͦchen alt si . vneditorial expansion:  ̅d brue daz
17: kuele . vneditorial expansion:  ̅d zuehe im daz har allez abe
18: daz man ez iht wunde . So sol man
19: im vemme den rans vssene die hut
20: lazzen . vneditorial expansion:  ̅d loese beide fleisch . vneditorial expansion:  ̅d ge
21: beine abe . vneditorial expansion:  ̅d allez daz ez in dem li
22: be hat . an die klawen die ez nideeditorial expansion:  ̅n
23: nen hat . vf den fuezzen . vneditorial expansion:  ̅d nime
24: des fleisches daz dor vz gezogen ist
25: wol als zwei eier vneditorial expansion:  ̅d suede ez vilnach
26: gar . vneditorial expansion:  ̅d nime danne daz . vneditorial expansion:  ̅d spec
27: vneditorial expansion:  ̅d hackez . tuͦ rowe eÿer dor zvͦ vneditorial expansion:  ̅d
28: eine sniten broetes vneditorial expansion:  ̅d peterlin
29: krut . vneditorial expansion:  ̅d saltz zvͦ mazze . vneditorial expansion:  ̅d fuelle
30: da mit daz ferkelin niht alzv vol
31: vneditorial expansion:  ̅d forne den munt vneditorial expansion:  ̅d legez san
32: fte in einen kezzel laz ez erwalleeditorial expansion:  ̅n [157r] 01: daz die hut iht zvͦ breche . so nim
02: ez denne . vneditorial expansion:  ̅d lege ez vf eineeditorial expansion:  ̅n huelzi
03: nen roest vneditorial expansion:  ̅d brate ez sanfte Alz ez
04: denne wol geroest si So nim ein b
05: ret vneditorial expansion:  ̅d lege daz vf eine schuezzeln
06: mache vf daz bret vier steckelin
07: vn cleide daz bret mit eime blat
08: von eyern . vneditorial expansion:  ̅d setze das verkelin
09: dar vf . cleide ez auch mit eime bla
10: te vneditorial expansion:  ̅d laz im die oeren dar vz gen
11: vneditorial expansion:  ̅d den munt vnde trage ez hin .
12: Ein kluͦge spise . von pflumen .
13: . ix . Man sol nemen kriechen . also .
14: so sie zitig sin vneditorial expansion:  ̅d tuͦ die in eineeditorial expansion:  ̅n
15: erineeditorial expansion:  ̅n hafen . vneditorial expansion:  ̅d guez dor vf win odeditorial expansion:  ̕er
16: wazzer . daz si wol zvͦ kinen . vneditorial expansion:  ̅d
17: lazze si sieden vneditorial expansion:  ̅d zvͦ stoezze sie deeditorial expansion:  ̅nne
18: daz die kern niht brechen . vneditorial expansion:  ̅d sla
19: he die durch ein sip . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ eine sni
20: ten schoenes broetes dar zvͦ . vneditorial expansion:  ̅d honic
21: vneditorial expansion:  ̅d laz ez zvͦ gen . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ daz dor zvͦ
22: vneditorial expansion:  ̅d win oder wazzer . vneditorial expansion:  ̅d guezze ez
23: zvͦ dem muͦse . mit truckem gestoe
24: zzeme krute . also maht du auch
25: wol machen kÿrsen muͦs oder sp=
26: ilinge muͦs Ein spise von birn
27: . x . Nim gebratene birn . vneditorial expansion:  ̅d suraddede ep=
28: fele vneditorial expansion:  ̅d hacke sie kleine . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar
29: zvͦ pfeffer . vneditorial expansion:  ̅d enis . vneditorial expansion:  ̅d roe eÿer snit
30: zwe duenne schiben von schoenem
31: broete fuelle diz da zwischen niht
32: vollen eines vingers dicke . mache
01: ein duennez blat von eyern . vneditorial expansion:  ̅d kere
02: daz einez dor inne vemm vneditorial expansion:  ̅d backez
03: mit butern in einer pfannen biz
04: daz ez roet werde vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
05: ein guͦt spise von hunneern .
06: . xi . Eÿn gebraten hun zelide cleÿ=
07: ne nim wizzez broet mache eineeditorial expansion:  ̅n
08: duennen eÿer teic saffran . vneditorial expansion:  ̅d pfe=
09: ffer stoez vneditorial expansion:  ̅d tuͦ daz zvͦ sammene
10: vneditorial expansion:  ̅d mengez esaddedz wol in einem vazze
11: vneditorial expansion:  ̅d nim einen moerser mit fris
12: chem smaltze . vneditorial expansion:  ̅d stoez diz alzvͦ
13: male vneditorial expansion:  ̅d ebenez oben mit einer
14: kellen . vneditorial expansion:  ̅d deckez mit einer schue
15: zzeln vneditorial expansion:  ̅d kere den moerser dicke
16: vmeme gen dem fuere daz er glich
17: heiz habe . vneditorial expansion:  ̅d weich blibe als er
18: harte werde so seige denne abe
19: das smaltz vneditorial expansion:  ̅d schuete daz huͦn in
20: ein schuezzeln . vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
21: Ein guͦte fuelle .
22: . xij . Wiltu machen Ein spise besnide biern
23: schoene vneditorial expansion:  ̅d spalt in viere vneditorial expansion:  ̅d lege
24: sie in einen hafen . vneditorial expansion:  ̅d bedecke deeditorial expansion:  ̅n
25: hafen vneditorial expansion:  ̅d becleibe ez mit teÿge
26: daz der bradem iht vz muege deeditorial expansion:  ̅nne
27: bestueraddedtze den hafen mit einer wi
28: ten stueraddedtzen . vneditorial expansion:  ̅d lege dar vmeme
29: glueende koln . vneditorial expansion:  ̅d laz ez langsam
30: backen . so nim denne die birn heditorial expansion:  ̕er
31: vz vneditorial expansion:  ̅d tuͦ reines honaddediges dor zvͦ also
32: vil . als der birn ist . vneditorial expansion:  ̅d suede ez mit . [157v] 01: ein ander daz ez dicke werde . vneditorial expansion:  ̅d
02: gibz hin . Also mahtu auch voeditorial expansion:  ̅n
03: epfeln . vneditorial expansion:  ̅d von kueten aber man
04: sol pfeffers genuͦc dar zvͦ tuͦn .
05: . xiij . Ein geaddedfuelteeditorial expansion:  ̅n Revision: original letter erased, inserted <f> with black ink. kuͦchen
06: Zvͦ geaddedfulten Revision: original letter erased, <f> inserted with black ink. kuͦchin nim des dobriz .
07: vneditorial expansion:  ̅d zvͦ slahe den mit eÿern . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
08: dar zvͦ ein wenic broetes oder gestoe
09: zzene vische oder daz dicke von der
10: mandel milich . hie von mac man
11: machen mit goaddedvtem krute kuechin
12: oder waz man wil von muͦse .
13: wilt du guͦten met machen .
14: . xiiij . Der guͦten mete machen wil der
15: werme reinen brunnen daz er die
16: hant dor inne liden kuenne . vneditorial expansion:  ̅d ne
17: me zwei maz wazzers . vneditorial expansion:  ̅d eine ho
18: niges daz ruere man mit eime stec=
19: ken . vneditorial expansion:  ̅d laz ez ein wile hangen vneditorial expansion:  ̅d
20: sihe ez denne durch ein rein tuͦch .
21: oder durch ein harsip in ein rein
22: vaz vneditorial expansion:  ̅d siede denne die selben wiraddedtz
23: gein eime acker lanc hin vneditorial expansion:  ̅d wideditorial expansion:  ̕er
24: vneditorial expansion:  ̅d schueme die wirtz mit einer
25: vensterehten schuezzeln . da der sch=
26: ume inne blibe vneditorial expansion:  ̅d niht die wirtz
27: dor noch guez den mete in ein rein
28: vaz . vneditorial expansion:  ̅d bedecke in daz der bradem
29: iht vz muege als lange daz man
30: die hant dor inne geliden muege .
31: So nim denne ein halp mezzigen
32: hafen . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ in halp vol hopphen .
01: vneditorial expansion:  ̅d ein hantvol salbeÿ vneditorial expansion:  ̅d siede daz
02: mit der wirtz gein einer halben
03: mile . vneditorial expansion:  ̅d guez ez denne in die wirtz
04: vneditorial expansion:  ̅d nim frischer heven ein halp
05: noezzelin . vneditorial expansion:  ̅d guez ez dor in . vneditorial expansion:  ̅d guez
06: ez vnder einander daz es gesschende
07: werde so decke zvͦ daz der bradem
08: iht vz muege einen tac . vneditorial expansion:  ̅d ein naht
09: So seige denne den mete durch
10: ein reÿn tuͦch eder durch ein har=
11: sip . vneditorial expansion:  ̅d vazze in . in ein reÿn vaz .
12: vneditorial expansion:  ̅d lazze in iern driaddede Revision: original text erased, 'rie' inserted with black ink. tac vneditorial expansion:  ̅d driaddede Revision: original text erased, 'rie' inserted with black ink.
13: naht vneditorial expansion:  ̅d addedfulle Revision: original text erased, 'fu' inserted with black ink. in alle abende . dar
14: nach lazze man in aber abe vnde
15: huete daz iht hefen dor in kumme
16: vneditorial expansion:  ̅d laz in aht tage ligen daz er valle .
17: vneditorial expansion:  ̅d addedfuelle Revision: original text erased, 'f' inserted with black ink. in alle abende . dar nach
18: loez in abe in ein gehertztez vaz
19: vneditorial expansion:  ̅d laz in ligen aht tage vol . vneditorial expansion:  ̅d
20: trinke in denne erst sehs wuͦcheeditorial expansion:  ̅n
21: oder ehte so ist er aller beste .
22: von pasteden .
23: . xv . Wilt du machen pasteden von
24: vischen So schuͦpe die vische vneditorial expansion:  ̅d
25: zvehe in abe die hut swenne sie
26: erwallen vneditorial expansion:  ̅d hau sie zvͦ cleinen
27: stuecken . hacke peterlin vneditorial expansion:  ̅d salbeÿ
28: dor in vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ pfeffer vneditorial expansion:  ̅d ÿn
29: geber zinemin vneditorial expansion:  ̅d saffran . tem
30: per ez allez mit wine vneditorial expansion:  ̅d mache
31: einen duennen derben teÿc vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
32: die vische dor in vneditorial expansion:  ̅d guez den win . [158r] 01: dor vf vneditorial expansion:  ̅d decke ez mit eÿme duenneeditorial expansion:  ̅n
02: teÿge vneditorial expansion:  ̅d mache daz vmeme vneditorial expansion:  ̅d vem .
03: gantz vneditorial expansion:  ̅d brich oben ein loch dor
04: in vneditorial expansion:  ̅d lege da addedfuer Revision: original text erased, 'f' inserted with black ink. ein cluesterlin
05: von teÿge vneditorial expansion:  ̅d laz ez backen .
06: Also mac man auch huenre macheeditorial expansion:  ̅n
07: auch fleisch oder wiltprete oder ele Between 'oder' and 'ele' stroke to mark word boundaries.
08: oder voegele voeditorial expansion:  ̅n eime gerihte voeditorial expansion:  ̅n lebeditorial expansion:  ̕ern .
09: . xvj . Man sol nemen ein lebern vneditorial expansion:  ̅d
10: herte eÿer die sol man stoezzen in
11: eime moerser . vneditorial expansion:  ̅d daz sol man men
12: gen mit luterm tranke oder mit
13: wine oder mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d sol ez ma
14: len in einer senfmuelen . vneditorial expansion:  ̅d nem
15: zwiboln die solt du syeden mit sm
16: aladdedtze oder mit oele daz sol man giez=
17: zen veber vische oder veber wiltpret
18: Noch dirre wise mahtu vil anders
19: dinges machen . von gefuelten
20: . xvij . Gefuelte hechde sol hechden .
21: man also man also machen . man
22: neme gefuege hechede vneditorial expansion:  ̅d schuepe
23: die vneditorial expansion:  ̅d loese in abe den darm zvͦ deeditorial expansion:  ̅n
24: oeren vz . nim vische welcher kuenne
25: sie sin . vneditorial expansion:  ̅d suede sie vneditorial expansion:  ̅d lazze vz daz
26: grete stoezze sie in eime moerser
27: hacke dar zvͦ salbeÿ pfeffer kuemel
28: vneditorial expansion:  ̅d safran . gestoezzen . saltz sie zvͦ
29: mazzen da mit addedfuelle Revision: original text erased, 'f' inserted with black ink. man die hec=
30: hde . vneditorial expansion:  ̅d besprenge sie vzzen mit
31: saltze backe in vf eime huelzineeditorial expansion:  ̅n
32: roeste vneditorial expansion:  ̅d brat in gar schoene .
01: Also mahtu in auch machen mit
02: eÿern . von frischen elen .
03: . xviij . Nim frische ele vneditorial expansion:  ̅d wasche in
04: abe den slim . mit kalter aschen loe
05: se in abe die hut bi dem haupte
06: vneditorial expansion:  ̅d zvech die nider biz an den zagel
07: hacke salbeÿ vneditorial expansion:  ̅d petersilien . vneditorial expansion:  ̅d
08: tuͦ dar zvͦ gestoezzen ingeber pfefeditorial expansion:  ̕er .
09: enis vneditorial expansion:  ̅d saltz zvͦ mazzen wirf vf
10: daddedie ele Revision: original text erased, 'ie ele' inserted with black ink. . vneditorial expansion:  ̅d zvehe die hut wider vebeditorial expansion:  ̕er
11: besprenge daddedie ele Revision: original text erased, 'ie ele' inserted with black ink. Between 'ele' and 'vzzene' stroke to mark word boundaries. vzzene mit saltze
12: vneditorial expansion:  ̅d brat addedsie Revision: original text erased, 'sie' inserted with black ink. gar vf eime huelzineeditorial expansion:  ̅n
13: roste vneditorial expansion:  ̅d gib addedsie Revision: original text erased, 'sie' inserted with black ink. hin .
14: diz ist ein guͦt spise voeditorial expansion:  ̅n eime lahs
15: . xix . Nim einen lahs schabe im abe
16: die schuͦpen spalde in vneditorial expansion:  ̅d snit in
17: an stuecke hacke peterlin selbeÿ
18: Nim gestoezzen ÿngeber pfeffer .
19: enÿs saltz zvͦ mazzen . mache eÿ
20: nen derben teÿaddedk noch der groezze
21: der stucke vneditorial expansion:  ̅d wirf daz crut vf
22: die stuecke . vneditorial expansion:  ̅d bewirke sie mit
23: dem teÿge . kanst du sie gestem
24: phen in ein forme daz tuͦ . so mah
25: tu machen hechaddedde foerheln brasmeeditorial expansion:  ̅n
26: vneditorial expansion:  ̅d backe ieglichez besunder in
27: sime teÿge ist ez aber eins fleisch=
28: tages so mahtu machen huenre
29: rephuenre tuben vneditorial expansion:  ̅d sie in den for
30: men sin Nim von den bruesteeditorial expansion:  ̅n der
31: huenre vneditorial expansion:  ̅d vasande mahtu macheeditorial expansion:  ̅n
32: ab du hast die formen vneditorial expansion:  ̅d backe [158v] 01: sie in smaltze oder suet sie in den for
02: men . nim von den bruesten der huenre
03: vneditorial expansion:  ̅d ander guͦt fleisch so wirt die k
04: unst deste bezzer vneditorial expansion:  ̅d fersaltzez niht
05: Diz sagt von eime stoc vische .
06: . xx . Nim einen stoc visch do niht garst
07: insi tuͦ im die hut abe weich in ieditorial expansion:  ̅n
08: kaltem wazzer eine naht vneditorial expansion:  ̅d nim
09: denne heditorial expansion:  ̕ervz vneditorial expansion:  ̅d druecke in in ezzig also
10: daz er blibe gantz binden vf zwͦ sch
11: inen vneditorial expansion:  ̅d lege in vf einen huelzineeditorial expansion:  ̅n
12: rost strich daz addedfeuer Revision: 'fe' written over original 'v?'. dar vnder alleeditorial expansion:  ̅n
13: thalben . daz er erwarme laze in
14: wol belaufen mit butern dor noch
15: mache eineeditorial expansion:  ̅n schoenen teÿaddedk Revision: 'k' written over 'c'. mit
16: wizzem melwe . vneditorial expansion:  ̅d mit eyern dor
17: zvͦ tuͦ gestozzen pfeffer oder ingebeditorial expansion:  ̕er
18: vneditorial expansion:  ̅d ein wenic saffrans saltz zvͦ mazze
19: sprengez vf den visch als der visch
20: gar heiz si so slahe den teÿaddedg Revision: 'g' written over 'c'. dor vf
21: mit eime swanke . riche vaste koln
22: dor vnder daz er rot werde also tuͦ
23: daz e du in abe nemest vneditorial expansion:  ̅d betrau
24: f in veizt mit butern . vneditorial expansion:  ̅d gib in
25: hin . Ein guͦt spise .
26: . xxj . Nim gesotene swins darme vneditorial expansion:  ̅d
27: den magen snit die gesoten darm
28: in viere die langeeditorial expansion:  ̅n vneditorial expansion:  ̅d die cleinen
29: dar nach snides gefuege als die rie
30: men vneditorial expansion:  ̅d den magen snide auch sm
31: al vneditorial expansion:  ̅d snit denne beide magen vneditorial expansion:  ̅d
32: darm den twerhes### ietweders vebeditorial expansion:  ̕er
01: so du cleinest wilt . nim peteditorial expansion:  ̕ersilien bolei
02: vneditorial expansion:  ̅d minzzen . salbey gesotene herte
03: eÿer vneditorial expansion:  ̅d schoene brot kuemels aller
04: meist vneditorial expansion:  ̅d ein wenic pfeffers vneditorial expansion:  ̅d ein
05: ey zvͦ der schuezzeln idiz male mit ezzi
06: ge vneditorial expansion:  ̅d mit guͦteme sode also daz ez
07: niht zesur werde vneditorial expansion:  ̅d guez ez vf die
08: kaldimeeditorial expansion:  ̅nt vneditorial expansion:  ̅d tuͦ smaltz dor zvͦ laz ez
09: erwarmen vntz ez dicke werde gibz
10: hin vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . ein guͦt geriht .
11: . xxij . Nim dri gesotene smale d### swinez
12: darme nim dar zvͦ smaltzes voeditorial expansion:  ̅n flemeeditorial expansion:  ̅n
13: daz tuͦ die wile ez vngesoteeditorial expansion:  ̅n ist als lanc
14: vneditorial expansion:  ̅d groz als die darm sint bint daz
15: zvͦ sammene slahe zwei eyer dor zvͦ
16: vneditorial expansion:  ̅d nim ein wenic schoenes brotes
17: vneditorial expansion:  ̅d pfeffer vneditorial expansion:  ̅d saltz zvͦ mazze . In dem
18: condimente erwelle die darme vneditorial expansion:  ̅d
19: fuelle sie mit dem condimente vneditorial expansion:  ̅d
20: stecke sie in einen grozzen darm
21: swaz des editorial expansion: condimentes veber blibe daz
22: guez in den grozzen darm vneditorial expansion:  ̅d verbieditorial expansion:  ̅nt
23: beide die innern vneditorial expansion:  ̅d den grozzen da
24: rm an beiden enden besunder . teil
25: daz editorial expansion: condiment glich in die darm suet
26: sie gar vneditorial expansion:  ̅d gib sie heyz hin Ein
27: . xxiij . Nim von der brust des guͦt spise
28: huͦnes vneditorial expansion:  ̅d hacke ez cleine vneditorial expansion:  ̅d stoz
29: ez in eime moerser . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ
30: ein wenic melwes vneditorial expansion:  ̅d grobes bro
31: tes pfeffer oder ingeber saltz zvͦ
32: mazze ein ey oder zwey noch der [159r] 01: menge roeste daz wol zvͦ sammene snit
02: zwei clueppelin eines vingers lanc
03: als ein eln schaft fornen sleht sin
04: ewel vneditorial expansion:  ̅d nim des gesoten als groz
05: als ein morche walkez sinewel in
06: der hant vneditorial expansion:  ̅d fuege ez vmeme den spiz
07: als ein marach vneditorial expansion:  ̅d zwengez vzzene
08: daz ez krusp si legez in ein pfanneeditorial expansion:  ̅n
09: lacz Revision: 'c' expunged. ez sieden mit dem stecken die
10: wile daz siede so bewirke den andeeditorial expansion:  ̕rn
11: stecken als du den einen vz nemest
12: so lege den andern in . vneditorial expansion:  ̅d mache ir
13: als vil als du wilt wanne sie gar
14: sin gesoten so nim sie vz ruere ein ge
15: hacketz muͦs vneditorial expansion:  ̅d### mit butern daz fuelle
16: in die morchen vneditorial expansion:  ̅d stecke sie entweditorial expansion:  ̕er
17: hes an den spiz mache sie heiz vnde
18: betraufe sie mit butern vneditorial expansion:  ̅d gib sie
19: hin Also mahtu auch machen mor
20: chen von hecheden vneditorial expansion:  ̅d voeditorial expansion:  ̅n lehsen vneditorial expansion:  ̅d
21: wo von du wilt . daz ist auch guͦt
22: . xxiiij . Nim mandelkern mache daz in sie Between 'in' and 'sie' red stroke to mark word boundaries.
23: deme wazzer stoz sie vneditorial expansion:  ̅d twinge sie
24: durch ein tuͦch oder mal sie nim sch
25: oen herte brot snit die obersten rin
26: den abe schone vneditorial expansion:  ̅d duenne snit dar
27: nach schiben so du duennest muegest
28: daz beginne vnder der oebersten rin
29: den ieglich schibe sol sin sinewel vue
30: ge der schiben viere zvͦ sammene vneditorial expansion:  ̅d
31: snit sie smal als einen riemen vneditorial expansion:  ̅d
32: snit sie den twerhes veber so du kleines
01: maht halt die mandelmich veber
02: daz fiuer laz sie warm weditorial expansion:  ̕erden wirf
03: daz brot dar in daz sie dicke weditorial expansion:  ̕erde ha
04: lt sie veber daz viuer laz sie sieden
05: vneditorial expansion:  ̅d gibez in die schuezzeln vnde
06: strauwe ein zvcker dar vf daz hei
07: zzet caleus vneditorial expansion:  ̅d gibz hin
08: Also mache auch ander milich
09: ob tu totern dor zvͦ tuͦn wilt
10: Wilt du machen ein gebrateeditorial expansion:  ̅n milch .
11: . xxv . Wilt du machen ein gebraten
12: milich So nim die do niht veiz
13: tes zvͦ si die kummen vneditorial expansion:  ̅d die gelebt
14: si den hafen zvͦ slahe daz sie sanf
15: te her vz glite vf ein buetel tuͦch
16: dor in bewint sie vneditorial expansion:  ̅d beswer sie
17: sanfte von erst vneditorial expansion:  ̅d dor noch baz
18: laz sie ligen von dem morgen biz
19: hin zvͦ abent so snit sie duenne
20: vneditorial expansion:  ̅d spizze sie besprenge sie mit
21: saltze . vneditorial expansion:  ̅d lege sie vf einen huelt
22: zinen rost . vneditorial expansion:  ̅d la sie wol roeste . vneditorial expansion:  ̅d
23: wirf ein wenic pheffers dor vf vneditorial expansion:  ̅d
24: betreÿfe sie mit butern . oder mit
25: smaltze ob ez fleisch tac si . vneditorial expansion:  ̅d gib
26: sie hin . diz ist ein guͦt fuelle
27: . xxvj . Stoz ein gans an einen spiz vneditorial expansion:  ̅d
28: suet daz gekroese nim vier eyer
29: gesoten herte . vneditorial expansion:  ̅d nim dor zvͦ eine
30: brosmen schoenes brotes vneditorial expansion:  ̅d kue
31: mel dor zvͦ vneditorial expansion:  ̅d ein wenic pfeffers
32: vneditorial expansion:  ̅d saffrans vneditorial expansion:  ̅d nim dri gesoten [159v] 01: huͦnes lebern Mals e### zvͦ sammene
02: mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d mit huener sode
03: zvͦ mazzen sur vneditorial expansion:  ̅d schele zwiboln
04: vneditorial expansion:  ̅d snide sie duenne vneditorial expansion:  ̅d tuͦ sie denne
05: in einen hafen tuͦ dar zvͦ smaltz
06: oder wazzer . vneditorial expansion:  ̅d laz sie sieden daz
07: sie weich werden . vneditorial expansion:  ̅d nim denne
08: sur epfele snit die kern her vz
09: als die zwiboln gar sin gesoten
10: wirf die epfele dar zvͦ daz ez weich
11: belibe vneditorial expansion:  ̅d tuͦ denne daz gemalne
12: vneditorial expansion:  ̅d die epfele vneditorial expansion:  ̅d die zwiboln alle
13: in ein phannen vneditorial expansion:  ̅d als die gans
14: gebraten ist so l### zvͦ lide sie lege
15: sie in ein schoen vaz vneditorial expansion:  ̅d guez daz
16: condimente dar veber vneditorial expansion:  ̅d gib sie
17: hin . Ein guͦt getrahte .
18: . xxvij . Nim gebratene byern vneditorial expansion:  ̅d ro
19: sur epfele vneditorial expansion:  ̅d nim vnder wahsen
20: fleisch gesoten vneditorial expansion:  ̅d nim pfeffer
21: vneditorial expansion:  ̅d saffran daz stoz zvͦ sammene
22: vneditorial expansion:  ̅d mache ez weich . mit roen ey
23: ern . so mache ein blat von eyern
24: vneditorial expansion:  ̅d zvͦ teyle daz fuelle dar vf die
25: mateditorial expansion:  ̕erien daz glich werde . so wint
26: daz blat zvͦ sammene vneditorial expansion:  ̅d machez
27: naz von eyer teyge vneditorial expansion:  ̅d legez in
28: siedenz smaltz vneditorial expansion:  ̅d backez harte
29: So stecke do durch einen spiz vneditorial expansion:  ̅d
30: legez zvͦ dem viuere vneditorial expansion:  ̅d beslahez
31: eins mit eyern vneditorial expansion:  ̅d eins mit sm
32: altze mit zwein swaeditorial expansion:  ̅mmeeditorial expansion:  ̅n also lange
01: biz daz ez singe vneditorial expansion:  ̅d rot weditorial expansion:  ̕erde vneditorial expansion:  ̅d gibz
02: hin . Ein guͦt fuelle .
03: Nim lampriden vneditorial expansion:  ̅d snit sie an
04: sehs stuecke daz mittelst stuecke
05: daz mache minner danne die an
06: dern stuecke . besprenge ez mit salt
07: ze vneditorial expansion:  ̅d legez vf einen hultzineeditorial expansion:  ̅n rost
08: brat sie gar . nim daz mittelste
09: stuecke . als ez gar si geroest stoz ez
10: in eime moerser . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ eine
11: swartzen rinden brotes die weiche
12: in ezzige vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ gestozzen
13: galgan vneditorial expansion:  ̅d pfeffer vneditorial expansion:  ̅d ingeber
14: vneditorial expansion:  ̅d kuemel vneditorial expansion:  ̅d muschat bluͦmen
15: vneditorial expansion:  ̅d negelin wilt duz aber lange
16: behalden so mach ez scharfp mit
17: ezzige vneditorial expansion:  ̅d ein wenic honiges vneditorial expansion:  ̅d
18: suedez vneditorial expansion:  ̅d legez kalt dor in . noch
19: dirre wise maht du machen . ge
20: bratene nuenaugen oder waz du
21: wilt . wilt du machen ein spise voeditorial expansion:  ̅n huenern
22: xxviij Diz heizzent kueniges huenre
23: Nim iunge gebratene huenre hau
24: die an cleine mursel . nim frische
25: eyer vneditorial expansion:  ̅d zvͦ slahe die menge dar zvͦ
26: gestozzen ingeber . vneditorial expansion:  ̅d ein wenic
27: enÿs guez daz in eineeditorial expansion:  ̅n vesten moer
28: ser der heiz si mit dem selben cru
29: te daz tuͦ du zvͦ den eÿern da mit
30: bewirf die hunre . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ die huen
31: re in den moerser vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ saf
32: fran vneditorial expansion:  ̅d saltz zvͦ mazzeeditorial expansion:  ̅n . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ sie zvͦ deeditorial expansion:  ̅m viuer [160r] 01: vneditorial expansion:  ̅d lazze sie backen glich heiz mit
02: ein wenic smaltzes gib sie gantz
03: hin daz heizzent kueniges huenre
04: Wilt du machen ein guͦt lebern .
05: xxviiij Nim ein rindes lebern die niht
06: steineht si vneditorial expansion:  ̅d snit sie an fuenf stue
07: cke vneditorial expansion:  ̅d lege sie vf eineeditorial expansion:  ̅n rost vneditorial expansion:  ̅d
08: brat sie also sie sich hat gesuebert
09: so wasche sie in warmen wazzer
10: oder in sode also veizt sude daz vneditorial expansion:  ̅d
11: laz sie braten gar vneditorial expansion:  ̅d nim sie deeditorial expansion:  ̅nne
12: abe vneditorial expansion:  ̅d lazze sie kalden vneditorial expansion:  ̅d besnit
13: sie schone vneditorial expansion:  ̅d nim denne ein halb
14: stuecke vneditorial expansion:  ̅d stoz ez in eynem moerser
15: vneditorial expansion:  ̅d stoz dar zvͦ ein rinden geroestes
16: brotes tuͦ pfeffer dar zvͦ vneditorial expansion:  ̅d ingeber
17: daz ez scharfp werde vneditorial expansion:  ̅d nim ein we
18: nic anis vneditorial expansion:  ̅d mal daz mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d
19: mit honicsaume vneditorial expansion:  ̅d erwelle ez biz
20: ez dicke werde vneditorial expansion:  ̅d laz ez kalt blibeeditorial expansion:  ̅n
21: vneditorial expansion:  ̅d lege dor in der lebern als vil
22: du wilt vneditorial expansion:  ̅d zvͦ der hochzit gibz vuer
23: hirz lebern vneditorial expansion:  ̅d des wilden swines
24: lebern mache auch also . vneditorial expansion:  ̅d nach
25: dirre manunge erdenke auch an
26: der spise . Ein guͦt spise .
27: [x]supplied because: damagedxx Nim huenre die brat niht volleeditorial expansion:  ̅n
28: gar ent lide sie zvͦ morseln vneditorial expansion:  ̅d laz
29: sie sieden nuer in smaltze vneditorial expansion:  ̅d waz
30: zers vneditorial expansion:  ̅d nim eine rinden brotes
31: vneditorial expansion:  ̅d ingeber vneditorial expansion:  ̅d ein wenic pfeffers
32: vneditorial expansion:  ̅d anis daz mal mit ezzige . vneditorial expansion:  ̅d
01: mit dem selben soedichin vneditorial expansion:  ̅d nim
02: vier gebrateeditorial expansion:  ̅n kueten vneditorial expansion:  ̅d daz coeditorial expansion:  ̅ndimeeditorial expansion:  ̅nt
03: tuͦ dar### zvͦ den huenreeditorial expansion:  ̅n laz ez wol da
04: mit sieden daz ez werde eben dicke
05: hastu niht kueten so nim gebraten
06: bieren vneditorial expansion:  ̅d mach ez da mite vneditorial expansion:  ̅d gibz
07: hin vneditorial expansion:  ̅d ver saltz ez niht ein spise voeditorial expansion:  ̅n boneeditorial expansion:  ̅n .
08: . xxxi . Suede gruene bonen . biz daz sie
09: weich werden so nim denne schoen
10: brot vneditorial expansion:  ̅d ein wenic pfeffers dristueditorial expansion:  ̅nt
11: als vil kuemels mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d mit
12: biere mal daz zvͦ sammeeditorial expansion:  ̅n vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar
13: zvͦ saffran vneditorial expansion:  ̅d seige abe daz sode vneditorial expansion:  ̅d
14: guez dar vf daz gemalne vneditorial expansion:  ̅d saltz ez
15: zvͦ mazzen vneditorial expansion:  ̅d laz ez er wallen in
16: dem coeditorial expansion:  ̅ndiment vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Ein geriht .
17: xxxij . Rib knobelauch mit saltze die
18: haubt schele schone vneditorial expansion:  ̅d menge sehs
19: eyer dar zvͦ on daz wisse vneditorial expansion:  ̅d nim
20: ezzig vneditorial expansion:  ̅d ein wenig wazzers dar zvͦ
21: niht zvͦ sur vneditorial expansion:  ̅d la daz erwallen daz
22: ez dicke blibe da mit mac man
23: machen gebratene huenner morcheeditorial expansion:  ̅n
24: oder swemme oder waz du wilt .
25: Wilt du machen einen agraz .
26: Nim wintruebele . vneditorial expansion:  ̅d stoz sur ep
27: hele . diz tuͦ zvͦ sammene . menge
28: ez mit wine . vneditorial expansion:  ̅d drueckes vz . dise
29: salse ist guͦt zvͦ scheffinen brateeditorial expansion:  ̅n .
30: vneditorial expansion:  ̅d zvͦ huenreeditorial expansion:  ̅n . vneditorial expansion:  ̅d zvͦ vischen . vneditorial expansion:  ̅d Between 'vischen' an 'vnd' stroke to mark word boundaries. hei
31: zet agraz . abeditorial expansion:  ̕er ein coeditorial expansion:  ̅ndimeeditorial expansion:  ̅nt .
32: xxxiij . Nim aschlauch vneditorial expansion:  ̅d scheln ribin . [160v] 01: mit saltze mengin mit wine eder
02: mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d drueckez vz dise sal
03: se ist guͦt zvͦ rinderinen braten .
04: . xxxiiij . Nim sure winber Ein salse .
05: vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ salbey vneditorial expansion:  ̅d zwei kno
06: belauches haubt vneditorial expansion:  ̅d spec vneditorial expansion:  ̅d stoz
07: daz zvͦ sammene drueckez vz vneditorial expansion:  ̅d gi
08: bz fuer eine guͦten salse . Ein agraz
09: . xxxv . Nim holtzepfele vneditorial expansion:  ̅d peterlin vneditorial expansion:  ̅d
10: bezzin vneditorial expansion:  ̅d stoz daz zvͦ sammene vneditorial expansion:  ̅d
11: drueckez vz daz die peteditorial expansion:  ̕ersilie ein we
12: nic zvͦ var daz heizzet auch agratz Revision: 't' expunged.
13: Ein geriht von eime hechde
14: . xxxvj . Nim einen frischen hechede vneditorial expansion:  ̅d
15: loese abe die hut als gantz vneditorial expansion:  ̅d suede
16: in gar vneditorial expansion:  ̅d loese vz die grete nim
17: krut vneditorial expansion:  ̅d stoz daz mit dem vische .
18: tuͦ dar zvͦ ro eÿer vneditorial expansion:  ̅d saffran vneditorial expansion:  ̅d
19: fuelle die hut des hechdes vneditorial expansion:  ̅d roeste
20: in ein wenic vneditorial expansion:  ̅d gibin hin .
21: Ein geriht von vrischeeditorial expansion:  ̅n elen .
22: xxxvij Nim frische ele zuech in abe die
23: hut vneditorial expansion:  ̅d snit abe daz haubt laz sie
24: gar sieden vneditorial expansion:  ̅d tuͦ her vz die grete
25: stoz krut eÿer vneditorial expansion:  ̅d schoene brot vneditorial expansion:  ̅d
26: mit dem ale hacke salbei . dar zvͦ
27: fuelle die hut vneditorial expansion:  ̅d brat in vneditorial expansion:  ̅d wuege
28: daz haubt zvͦ dem ale cleide in
29: mit eineeditorial expansion:  ̅m duennen teige vneditorial expansion:  ̅d ein bl
30: at von eyern vneditorial expansion:  ̅d machin druf .
31: roestin vneditorial expansion:  ̅d gib in hin .
32: xxxviij Ein geriht von eime stoc vische .
01: Nim einen stoc visch der niht duer
02: re si vneditorial expansion:  ̅d tu im die hut abe weich
03: ieditorial expansion:  ̅n in kaldem wazzere ein naht druec
04: ke in in ezzig daz er gantz blibe bin
05: in langes vneditorial expansion:  ̅d zwͦ schinen dar veber
06: vneditorial expansion:  ̅d lege in vf einen hueltzinen rost
07: mache in warm vneditorial expansion:  ̅d besprenge in
08: mit saltze### butern mache einen .
09: teyc von mele vneditorial expansion:  ̅d von eyern dar
10: se### zvͦ tuͦ gestozzen pfeffer vneditorial expansion:  ̅d saffran
11: vneditorial expansion:  ̅d saltz zvͦ mazzen als der visch
12: gar heiz si . so slahe den teyc dor vf
13: mit eime swanke riche vaste viuer
14: dor vnder vneditorial expansion:  ̅d laz in werden rot so
15: tuͦ daz e du in abe nemest betraufe
16: in mit butern vaste vneditorial expansion:  ̅d gib in hin .
17: Ein guͦt fuelle .
18: xxxviiij Nim mandelkern mache in schoe
19: ne in siedem wazzer vneditorial expansion:  ̅d wirf sie
20: in kalt wazzer loese die garsten vz
21: vneditorial expansion:  ̅d stoz die besten in einem moerser
22: alse sie veiste beginneeditorial expansion:  ̅n so sprenge
23: dor vf ein kalt wazzer vneditorial expansion:  ̅d stoz sie
24: vaste vneditorial expansion:  ̅d menge sie mit kaldem
25: wazzere eben dicke vneditorial expansion:  ̅d rink sie
26: durch ein schoen tuͦch vneditorial expansion:  ̅d tuͦ die ka
27: fen wider in den moerser stoz sie vneditorial expansion:  ̅d
28: rinc sie vz schuetez allez in ein phan
29: nen vneditorial expansion:  ̅d halt sie veber daz fiuer vneditorial expansion:  ̅d
30: tuͦ dar zvͦ ein eyer schaln vol wines
31: vneditorial expansion:  ̅d ruerez wol vnz daz ez gesiede nim
32: ein schuen bueteltuͦch vneditorial expansion:  ̅d lege ez vf [161r] 01: reine stro vneditorial expansion:  ̅d guez dar vf die milich
02: biz daz sie wol veber sige swaz denne
03: vf dem tuͦche belibe do von mache
04: eineeditorial expansion:  ̅n kese wilt du butern dor vz
05: machen so laz ein wenic saffrans
06: do mit erwallen vneditorial expansion:  ̅d gibz hin als
07: butern oder kese . Ein guͦt trahte
08: . xl . Nim huenre magen vneditorial expansion:  ̅d lebern
09: snit abe daz herte daz guͦte snit
10: duenne machez gar in smaltze
11: ze slahe eyer vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ pfefeditorial expansion:  ̕er
12: vneditorial expansion:  ̅d kuemel saltz zvͦ mazzen mache
13: ein pfannen heiz vneditorial expansion:  ̅d veitz als maeditorial expansion:  ̅n
14: ein kuechin woelle machen### bacheeditorial expansion:  ̅n
15: wirf dor in eyer vneditorial expansion:  ̅d lebern ruere
16: daz zvͦ sammene daz ez blibe weich
17: so nim abe die pfannen machin
18: schoene mit eineditorial expansion:  ̕er schinen haldez wideditorial expansion:  ̕er
19: veber daz fiuer vneditorial expansion:  ̅d machez veist vneditorial expansion:  ̅d
20: tuͦ daz mus gantz in die pfanneeditorial expansion:  ̅n
21: druecke ez wol daz ez gantz blibe
22: an eime stuecke vneditorial expansion:  ̅d laz ez backen
23: als ez gar si gebacken so gibz hin
24: vneditorial expansion:  ̅d daz heizzet laxis Also maht
25: du machen iunge huenre von laeditorial expansion:  ̅m
26: pfleische so manz klein snit .
27: Ein editorial expansion: condimentelin .
28: xlj . Nim rintfleisch als ez erst zvͦ
29: kumt sudez mot saltzez wol nim
30: aschlauch vneditorial expansion:  ̅d minzen dar zvͦ des
31: krutes nim genuͦc laz ez wol sie
32: den in eime veiaddedzsten sode vneditorial expansion:  ̅d reiz
01: swie du wilt vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
02: Ein geriht von einer gense .
03: . xlij . Nim ein gans die niht alt si
04: nim vz daz gekroese snit abe die
05: fluegele vneditorial expansion:  ̅d die diech stecke sie
06: in einen irdinen hafen der enge
07: si guez daz wazzer vf daz siebetueche
08: setze sie vf einen drifuͦz der vndeeditorial expansion:  ̅n
09: ofaddedfen si bedecke den hafen . daz der
10: bradem iht vz ge . suet daz gekroese
11: sunder vneditorial expansion:  ̅d saltz die gans . vneditorial expansion:  ̅d suede
12: die gans in dem sode biz sie vilnach
13: trucken si vneditorial expansion:  ̅d gar si gesoten vneditorial expansion:  ̅d
14: nim denne suezze milich vneditorial expansion:  ̅d sehs
15: totern . vneditorial expansion:  ̅d zwei haupt knobelau
16: ches die groz sint vneditorial expansion:  ̅d schele die sch
17: one vneditorial expansion:  ̅d stoz sie mit ein wenic salt
18: zes vneditorial expansion:  ̅d menge daz mit der milich
19: vneditorial expansion:  ̅d mit den totern vneditorial expansion:  ̅d saffran tuͦ
20: dar zvͦ . vneditorial expansion:  ̅d guez daz coeditorial expansion:  ̅ndiment vf die
21: gans . laz sie erwallen vneditorial expansion:  ̅d gibe sie
22: hin Ein cluͦge spise .
23: . xliij . wilt du ein kluege spise machen
24: Slahe einnen duennen teic voeditorial expansion:  ̅n ey
25: ern vneditorial expansion:  ̅d von schoenem melwe mach
26: e daz dicke mit schoenem brote vneditorial expansion:  ̅d
27: ribe daz schele sur epfele scharbe
28: sie groeber denne spec vf huenre die
29: menge dar zvͦ nim einen leufel vneditorial expansion:  ̅d
30: fuelle den teyc vneditorial expansion:  ̅d teilez vneditorial expansion:  ̅d brat deeditorial expansion:  ̅n
31: in smaltze eder in butern ab ez
32: niht fleisch tac ist vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . [161v] 01: Ein guͦt gebackenz .
02: . xliijj . Rib kese menge den mit eyern
03: vneditorial expansion:  ̅d scharbe gesoten spec dar zvͦ
04: mache ein schoenen derben teÿc
05: vneditorial expansion:  ̅d fuelle den kese vneditorial expansion:  ̅d die eÿer
06: dor in vneditorial expansion:  ̅d machei### krepfelin vneditorial expansion:  ̅d
07: backe sie in butern oder in smaltze
08: noch der zit vneditorial expansion:  ̅d gib sie warm hin .
09: Ein guͦt gerihtlin .
10: . xlv . Nim gesoten erbeiz vneditorial expansion:  ̅d slahe die
11: durch ein sip slahe als vil eyer dor
12: zvͦ als der erwiz si vneditorial expansion:  ̅d suedez in bu
13: tern niht alzvͦ feizt laz sie kuln
14: snit sie an mursal vneditorial expansion:  ̅d stecke sie
15: an einen spiz brat sie wol vneditorial expansion:  ̅d be
16: slahe sie mit eÿern vneditorial expansion:  ̅d mit krute
17: gib sie hin Ein geriht voeditorial expansion:  ̅n vischeeditorial expansion:  ̅n .
18: . xlvj . Nim einen frischen hechde loese
19: im abe die hut voeditorial expansion:  ̅n dem hechde suede
20: in gar schone vneditorial expansion:  ̅d lise vz die grete
21: vneditorial expansion:  ̅d nim krut vneditorial expansion:  ̅d stoz ez mit dem
22: vische tuͦ dar zvͦ ro eÿer vneditorial expansion:  ̅d saffraeditorial expansion:  ̅n
23: vneditorial expansion:  ̅d fuelle die hut des hechdes wider
24: vneditorial expansion:  ̅d daz haubt daz roest ein wenic
25: vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Ein geriht
26: . xlvij . Nim frische mandelkern vneditorial expansion:  ̅d wei
27: che die vneditorial expansion:  ̅d hirse gruetzze vneditorial expansion:  ̅d geso
28: tene eyer vneditorial expansion:  ̅d ein wenig schoenes
29: brotes vneditorial expansion:  ̅d krut diz mal zvͦ samme
30: ne so du dickes muegest vneditorial expansion:  ̅d guez
31: ez in ein pfannen vneditorial expansion:  ̅d laz ez siedeeditorial expansion:  ̅n
32: vntz daz ez dicke werde vneditorial expansion:  ̅d machez .
01: gel mit saffran . vneditorial expansion:  ̅d feizt mit butern
02: vneditorial expansion:  ̅d laz ez denne kueln vneditorial expansion:  ̅d snide ez zvͦ
03: murseln vneditorial expansion:  ̅d stecaddedke ez an einen spiz vneditorial expansion:  ̅d
04: laz ez braten vneditorial expansion:  ̅d beslahe ez denne mit
05: eÿern vneditorial expansion:  ̅d mit guͦtem krute vneditorial expansion:  ̅d gibs
06: hin fuer gebratene milich Ein editorial expansion: condimeeditorial expansion:  ̅ntlin
07: . xlviij . Mal kuemel vneditorial expansion:  ̅d enis mit pfeffer vneditorial expansion:  ̅d
08: mit ezzige vneditorial expansion:  ̅d mit honige vneditorial expansion:  ̅d mach
09: ez gel mit saffran vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dar zvͦ senf
10: in disem coeditorial expansion:  ̅ndimente mahtu suelze
11: peteditorial expansion:  ̕ersielien bern . vneditorial expansion:  ̅d clein cumpost
12: oder rueben waz du wilt Ein guͦt salse .
13: xlviiij Nim win vneditorial expansion:  ̅d honigsaum setzze
14: daz vf daz fiuer vneditorial expansion:  ̅d laz ez sieden . vneditorial expansion:  ̅d
15: tuͦ dar zvͦ gestozzen ingeber me deeditorial expansion:  ̅nne
16: pfeffers stoz knobelauch doch niht
17: alzvͦ vil vneditorial expansion:  ̅d mach es starck vneditorial expansion:  ̅d ruer ez Between 'ruer' and 'ez' stroke, possible mark of word boundaries.
18: mit eyner schinen laz ez sieden biz
19: daz ez brinneeditorial expansion:  ̅n### beginne Diz sal maeditorial expansion:  ̅n
20: ezzen in kaldem wetere vneditorial expansion:  ̅d heizzet
21: swallenberges salse von gebratem
22: . L . Man sol ein huͦn braten vneditorial expansion:  ̅d roeste
23: ein vmeme sniteeditorial expansion:  ̅n von semeln vneditorial expansion:  ̅d bac
24: ke diz rot in smaltze vneditorial expansion:  ̅d snit biz
25: zen . als zvͦ einem bruͦt muͦse zvͦ li
26: de daz huͦn clein vneditorial expansion:  ̅d brat sehs birn
27: mache ein editorial expansion: condimente### von wine vneditorial expansion:  ̅d
28: von honige do rip denne wuertze
29: in pfeffer vneditorial expansion:  ̅d anis vneditorial expansion:  ̅d mache ein
30: blat von fuenf eyern slach sie in die
31: pfannen vneditorial expansion:  ̅d lege denne ienz dor in
32: suenderlichen vneditorial expansion:  ̅d lege denne daz blat [162r] 01: zvͦ saeditorial expansion:  ̅mmene vneditorial expansion:  ̅d decke ein schuezzeln dor
02: vf vneditorial expansion:  ̅d kere denne die pfannen vem
03: me snit oben durch daz blat vneditorial expansion:  ̅d guez
04: daz coeditorial expansion:  ̅ndiment dor in vneditorial expansion:  ̅d beguez daz blat
05: niht . diz heizzent huenre von rinkau
06: we vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Ein guͦt spise .
07: Man sol ein huͦn braten mit spec
08: gewuelt vneditorial expansion:  ̅d snit denne aht sniten ar
09: meritteeditorial expansion:  ̕r vneditorial expansion:  ̅d backe die in smaltze niht
10: zvͦ truege vneditorial expansion:  ̅d schele sur epfele snit
11: die breit in schiben . daz die kern vz
12: vallen backe sie ein wenig insmaltze
13: So mache ein groz blat von eiern daz
14: die pfannen alle begrife vneditorial expansion:  ̅d tu dar
15: zvͦ wuertze so lege die ersten schiht
16: von epfeln dor nach die armen ritteditorial expansion:  ̕er
17: dor noch daz huͦn daz sol cleine geli
18: det sin tuͦ vf ieglich schiht ein we
19: nig wuertze vneditorial expansion:  ̅d mache ein editorial expansion: condimeeditorial expansion:  ̅nt
20: von wine vneditorial expansion:  ̅d von honige vneditorial expansion:  ̅d wuert
21: ze niht alzvͦ heiz so lege daz blat zvͦ
22: sammene vneditorial expansion:  ̅d stuertze ein schuzzeln
23: dor vf vneditorial expansion:  ̅d kere die pfanneeditorial expansion:  ̅n vmeme
24: snit obene ein vensteditorial expansion:  ̕er dar in vneditorial expansion:  ̅d guez
25: daz editorial expansion: condiment dor in vneditorial expansion:  ̅d gibz hin diz
26: heizzent huenre von kriechen
27: Ein guͦt fuelle .
28: Der ein guͦte koecherye machen
29: wil der hacke petersylien vneditorial expansion:  ̅d salbeÿ
30: glich vil vneditorial expansion:  ̅d brate sie in butern vneditorial expansion:  ̅d
31: tueftele eyer weich vneditorial expansion:  ̅d menge daz zvͦ
32: sammene vneditorial expansion:  ̅d ribe kese vneditorial expansion:  ̅d brot dor in
01: vneditorial expansion:  ̅d mache ein blat von eyern vneditorial expansion:  ̅d
02: guez butern dor vnder vneditorial expansion:  ̅d schuete diz
03: dar vf gib im fiuer oben vf vneditorial expansion:  ̅d laz
04: backen diz sint z### ruzzige kuechin .
05: Ein guͦt lecker koestelin .
06: So mache zvͦm iuengesten ein klein .
07: lecker koestelin . von stichelinges
08: magin vneditorial expansion:  ̅d mucken fuezze vneditorial expansion:  ̅d lovin
09: ken zvngen meysen beyn vneditorial expansion:  ̅d froes=
10: che an der keln . so mahtu lange
11: on sorgen leben .
12: Ein guͦt gerihte der ez gern izzet
13: Wilt du machen ein guͦt bigeriht .
14: so nim sydeln sweÿz . daz macht den
15: magen gar heiz . vneditorial expansion:  ̅d nim kiselinges
16: smaltz . daz ist den meiden guͦt die do
17: sin hueffehaltz . vneditorial expansion:  ̅d nim bromber vneditorial expansion:  ̅d
18: bresteling . daz ist daz aller beste ding
19: . bist du niht an sinnen taup . so nim
20: gruen wingart laup . du solt nemeeditorial expansion:  ̅n
21: binzen . luebstikel vneditorial expansion:  ̅d minzzen . daz sint
22: guͦte wuertze . fuer die grozzeeditorial expansion:  ̅n furtze
23: nim stigelitzes versen . vneditorial expansion:  ̅d mucken
24: fuͦzzen### . daz machaddedt das koestlin allez suezze
25: . daz ist guͦt vneditorial expansion:  ̅d mag wol sin . ein guͦt
26: lecker spigerihtelin . Ach vneditorial expansion:  ̅d versaltz
27: nuer niht . wanne ez ist ein guͦt ge
28: riht .
29: Diz ist ein guͦt lere voeditorial expansion:  ̅n guͦter spise [162v] 01: Wilt du machen ein guͦt muͦs .
02: Ein gebacken muͦs von vischen
03: daaddedr zvͦ solt du nemen einen ber
04: sich gebeizt in ezzig . vneditorial expansion:  ̅d wirf in deeditorial expansion:  ̅n
05: ne in milich die do si von mandel
06: gemachet . mit ris mele wol gem
07: enget . vneditorial expansion:  ̅d ein wenic smaltzes dor ieditorial expansion:  ̅n=
08: geton . vneditorial expansion:  ̅d mit erwellet daz ist gar
09: guͦt vneditorial expansion:  ̅d veditorial expansion:  ̕ersaltz niht Ein fladen .
10: Einen fladen von fischen gemach=
11: et wisze welherleie sie sint . heche
12: de oder bersige geworfen in eine
13: dicken mandelmilch wol gemenget
14: mit rÿs mele . vneditorial expansion:  ̅d ein apfel dor in
15: wuerfeleht gesniten . vneditorial expansion:  ̅d ein wenic
16: smaltzes dor in getoen . vneditorial expansion:  ̅d ein wenig
17: gewurtz gebreit vf ein blat von
18: teÿge gemaht vneditorial expansion:  ̅d schuezzez in eineeditorial expansion:  ̅n
19: ofen vneditorial expansion:  ̅d laz in backen . Eineeditorial expansion:  ̅n fladeeditorial expansion:  ̅n .
20: Wilt du machen einen fladen
21: von vasten gerete . so nim vische
22: vneditorial expansion:  ̅d backes in smaltze vneditorial expansion:  ̅d guez dor
23: veber ein dicke mandelmich wol
24: gemenget mit ris mele . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
25: eÿn wenig smaltzes dran . vneditorial expansion:  ̅d men
26: gez wol mit wuertzen . vneditorial expansion:  ̅d lege daz
27: vf ein blat von teÿge vneditorial expansion:  ̅d laz ez
28: backen . vneditorial expansion:  ̅d veditorial expansion:  ̕ersaltz niht . Eineeditorial expansion:  ̅n krapfen .
29: Wilt du einen vasten krapfen
30: machen von hechde darmen . nim
31: eine guͦte mandelmilich . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
32: also vil epfele als der vische ist .
01: vneditorial expansion:  ̅d snide sie dor vnder . vneditorial expansion:  ̅d mengez
02: mit ein wenic ris meles . daz ist guͦt
03: zvͦ gefuelten krapfen . Eineeditorial expansion:  ̅n krapfeeditorial expansion:  ̅n
04: So du wilt einen vasten krapfen
05: machen . so nim nuezze . vneditorial expansion:  ̅d stoez sie
06: in einem moerser . vneditorial expansion:  ̅d nim epfele
07: als vil vneditorial expansion:  ̅d snide sie drin wuerfeleht .
08: vneditorial expansion:  ̅d menge sie mit wuertzen welher=
09: ley sie sin vneditorial expansion:  ̅d fuelle daz in die krap
10: fen . vneditorial expansion:  ̅d lege sie in ein pfanneeditorial expansion:  ̅n . vneditorial expansion:  ̅d
11: la sie backen . von krapfen .
12: So du denne wilt einen vasten kra
13: pfen machen so nim welische win
14: ber . vneditorial expansion:  ̅d nim als vil epfele dorunder .
15: vneditorial expansion:  ̅d stoez sie cleine . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ wuertze dor
16: zvͦ vneditorial expansion:  ̅d fuellez in die krapfen . vneditorial expansion:  ̅d laz
17: ez backen . daz ist aber ein guͦt fuelle
18: vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . Eineeditorial expansion:  ̅n krapfen .
19: So du aber wilt einen vasten kra
20: pfen machen von nuezzen mit gan
21: zen kern . vneditorial expansion:  ̅d nim als vil epfele dor
22: vnder vneditorial expansion:  ̅d snide sie wuerfeleht als deditorial expansion:  ̕er
23: kern ist vneditorial expansion:  ̅d roest sie wol mit ein we
24: nig honaddediges . vneditorial expansion:  ̅d mengez mit wuertzeeditorial expansion:  ̅n
25: vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ez vf die bleter die do gem=
26: aht sin zvͦ krapfen . vneditorial expansion:  ̅d loz ez backeeditorial expansion:  ̅n
27: vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . Ein muͦs .
28: So du wilt machen ein guͦt vasten
29: muͦs so nim bersige vneditorial expansion:  ̅d dicke man
30: delmilich drunder . vneditorial expansion:  ̅d suedez wol in
31: mandelmilich . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ denne zvcker
32: dor vf Daz muͦs sol heizzen voeditorial expansion:  ̅n ierusalem . [163r] 01: vneditorial expansion:  ̅d daz izzet man kalt . oder warm
02: heidenische erweiz .
03: Wilt du machen behemmische
04: erweiz so nim mandelkern . vneditorial expansion:  ̅d stoez
05: die gar cleine . vneditorial expansion:  ̅d mengez mit drit
06: teil als vil honiges . vneditorial expansion:  ̅d mit guͦten
07: wuertzen wol gemenget so ersaddedz aller
08: beste hat . die koste git man kalt .
09: oder warm . Ein mus mit lauche
10: Ein muͦs mit lauche . nim wizzeeditorial expansion:  ̅n
11: lauch vneditorial expansion:  ̅d hacke in cleine . vneditorial expansion:  ̅d men
12: gez wol mit guͦter mandel milich .
13: vneditorial expansion:  ̅d mit rise mele . vneditorial expansion:  ̅d wol gesoten
14: Aber ein vasten muͦs gemachet wol
15: mit mandel milich . vneditorial expansion:  ̅d wol gemen
16: get mit ris mele . vneditorial expansion:  ̅d daz suede wol
17: vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . Ein col Character above 'col' unclear. ris
18: Ein colris ge### ris gebacken . vneditorial expansion:  ̅d
19: mache von eyern duenne bleter
20: vneditorial expansion:  ̅d snit die cleine . vneditorial expansion:  ̅d wirf die in
21: ein suezze milich . vneditorial expansion:  ̅d nim semel broet .
22: vneditorial expansion:  ̅d snit daz wuerfeleht dor in . vnde
23: mengez mit eÿer totern . vneditorial expansion:  ̅d suedez
24: wol . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ein smaltz dor vf vnde
25: versaltz niht . Ein col ris .
26: Aber ein colris . nim eÿger . vneditorial expansion:  ̅d
27: zeslahe die mit semel mele . vneditorial expansion:  ̅d zes
28: lahe daz . duenne kuͦchen geworfen
29: in ein milich . vneditorial expansion:  ̅d wol geruert biz ez
30: gesiede . vneditorial expansion:  ̅d mengez aber mit eyger
31: totern . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ein smaltz drin . vneditorial expansion:  ̅d
32: gibz hin . abeditorial expansion:  ̕er ein col rys .
01: Aber ein colris . nim duenne kuͦcheeditorial expansion:  ̅n
02: gebacken von eyern . vneditorial expansion:  ̅d snit die
03: wuerfeleht . vneditorial expansion:  ̅d snit als vil semelbroe=
04: tes dor zvͦ wuerfeleht . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ez in ein
05: milich . vneditorial expansion:  ̅d nim einen apfel . vneditorial expansion:  ̅d snit
06: den wuerfeleht drin . vneditorial expansion:  ̅d ruerez wol
07: mit eÿer totern . vneditorial expansion:  ̅d laz ez sieden wol
08: vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Ein kuetenmuͦs .
09: Wilt du machen ein kuetenmuͦs .
10: so nim kueten wie vil du wilt vneditorial expansion:  ̅d
11: suede sie gar schoen . vneditorial expansion:  ̅d nim denne
12: einen moerser . vneditorial expansion:  ̅d stoezze sie dor inne
13: clein . vneditorial expansion:  ̅d slahe sie durch ein tuͦch .
14: vneditorial expansion:  ̅d nim eÿer totern dor zvͦ vneditorial expansion:  ̅d suedez
15: do mit . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ein zucker druf vneditorial expansion:  ̅d
16: versaltz niht . Ein apfelmuͦs .
17: Wilt du machen ein apfelmuͦs . so
18: nim schoen epfele vneditorial expansion:  ̅d schele die vneditorial expansion:  ̅d
19: snide sie in ein kalt wazzer . vneditorial expansion:  ̅d suede
20: sie in einem hafen . vneditorial expansion:  ̅d menge sie
21: mit wine . vneditorial expansion:  ̅d mit smaltze . vneditorial expansion:  ̅d ze=
22: slahe eÿer mit wiz vneditorial expansion:  ̅d mit al . vneditorial expansion:  ̅d
23: tuͦ daz dor zvͦ . vneditorial expansion:  ̅d daz ist gar ein guͦt
24: fuelle vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . Ein mandelmuͦs .
25: So du wilt machen ein mandel=
26: mus . so nim mandelmilch . vneditorial expansion:  ̅d sem
27: elin broet . vneditorial expansion:  ̅d snide daz wuerfeleht vneditorial expansion:  ̅d
28: tuͦ daz in die mandelmilch vneditorial expansion:  ̅d erwe
29: lle daz . vneditorial expansion:  ̅d nim einen apfel vneditorial expansion:  ̅d
30: snit den wuerfeleht . vneditorial expansion:  ̅d roest deeditorial expansion:  ̅n
31: in eime smaltze . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ daz vf
32: daz mandelmuͦs . vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . [163v] 01: Ein cÿgern voeditorial expansion:  ̅n mandel Heading outside of text block. Wilt du machen ein cÿger von
02: mandeln . so nim mandelkern . vneditorial expansion:  ̅d stoez
03: die in eineeditorial expansion:  ̅m moerser . vneditorial expansion:  ̅d die mandel=
04: milich erwelle . vneditorial expansion:  ̅d schuete sie vf
05: ein t### schoen tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d einen schaub
06: drunder . vneditorial expansion:  ̅d laz in erkueln . vneditorial expansion:  ̅d slahe
07: in vf ein schuezzeln . vneditorial expansion:  ̅d stoez dor vf
08: mandelkern . vneditorial expansion:  ̅d strauaddedw dor vf zucker .
09: vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Eineeditorial expansion:  ̅n kese von mandel
10: Wilt du machen aber einen kese
11: von mandeln . so nim mandelkern
12: vneditorial expansion:  ̅d stoez die . vneditorial expansion:  ̅d nim die milich vneditorial expansion:  ̅d
13: slahe eyer!n! dor in### guez einer guͦten
14: milich dor zvͦ . vneditorial expansion:  ̅d erwelle daz abe vneditorial expansion:  ̅d
15: schuetez vf ein tuͦch . laz in erkaldeeditorial expansion:  ̅n
16: vneditorial expansion:  ̅d lege in vf addedin### einen kese napf vneditorial expansion:  ̅d
17: mache in . vneditorial expansion:  ̅d lege in denne vf ein
18: teler bestrauwe in mit eime zuc
19: kere . daz heizzet ein mandelkese .
20: Eineeditorial expansion:  ̅n mandel wecke . Heading outside of text block. So du denne wilt machen einen
21: mandelwecke . so nim aber man
22: delkern gestoezzen zvͦ einer milich .
23: vneditorial expansion:  ̅d suet die vneditorial expansion:  ̅d schuet die vf ein tuͦch .
24: vneditorial expansion:  ̅d laz ez erkueln vneditorial expansion:  ̅d mach in als ein
25: buter wecke . vneditorial expansion:  ̅d leg in vf ein sch
26: uezzeln vneditorial expansion:  ̅d guez ein mandelmilich
27: druemme vneditorial expansion:  ̅d strauwe ein zucker
28: dor vf vneditorial expansion:  ̅d gib in hin . ein kuͦchen .
29: So du wilt mandelkuͦchin
30: machen . so mache von man
31: delkerne guͦte milch . vneditorial expansion:  ̅d suet die
32: vneditorial expansion:  ̅d ruere die abe mit eime zuckere
01: vneditorial expansion:  ̅d schuet das vf ein tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d ein sch
02: aub drunder . vneditorial expansion:  ̅d mache ein teÿc voeditorial expansion:  ̅n
03: semelwe Revision: 'we' expunged. melwe . vneditorial expansion:  ̅d wille daz mit
04: eÿner wellen vneditorial expansion:  ̅d leg des gesoten
05: mandels dor vf vneditorial expansion:  ̅d snit daz abe vneditorial expansion:  ̅d
06: backez in eÿner pfannen im smal
07: tze daz heizzet ein mandelkuechin .
08: Der woelle machen ein guͦt gesoteeditorial expansion:  ̅n
09: ris . der erlese ez schoene vneditorial expansion:  ̅d wasche
10: ez schoene addedvneditorial expansion:  ̅d legez Revision: 'vnd legez' inserted at leaf margin by insertion mark. in einen hafen vneditorial expansion:  ̅d saltz
11: es niht ze vil . vneditorial expansion:  ̅d siedez waddedbiz ez truc
12: ken werde . vneditorial expansion:  ̅d menge ez mit eineditorial expansion:  ̕er
13: mandelmilich . vneditorial expansion:  ̅d ruers ein wenic
14: biz daz addedez aber siede vntz im sine Between 'im' an 'sine' stroke to mark word boundaries. dicke
15: kumme . vneditorial expansion:  ̅d gebz mit eime zucker
16: dar . daz ist auch guͦt . ein muͦs voeditorial expansion:  ̅n rise .
17: Der woelle machen ?ein rysmuͦs .
18: der nem aber gestoezzen mandel
19: milich . vneditorial expansion:  ̅d menge ez mit rismele .
20: vneditorial expansion:  ̅d siedez wol vneditorial expansion:  ̅d nim einen apfel
21: vneditorial expansion:  ̅d snit den wuerfeleht . vneditorial expansion:  ̅d roest den
22: in eime smaltze vneditorial expansion:  ̅d strauaddedwe daz vf
23: daz muͦs . vneditorial expansion:  ̅d gibz hin . Eineeditorial expansion:  ̅n blameeditorial expansion:  ̅nsir
24: Der woelle machen einen blameeditorial expansion:  ̅n=
25: ser . der neme dicke mandelmilch .
26: vneditorial expansion:  ̅d huener brueste geceÿset . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
27: daz in die mandelmilch . vneditorial expansion:  ̅d ruere daz
28: mit ris mele . vneditorial expansion:  ̅d smaltz genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d
29: zuckers tuͦ genuͦc dar zvͦ . daz ist ein
30: blamenser Eineeditorial expansion:  ̅n blamensir .
31: Ein blamenser gemaht von ge
32: ceÿsten huenern an der bruest . vneditorial expansion:  ̅d [164r] 01: mache eine guͦte mandelmilich .
02: abe geruert huener dinne in der maeditorial expansion:  ̅n
03: del milich mit ris mele getzworn
04: fial bluͦmen . vneditorial expansion:  ̅d smaltz gib gnuͦc dar
05: zvͦ vneditorial expansion:  ̅d suedez gar . vneditorial expansion:  ̅d zuckers gnuͦc
06: dar zvͦ daz heizaddedt auch ein blamenser .
07: Einen gestocketen blamenser
08: gemaht mit eÿner dicken addedzamen mandel ###
09: milich gezeiset huener brueste vneditorial expansion:  ̅d
10: wirf die in die milich . vneditorial expansion:  ̅d derwel
11: le sie vneditorial expansion:  ̅d ruer sie mit rÿs mele vneditorial expansion:  ̅d
12: mit eyer totern . vneditorial expansion:  ̅d smaltz gibn
13: genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d strauwe dor vf zuckers
14: genuͦc Daz heizt ein gestockter
15: blamenser . Ein fialmuͦs .
16: Der woelle machen ein vialmuͦs .
17: der neme ein dicke mandel milich
18: wol gerueret . mit rÿs mele . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ
19: dor in smaltzes genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d ferwez
20: wol mit fial bluͦmen . daz ist ein fial
21: muͦs gantz . Ein fia muͦs
22: Der woelle machen ein addedmorchen Revision: original word expunged and erased, 'morchen' written above. muͦs
23: der nem moerchen vneditorial expansion:  ̅d erwelle daz vz
24: einem brunneeditorial expansion:  ̅n . vneditorial expansion:  ̅d geballen vz eime
25: kaldem wazzer . vneditorial expansion:  ̅d gehacket cleine
26: vneditorial expansion:  ̅d tuͦ ez denne in ein dicke mandel
27: milich . vneditorial expansion:  ̅d mit wine wol gemacht
28: die mandel milich . vneditorial expansion:  ̅d die morche
29: dor inne erwellet . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ dor zvͦ wuer
30: tze genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d feraddedwe Revision: original letters erased. ez mit fial bluͦ
31: men vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
32: Wilt du machen ein nuezzemuͦs .
01: Wilt du machen ein nuezzemuͦs .
02: so nim nuezze kern . vneditorial expansion:  ̅d stoez die cleine .
03: vneditorial expansion:  ̅d slahe sie durch ein tuͦch mit eÿ
04: ner suezzen zamen milich . vneditorial expansion:  ̅d mit
05: einer broesmen semeln broetes wol
06: gesoten in eÿme hafen vneditorial expansion:  ̅d gibe sm
07: altz gnuͦc dran . vneditorial expansion:  ̅d mit eyer totern .
08: wol abe geruert . vneditorial expansion:  ̅d wol geverwet
09: mit saffran . Ein birnmuͦs .
10: Wilt du machen ein birnmuͦs .
11: so nim birn vneditorial expansion:  ̅d besnit die schoene
12: vneditorial expansion:  ̅d suede sie in einem hafen mit ey
13: me wine . vneditorial expansion:  ̅d mit smaltze vneditorial expansion:  ̅d durch
14: geslagen durch ein tuͦch vneditorial expansion:  ̅d der
15: welle sie denne mit eyerstotern
16: daz ist gar gantz . do . Ein wisaddedsel muͦs .
17: Der denne woelle machen ein kir
18: sen mus . der breche die stile abe .
19: vneditorial expansion:  ̅d siede sie mit ein wenic wins . vneditorial expansion:  ̅d
20: slahe sie denne durch ein tuͦch mit
21: einer semelbroesmen . wol der wellet
22: in eime hafen . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ smaltzes gen=
23: uͦc dran . vneditorial expansion:  ̅d ruer ez denne mit eÿers=
24: totern . vneditorial expansion:  ̅d strauwe wueraddedtze dor vf so
25: manz an rihten wil . Ein guͦt fuelle
26: Conkauelit maaddedcht man von kir
27: sen von den suren kirsen daz sint
28: wiseln . die sol man nemen . vneditorial expansion:  ̅d von
29: mandelkern eine guͦten mandelmi
30: lich machen . vneditorial expansion:  ̅d mit eineeditorial expansion:  ̅m wine die
31: kirsen wol gesoten . vneditorial expansion:  ̅d mit ir eygin
32: brue . vneditorial expansion:  ̅d geslagen durch ein tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d [164v] 01: denne gegozzen in die mandelmilch .
02: vneditorial expansion:  ̅d gar gesoten in eÿme hafen vneditorial expansion:  ̅d
03: dor zvͦ wol geruert mit rismele . vneditorial expansion:  ̅d
04: smaltz genuͦc dor an geton . vneditorial expansion:  ̅d auch
05: wuertze genuͦc vneditorial expansion:  ̅d zucker dor vf
06: vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht Ein cueditorial expansion:  ̅mpost voeditorial expansion:  ̅n wisseln
07: Der Small 'd' as placeholder for initial still visible. woelle machen einen kumpost
08: fon suren wiseln . der neme sur wis
09: eln vneditorial expansion:  ̅d brech in die stile abe . vneditorial expansion:  ̅d sie
10: de sie in eÿnem hafen mit ir eigin
11: brue . vneditorial expansion:  ̅d swenne sie gesieden so schuet
12: sie vz vneditorial expansion:  ̅d laz sie kueln . vneditorial expansion:  ̅d slahe sie
13: durch ein tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d schuete sie denne
14: in einen hafen der gebichet si vneditorial expansion:  ̅d
15: schuet die kyrsen drin . vneditorial expansion:  ̅d menge sie
16: mit honige . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ galgan wuertze
17: dorvnder gestrauwet der ez szehaeditorial expansion:  ̅nt Revision: 's' expunged.
18: ezzen wil der laz ane wuertze .
19: Eineeditorial expansion:  ̅n fladen von wisseln .
20: Der Small 'd' as placeholder for initial still visible. einen fladen woelle macheeditorial expansion:  ̅n
21: von wiseln . der nem sie vneditorial expansion:  ̅d breche
22: in die stile abe . vneditorial expansion:  ̅d siede sie in eineeditorial expansion:  ̅m
23: hafen biz sie trucken werden mit
24: sines selbes brue . vneditorial expansion:  ̅d schuete sie deneditorial expansion:  ̅ne
25: vz vneditorial expansion:  ̅d laz sie der kueln . vneditorial expansion:  ̅d slahe sie
26: durch ein tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d smir ein taueln
27: wol mit honige . vneditorial expansion:  ̅d schuete die kir
28: sen dor vf . vneditorial expansion:  ̅d setzze die taueln vf
29: holtze an den luft biz daz ez truckeeditorial expansion:  ̅n
30: si . hoet der addeddes luftz niht Between 'luftz' and ' niht' stroke to mark word boundaries. so setze in eineeditorial expansion:  ̅n
31: kueln hof . vneditorial expansion:  ̅d mache daz wuerfeleht
32: vneditorial expansion:  ̅d snidez vneditorial expansion:  ̅d bestrauwez mit wuertzen .
01: vneditorial expansion:  ̅d iz als ein latwergen . Eineeditorial expansion:  ̅n fladen .
02: Der eyneeditorial expansion:  ̅n fladen woelle machen
03: von fleische . der nem fleisch daz do
04: ge von dem lumbel oder von dem
05: wenste . vneditorial expansion:  ̅d nim addedknucken Revision: 'knucken' written on leaf margin, inserted by insertion mark. kuͦchen vneditorial expansion:  ̅d daz daz
06: wol gesoten werde vneditorial expansion:  ̅d hackez cleÿ
07: ne . vneditorial expansion:  ̅d ribe halb als vil keses drueditorial expansion:  ̅n=
08: der . vneditorial expansion:  ̅d mengez mit eyern daz ez
09: dicke werde . vneditorial expansion:  ̅d wuertzez mit pfe=
10: ffer . vneditorial expansion:  ̅d slahe ez vf ein blat von
11: teÿge gemaht . vneditorial expansion:  ̅d schuez ez in eineeditorial expansion:  ̅n
12: ofen vneditorial expansion:  ̅d laz ez backen . vneditorial expansion:  ̅d gib in
13: dar also heiz . Eineeditorial expansion:  ̅n fladen .
14: Aber einen fladen von wensten
15: vneditorial expansion:  ̅d von knuaddedcken Revision: 'ck' written above erased letter. wol gesoten vneditorial expansion:  ̅d
16: rip aber als vil keses drunder . als
17: vil des fleisches ist . vneditorial expansion:  ̅d rurrez wol .
18: vneditorial expansion:  ̅d mengez mit eyern des viertels
19: als vil huener drunder gestrauwet
20: sie sint gesoten oder gebraten . daz
21: mache allez vf ein blat von teÿ=
22: ge . vneditorial expansion:  ̅d schuez in eynen ofen . vneditorial expansion:  ̅d laz
23: backen . vneditorial expansion:  ̅d gib in also heiz hin
24: fuer die herren . vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht
25: daz ist auch guͦt . Eineeditorial expansion:  ̅n fladen
26: Aber ein fladen addedfleische vneditorial expansion:  ̅d Revision: 'fleische vnd' added on leaf margin, with insertion mark. von lumbel
27: gemaht . vneditorial expansion:  ̅d ribe des vierdigteil
28: als vil keses drunder . vneditorial expansion:  ̅d menge
29: daz wol mit eyern . vneditorial expansion:  ̅d tuͦ wuertze
30: genuͦc drin . vneditorial expansion:  ̅d machez vf ein blat
31: von teÿge wol gemaht . vol loecher
32: gemaht vil in den fladen vneditorial expansion:  ̅d slahe [165r] 01: eyer als gantz drin vneditorial expansion:  ̅d trage in
02: als heiz hin . von fleische eineeditorial expansion:  ̅n fladeeditorial expansion:  ̅n .
03: Ein fladen gemaht von fleische
04: von lumbel . vneditorial expansion:  ̅d ribe drin gein eim
05: vierteil kes vneditorial expansion:  ̅d tuͦ eyer genuͦc drin
06: vneditorial expansion:  ̅d machz veitz genuͦc mit specke
07: vneditorial expansion:  ̅d slahez vf ein blat gemaht voeditorial expansion:  ̅n
08: teÿge vneditorial expansion:  ̅d swinin clawen oder ka
09: lbz fuelzze### drunder geworren . vneditorial expansion:  ̅d
10: die fuelle mitten druf gesetz . vneditorial expansion:  ̅d
11: daz heizt ein bastede von guͦten
12: hunren wol gemaht .
13: Eineeditorial expansion:  ̅n fladen von kaladdedbslebern .
14: Wilt du einen guͦten fladen ma
15: chen von kalbslebern . so nim kal
16: bslebern . vneditorial expansion:  ̅d hacke die clein als
17: gruenen speckes Between 'gruenen' and 'speckes' stroke to mark word boundaries. gesniten genuͦc
18: drunder vneditorial expansion:  ̅d tuͦ wuertze auch genuͦc
19: drunder eynen holbroeten wol ge
20: maht wol zweier vinger breit
21: gesniten . vneditorial expansion:  ̅d gefuellet wol mit eÿ
22: ner guͦten fuelle gesetz in den fla
23: den vneditorial expansion:  ̅d backe in wol vneditorial expansion:  ̅d trage in
24: als heiz hin . Aber eineeditorial expansion:  ̅n fladen
25: Der einen fladen woelle machen
26: von fleische von den wensten so
27: nim des vierteil kes dor zuͦ vneditorial expansion:  ̅d sla
28: eyer genuͦc drunder . vneditorial expansion:  ̅d snide swer
29: telech von gruenen swarteeditorial expansion:  ̅n drundeditorial expansion:  ̕er
30: vneditorial expansion:  ̅d tuͦ auch dor zvͦ huenerlebern
31: vneditorial expansion:  ̅d megelech vneditorial expansion:  ̅d snit ein birn len
32: geleht . vneditorial expansion:  ̅d strauwe sie drunder
01: vneditorial expansion:  ̅d machez vf sin blat . vneditorial expansion:  ̅d laz ez
02: backen vneditorial expansion:  ̅d tragez hin . Eineeditorial expansion:  ̅n fladeeditorial expansion:  ̅n .
03: Der einen fladen woelle machen
04: von fleische von lumbeln gemaht
05: der siedez wol vneditorial expansion:  ̅d hackez cleine vneditorial expansion:  ̅d
06: ribe keses genuͦc drin vneditorial expansion:  ̅d slahe ey
07: er auch genuͦc drin vneditorial expansion:  ̅d wuertz ez
08: wol . vneditorial expansion:  ̅d mache ein blat von teyge
09: gesetz dri ecken von basteln als ein
10: schilt in den fladen vneditorial expansion:  ̅d mit huenreeditorial expansion:  ̅n
11: gefuelt vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht vneditorial expansion:  ̅d gibz hin .
12: Einen fladen von fleische .
13: Wilt du ein fladen machen von
14: fleische von wensten so sude in Between 'sude' and 'in' stroke to mark word boundaries. wol
15: vneditorial expansion:  ̅d hacke in cleine vneditorial expansion:  ̅d welische
16: nuezze gevierteilt dor vnder . vneditorial expansion:  ̅d
17: wuertze genuͦc . vneditorial expansion:  ̅d speckes tuͦ dor
18: in vneditorial expansion:  ̅d eyer vneditorial expansion:  ̅d leg ez vf ein wit
19: blat von teyge gemaht schoene
20: bastel fuenfe von huenreeditorial expansion:  ̅n einz mit
21: ten in den fladen gesetz die viere
22: an daz ende reht als ein zinke vf
23: eineeditorial expansion:  ̅m wuerfele vneditorial expansion:  ̅d backe in . vneditorial expansion:  ̅d gib
24: in als heiz hin . Ein guͦt fuelle .
25: Den reigel vf der schiben gem
26: aht einen fladen von guͦtem lum
27: bel wol cleine gehacket for drun
28: der geriben eins viertel keses . vneditorial expansion:  ̅d
29: wol gemenget mit wuertzen . vneditorial expansion:  ̅d
30: auch gemenget mit eyern vneditorial expansion:  ̅d veitz
31: genuͦc von specke . vneditorial expansion:  ̅d vierteil hue
32: ner drin gestrauwet vneditorial expansion:  ̅d backez wol . [165v] 01: in einem ofen . vneditorial expansion:  ̅d legez denne vf ein
02: schiben . vneditorial expansion:  ̅d setze vier spizze mitteeditorial expansion:  ̅n
03: drin eines vingers groez . vneditorial expansion:  ̅d einer
04: eln lanc . vneditorial expansion:  ̅d einen guͦten halben
05: braten gestoezzen dran . vneditorial expansion:  ̅d ein schoeneeditorial expansion:  ̅n
06: bastel kopf druf gesetzet ler dor
07: vf gesetzzet zwelf halbe broeten vf
08: ieglichen spiaddedtz ein kuechelin . vneditorial expansion:  ̅d deeditorial expansion:  ̅nne
09: ein gesoten milich mit eyern vneditorial expansion:  ̅d
10: mit saffran wol geferwet . vneditorial expansion:  ̅d schuet
11: ez in ein tuͦch . vneditorial expansion:  ̅d beswer ez mit stei
12: nen vntz ez trucken wirt . vneditorial expansion:  ̅d snidez
13: vingers addedgroez Revision: 'groez' inserted on leaf margin, with insertion mark. vneditorial expansion:  ̅d einer spannen lanc . vneditorial expansion:  ̅d
14: gestoezzen an cleine spizze gestoezzeeditorial expansion:  ̅n
15: alvemme den fladen sinewel als ein
16: tuelle mit cleinen kuͦchen gebacken
17: einen krantz al druemme gestoezzen
18: mit laubern . vneditorial expansion:  ̅d gebacken vogel druf
19: gesetzet vneditorial expansion:  ̅d tragen fuer sinen heditorial expansion:  ̕erren .
20: Wilt du heidenische haubt
21: Die heidenisscheeditorial expansion:  ̅n haubt gemaht
22: gemaht einen schoenen fladen von
23: fleische von vierteil huenreeditorial expansion:  ̅n wol ge
24: strauwet wuerfeleht epfele drin ges
25: niten . vneditorial expansion:  ̅d wuertzez genuͦc wol vneditorial expansion:  ̅d meeditorial expansion:  ̅n
26: gez mit eyern . vneditorial expansion:  ̅d schuez ez in eÿneeditorial expansion:  ̅n
27: ofen vneditorial expansion:  ̅d daz ez werde gebacken vneditorial expansion:  ̅d
28: legez vf ein schiben zwene starke
29: spizze drin als einen vinger michele addedmitten
30: drin gestecket ein bastel kopf druf
31: gesetzet mit huenreeditorial expansion:  ̅n wol gefuellet
32: kalbes haubt drue gesoten geleit gantz .
01: vf eineeditorial expansion:  ̅n roest wol beslageeditorial expansion:  ̅n mit eiern .
02: daz es schoene werde von saffrane geset
03: zet vf eineeditorial expansion:  ̅n fladen vneditorial expansion:  ̅d eyers totern herte=
04: s drin gestoezzen in sin munt bluͦmen
05: gesniteeditorial expansion:  ̅n von wizzen eiern wol gestrau=
06: wet in die haubt cleine gebacken kuͦc
07: hen an spizze gestoezzen vemme den fladeeditorial expansion:  ̅n
08: wol besetzet . ein guͦt geriht
09: Einen ohsen spec gemaht von eime
10: kalbe gebroeten vneditorial expansion:  ̅d wol gesoten gesla
11: gen daz gebrete an ein ander vneditorial expansion:  ̅d die
12: swarten vz gekeret vneditorial expansion:  ̅d gewunden in
13: ein tuͦch wol abe gewuertz vneditorial expansion:  ̅d loez es
14: wol erkalden vneditorial expansion:  ̅d duenne schineht gesni
15: ten vingers breit gemaht in einer
16: fliezzende sultze . vneditorial expansion:  ̅d versaltz niht . vneditorial expansion:  ̅d
17: gibz hin .
18: Hie get vz die lere voeditorial expansion:  ̅n der kocherie