HELP

Use buttons of the image viewer to navigate through the collection:

  • + / -: use to zoom in and out of the image
  • Home: display whole image
  • Full-screen: display image full-screen
  • Arrows: use to navigate forward and backward between images, text will adjust accordingly
  • [41r]
    01: Rephuener in der uasten
    02: h Small letter 'h' as placeholder for planned initial. aisz dir graben zwaÿ helczer
    03: in der form wan man sy czů
    04: samen trucke daz sÿ ain form macheeditorial expansion:  ̅n
    05: als ain rephůn nim visch . vnd tů den
    06: grätt . vnd die schiepeln dauͦn vnd hack
    07: den . pratten vnder ain ander gar clain
    08: vnd gewircz garwol vnd suid das
    09: wol mit den hoelczern das hat ain form
    10: als ain rephůn daz prat vnd spick
    11: es mit hecht bratten
    12: rechbraten editorial expansion: &cetc.
    13: N?im grosz visch welherlaÿ die
    14: seien vnd du den grett vnd die schiepeeditorial expansion:  ̅n
    15: dauon vnd darzů hack den bräten
    16: gar clain vnd reib ain brot brot dar=
    17: vnder vnd gewürcz daz wol vnd mach
    18: das zesamen mit ainem nassen messeeditorial expansion:  ̕r
    19: vf der anricht in dem form als ain
    20: rechbrät vnd leg das in ain pfann
    21: vnd erwelle es darnach nim ain spisz
    22: vnd stosz in dardurch vnd spick in
    23: mit ainen 'n' one stroke to many. gruenen hecht brätten so
    24: wirt es ain rechbrätt
    [41v]
    01: ziger in der uasten
    02: Nim geschelten mandel vnd stosz
    03: den in ainem morser vnd mach
    04: dick milch dauon vnd seich das durch
    05: ain tuͦch in ain pfannen vnd reib
    06: ain wennig weiszbrot darein Ee es
    07: erwalle vnd ain wenig gůts weins
    08: vnd wen es erwalle so zuihe es
    09: vsz der pfannen vf ain tůch oder
    10: auf ain sib so seich das wasser dauon
    11: so wirt es gůt cziger den richt an
    12: vnd steck in mit mandelkern nim
    13: den selben cziger vnd leg ain fier=
    14: dentaile in ain schüszel vnd guisz
    15: ain mandelmilch daran
    16: fladen in der uasten
    17: Nim mandel vnd hack in clain vneditorial expansion:  ̅d
    18: ferb in halb mit safferan vnd leg
    19: in besunder in ain schüszellin vnd
    20: nim in wolerlesen vnd erwelle
    21: die daz sÿ sinwel werdent vnd leg
    22: die auch besunder in die schüszel
    23: vnd nim allerlaÿ uisch regen mit
    [42r]
    01: ainem wenigem weissen mel das
    02: es werd als ain streüblin taig vnd
    03: faerb den vnd guisz es auf den fladen
    04: vnd bach in in dem ofen
    05: krapfenn
    06: Stosz nuszkern vnd vÿgen vnder=
    07: ainander in ainem morser vnd
    08: gewürcz das wol vnd färb es vnd
    09: leges in ain pfannen vnd guisz
    10: oel daran vnd erwelle es vnd machs
    11: in krapfen vsz weiszem vrhab taig
    12: vnd bachs wol in oel vnd gib es
    13: kalt ze essen
    14: Gebraten aÿer
    15: Schlach aÿer vff bei dem grossen
    16: spicz vnd klopf die garwol vnd dü
    17: safferan darein vnd pfeffer vnd ge=
    18: hackten peterlin oder saluaÿ vnd
    19: rösch daz in ainer pfanneeditorial expansion:  ̅n vnd hack
    20: es clain vnd tů es wider in die aÿer
    21: gugen vnd stosz es an ainen spis vnd
    [42v]
    01: vnd legs vf ainen rost vnd bräcz
    02: ain richt von vÿgen
    03: Stosz ÿe sechs vÿgen an ain spiszlin
    04: vnd mach der wieuil du wilt vnd
    05: suid sÿ in aim keszel oder in ainem
    06: hafen vnd guisz gleich wein vnd
    07: wasser daran darnach nim prot
    08: vnd lebczelten geriben vnd tů das
    09: an die supen von den vÿgen vnd
    10: honig essich vnd reib es durch ain
    11: tůch oder sib gewürcz vnd färbs vneditorial expansion:  ̅d
    12: enwelle daz alles in ainer pfaneditorial expansion:  ̅nen
    13: vnder ain ander vnd leg die vÿgen
    14: in ain rains wasser vnd guisz daz
    15: daran vnd wen du das anrichten
    16: wellest so bestre̊we es mit erwelteeditorial expansion:  ̅n
    17: sinwellen weinberen vnd gib es kalt
    18: ain richt mit addedvon krepsen
    19: Nim kreps vnd schnid editorial expansion: dzdaz bösz von den
    20: augen vnd stosz daz vnder ainandeeditorial expansion:  ̕r
    21: in ainem morser vnd reib ain semel
    22: darzů vnd aÿer tötter vnd schlach das
    [43r]
    01: durch ainander vnd mach ain můsz darusz
    02: in ainer pfannen das wirt rott
    03: ain richt von kaesz
    04: Du solt reiben gůten kaesz vnd nim halb
    05: als uil melbs vnd schlag aÿr daran daz
    06: seich basz vnd buluer daz wol vnd walg
    07: daz auf ainem banck daz es werd als
    08: ain wurst daz mach du krum als ain
    09: rosseÿsen vnd bach es in schmalcz
    10: ain richt von baches
    11: Mach ain taig von ÿteligen aÿrn so
    12: du aller hertest mügest daz ferb vnd
    13: walgs das dineditorial expansion:  ̅nu pleter darusz werden
    14: als die pfanczelten vnd bach das in
    15: schmalcz vnd nim ain gůten wein halb
    16: als uil hönig vnd erwell das vnder ain
    17: ander vnd zuich das bachen dardurch
    18: wen du es an wilt richten
    19: ain richt von bachen
    20: Nim geriben kaes vnd mel ÿglichs gleich
    21: vnd schlach daran aÿr vnd gewürcz es
    22: wol vnd kint es durch ain ander vnd
    23: walges vf ainem bret vnd mach darusz
    24: lang strüczel gar dinn vnd bach es in
    [43v]
    01: vil schmalcz darnach so schneid es in ain
    02: schüszel Ain richt von aim kalbs kopf
    03: Schneid daz vnder von aim kalbs kopf
    04: vnd suid den gar wol darnach brich die
    05: hirnschal vff vnd sae gůcz gewurcz vff
    06: das hirn vnd guisz haisz schmalcz darin
    07: vnd bracz vff ainem rost daz wirt ain
    08: gůt kalbs kopf
    09: ain gericht von leber galran
    10: Nim ain hirs leber vnd addedpräcz darnach schneid
    11: sÿ vnd stosz in ainem morser mit ruggim
    12: brott vnd mit honig mit wein vnd essich
    13: vnd treib es durch ain sib vnd gewürcz
    14: es wol vnd erwel die leber darnach gib
    15: die kalt daz ist die lebeeditorial expansion:  ̕r galraun
    16: ain richt von hasen würsten
    17: Nim lung vnd leber vnd die würist von
    18: ainem hasen vnd erschneid das wirflot
    19: vnd fach den schwaÿsz vnd tů pfeffer
    20: daran vnd suid es damit vnd fasz es
    21: in den darm vnd suid die würst vnd
    22: bratcz darnach vnd gibs trucken
    23: Ain ayr im schmalcz in der vasten
    [44r]
    01: Nim geschelten mandel vnd stosz daz in
    02: aim morser vnd leg ain weiszbrot darzů
    03: vnd mach darusz schänlach vnd ferbs da=
    04: mitten vnd legs in ain pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd guisz
    05: oel daran vnd bachs darine
    06: gehalbierte aÿr in der vasten
    07: Mach vsz der vorgeschriben matÿerie
    08: sinwel aÿr vnd schneid die von ain ander
    09: nach der leng vnd färbs an der stat da
    10: der totter ligen fülle vnd besäege es mit
    11: peterlin vnd mit essich
    12: Gůt holdermůsz
    13: Nim holder plů vnd leg die in die
    14: milch vnd lasz sÿ ain gůt weil darin
    15: ligen vnd seich die milch den durch
    16: ain tůch vnd secz sÿ zů dem fuir vnd
    17: rier sÿ daz sÿ nit gerin vnd nim vier
    18: aÿer vnd slachs darein vnd nim
    19: darczů schmalcz vnd gůt gewürcz
    20: ain gemůsz von Reÿsz
    21: Nim reÿs vnd waesch den wol ausz vier
    22: wassern vnd drücken in wol in ainer
    [44v]
    01: pfaneditorial expansion:  ̅nen oder an der suneditorial expansion:  ̅nen weneditorial expansion:  ̅n er deneditorial expansion:  ̅n
    02: dir werd so stosz in den in ainem morseeditorial expansion:  ̕r
    03: clain vnd seiche es den durch ain dick
    04: důch oder durch ain sib vnd mach denn
    05: ain dick mandelmilch vnd secz die zů
    06: dem fuir vnd dů das gestossen ain halbeeditorial expansion:  ̅n
    07: leffel uol vnd zucker darein
    08: Ain gemůsz von epfeln biren vnd kitten
    09: Nim epfel vnd schel die vnd leg sÿ in ain
    10: hafen vnd guisz zehand vaist daran
    11: vnd lasz daz also sieden vnd nim vnd
    12: zwier sÿ vnd schlach aÿr daran vnd
    13: gewürcz sÿ vff der schüszel aber an aim
    14: vastag so reib brot darunder an der
    15: aÿr stat daz můsz macht du machen
    16: von kitten oder von birn
    17: Gemacht birn
    18: Nim welsch weinber schon erlesen vnd
    19: stosz die in ainem morser vnd nim ge=
    20: schelten madelkern vnd stosz sÿ damit
    21: vnd misch darzu ÿmber vnd zucker
    22: so das geschicht so walges in der hand
    23: daz es geschaffen seÿ als aien bir vnd
    [45r]
    01: stosz miten darein ain stil
    02: flaischmüsz von hönnern
    03: Dusolt nemen ain huͦn vnd seüd das
    04: wol wenn daz gesotten seÿ so nem editorial expansion: dzdaz
    05: weÿs am der brust vnd zerzaisz das
    06: weneditorial expansion:  ̅n daz zerzaist sÿ soleg es in ain
    07: pfannen vnd derre es wol ob ainem
    08: fuir weneditorial expansion:  ̅n es dür seÿ so zerreib es in
    09: ainem sÿb oder erstoszes in aineeditorial expansion:  ̅m morseeditorial expansion:  ̕r
    10: klain als ain mel vnd nim mandel
    11: milch vnd der gesotten hennen brie wiltu
    12: es sůsz haben so nim zucker darzů vnd
    13: lasz ain wenig sieden
    14: ain gericht von krepssen
    15: Du solt nemen krepsz vnd von erst
    16: sieden wen sÿ den gesotten sind so nim
    17: sÿ dan vnd schel in den zagel wen du
    18: das getan hast so leg sÿ in ain pfaneditorial expansion:  ̅nen
    19: vnd guisz daran gwürcz vnd essich
    20: gebraten huͦner
    21: Nim junge hůner vnd brätt sÿ vnd rib
    22: die leber hastu aber nit souil leber oder
    23: lebczelten vnd gibs deneditorial expansion:  ̅n kalt
    [45v]
    01: Nim iunge hůner vnd suid sÿ in aineeditorial expansion:  ̅m
    02: schmalcz vnd gewürcz sÿ gar wol
    03: Wilt du machen gůt galraun von iungeeditorial expansion:  ̅n
    04: hoennern so nim vnd suid sÿ in essich
    05: vnd nim die fiesz damit vnd merck
    06: daz daz man alle die hůner die man
    07: zu galraun machen wil die lasz halb
    08: wenig in wasser sieden vnd halb in
    09: essich vnd darnach brätt iung vnd
    10: altu hůner nach dem ersten wal der
    11: suppen
    12: Item ist aber daz die galrait zefaist
    13: ist obnen wen sÿ gestat so guisz siedentz
    14: wasser darüber so wirt sÿ lauter vnd
    15: naig die schüszel vff ain seitten daz
    16: daz wasser dehain weil daruf bleib
    17: anders die galrait zergieng
    18: wie man rephůner bräten sol
    19: Nim rephůner vnd suid sÿ wen sÿ
    20: gesotten sein reib senf mit honig
    21: vnd seihe in deneditorial expansion:  ̅n raÿn vnd tů ge=
    22: stoszen imber darin vnd leg die rep=
    23: hůner vnd zerleid sÿ
    [46r]
    01: wie man clain vogel beraiten sol
    02: Nim clain vogel vnd tů sÿ in ain hafen
    03: vnd guisz schmalcz daran vnd lasz sÿ dar=
    04: in bräten vnd nim welsch weinber
    05: vnd reib sÿ mit wein oder mit essich
    06: vnd guisz daran
    07: Wie man wilbrät bräten sol
    08: Zů allem wiltpret sol man gewürcz
    09: machen vnd daran tůn in den hafen
    10: denczů ainem gesotten oder gebräten
    11: wilbrätt oder zů hirschim zů dem
    12: seczet man es besundeeditorial expansion:  ̕r in ain schuszelin
    13: aber zů aÿcharn zů vogel oder zu
    14: hasen zů anderm die guist man alle
    15: wurczen an in der pfaneditorial expansion:  ̅nen oder in
    16: der haddedafan vnd merck man sol dehain
    17: wurcz salczen in dem wilbraett wan
    18: daz wilbret ist vor gesalczen
    19: ain richt von bachen
    20: Nim siedentz wasser wirf mel
    21: darein vnd zertreib daz wol daz es
    22: ain recht dickin hab so nim vier aÿr
    23: daran vnd misch daz wol vnd strich
    24: daig mit ain lefel aus ain ander in
    [46v]
    01: der pfannen mit schmalcz weneditorial expansion:  ̅n das
    02: gebach so bestreich das mit zucker
    03: wie man krapfen machen sol
    04: Nim aÿer vnd schlach die in ain pfaneeditorial expansion:  ̅n
    05: vnd puttern vnd růr sÿ durch ainandeeditorial expansion:  ̕r
    06: vnd hack darunder welsch weinber
    07: vnd zů darzů gewürcz vnd fil es in
    08: ain taig
    09: flaisch krapfen
    10: Nim kalbflaisch oder rintflaisch oder
    11: höner oder wiltprät vnd lasz es sieden
    12: welcherlaÿ daz sÿ vnd hack addedes mitt welsch
    13: weinber vnd auch mit faistem flaisch
    14: vnd aÿer vnd gewürcz vnd fül es
    15: in den gemachten taig
    16: von bachen kůchen
    17: Nim vnd mach ain kůchen von aÿr
    18: in ainer pfaneditorial expansion:  ̅nen vnd schneid in ze
    19: stucken vnd gib in in ain sälcz die da
    20: gemachet sei von saluaÿ von minczeeditorial expansion:  ̅n
    21: von petersillin vnd von knobloch
    22: Item aber
    23: In der selben materÿ machtu gebraten
    24: ainen spis nim aÿer schön brott aines
    [47r]
    01: safferan wein oder Essich vnd wasser
    02: oder fisch schůpeln salcz meng das zesameeditorial expansion:  ̅n
    03: guisz daz wasser vff den prätten vnd
    04: lasz es erwallen eben dick vnd gib es deneditorial expansion:  ̅n
    05: zeessen Item aber
    06: Vsz der selben materÿ macht du macheeditorial expansion:  ̅n
    07: rephůner daz sÿ sein als die fladen lasz
    08: sÿ sieden in ainem wallenden wasser
    09: vnd suid sÿ gar wol stosz sÿ an ainem spis
    10: daz sÿ warm werden beträf sÿ mit öl
    11: vnd gib pfeffer dabeÿ
    12: Item aber
    13: Schůpp ainen hecht oder mer haw sÿ
    14: zů stucken brät sÿ an ainem spis so sÿ
    15: gar gebraten sind so lasz sÿ erwallen in
    16: dem Condiment daz da geschriben stät
    17: von dem zwifel
    18: Nim den zagel als fer esaddedr faist sei vnd
    19: brätt den waneditorial expansion:  ̅n es nahent gebraten
    20: sei so spreng in mit Imber vnd mit
    21: pfeffer lasz in darnach bräten vnd
    22: in deneditorial expansion:  ̅n zeessen den Rucken von dem
    23: luchs den brät auch also das ander
    24: suid in wasser vnd in essich Nÿm rindeeditorial expansion:  ̅n
    [47v]
    01: von Ruggen brot gewaicht in Essich nim
    02: Imber mer dan pfeffer vnd ain wenig
    03: honig mach daz in essich erwell das eben
    04: dick gib es bei dem fisch das Condiment
    05: ain kalbedin daz mag man essen mit
    06: allerlaÿ fischen vnd wild gebrätt
    07: wie man hůneeditorial expansion:  ̕r fullen sol vnd bächen
    08: Fül ain hůn mit aÿern speck saluaÿ jnen
    09: czwischen der ahut vnd dez flaisch stosz
    10: es an ain spis vnd ainen aÿr taig mit
    11: ainem walgholcz vnd vmbwind das
    12: hůn damit lasz es wol braten vnd gib
    13: es also gancz zeessen das haisset ain
    14: gebraten hůn
    15: Iunge hůner
    16: Iunge hůner die gebraten sind vnd schlach
    17: aÿer daran mit ÿmber vnd mit aineeditorial expansion:  ̅m
    18: wenigen ains gröb daz mit hůnern
    19: in ainen vaisten haiszen morser vnd
    20: lasz es kochen gleich haisz mit ainem
    21: wenigen schmalcz daz haisset kümichs
    22: hůner Item von hůner
    23: Sind ain hůn weneditorial expansion:  ̅n es gesotten seÿ so nem
    24: Imber vnd schůnbrot herte aÿr mel
    [48r]
    01: ain wenig safferan tů das in die hůneditorial expansion:  ̅ner
    02: supen mit essich erwelle es mit dem
    03: hůn mach es uaist daz es dick sei das
    04: es uff dem hůn beleib also mach lamb=
    05: flaisch vnd gebraten gemůsz
    06: Item
    07: Dem cappan soltu daz hapt nicht abschla=
    08: den du solt im den hals füllen vnd prateeditorial expansion:  ̅n
    09: vnd weneditorial expansion:  ̅n er deneditorial expansion:  ̅n gebraten seÿ so gib da
    10: bei ainen gullenntieditorial expansion:  ̅ng Erroneous for ' galraid? oder Condiment
    11: Item wie man gemůsz
    12: bräten sol

    13: Nim gancz gemůsz daz die Crösz gancz
    14: vff getan sÿ die stosz in ainem irdin hafeeditorial expansion:  ̅n
    15: guisz wasser daruff lasz uon vnden vff
    16: sieden vff ainem drifusz vmb mach den
    17: hafen daz der dunst nit dauon müg
    18: schir zů ain claines fuir lasz sÿ sieden
    19: daz sÿ schnattern werden nim sůsse milch
    20: vnd sechs aÿrtötter vnd zwaÿ knobloch
    21: hapt die Temperier zesamen vnd
    22: lasz es mit gemůsz sieden mit saffaran
    23: vnd gib si gancz zeessen Gefült trappen Stroke throughout heading, most likely an initial line filling that was later overwritten.
    24: häls oder ander fogel häls
    [48v]
    01: Nim schweinin flaisch hert aÿr saluaÿ
    02: vnd ander kreüter hack das alles ze=
    03: samen fül damit den hals vnd suid in
    04: wan er gesotten sei so leg in auf ainen
    05: rosch beschlach in mit aÿren oder mit
    06: aÿer taig betröff in mit schmalcz nim
    07: safferan vnd petersÿli fenchel krut Tem=
    08: perier das vf das Condiment so du best
    09: macht vnd gib es zeessen
    10: wie man machen sol morseeditorial expansion:  ̕r hůneeditorial expansion:  ̕r
    11: Nim ain gebraten hůn zergleid das clain
    12: vnd nim weiszbrot vnd mach ainen
    13: düneditorial expansion:  ̅nen taig von aÿrn mit pfeffern ains
    14: vnd saffran stosz daz in ainem morser
    15: als zůsamen vnd bach es in ainem moeditorial expansion:  ̕r=
    16: ser das haissent morser hůner
    17: wie man knobloch von flaisch
    18: machen sol

    19: Nimm gesotten flaisch gehack herte aÿer mel
    20: vnd das best krut daz du gehaben macht
    21: temperier daz vnder ainander vnd mach
    22: kügelin oder knobloch mit ainem aÿer
    23: taig vnd lasz sÿ pachen in ainem schmalcz
    24: die knobloch machtu gebeeditorial expansion:  ̅n allelaÿ ge=
    25: båchens
    [49r]
    01: wie man ain spanfecklin präteeditorial expansion:  ̅n sol
    02: Nim ain spanfäckel vnd brät es kůl vnd
    03: spalt es enzwaÿ mit dem haupt so nim
    04: die lungen vnd herte aÿr zwaÿ mach
    05: schůn brot saffaran pfeffer salcz clain ge=
    06: hackten speck vnd fül das säcklin vnd steck
    07: es an ain spis prat es wol beträf es mit
    08: schmalcz
    09: Item
    10: Also machtu füllen ain kalb oder ain
    11: lamb nim faist schweini flaisch tů die
    12: schwart dauon vnd hack die clain tů
    13: darzů zwů semel pfeffer safferan aÿr
    14: honig essich nicht zeswer lasz es erwalleeditorial expansion:  ̅n
    15: vnd gib es also hin mach auch lungen
    16: můsz darusz Wie man ain gancz macheeditorial expansion:  ̅n
    17: sol in ainem angster

    18: Nim vnd prů daz hůn vnd verprů
    19: si nicht daz inn die haut also gancz bleib
    20: so nim vnd zuich im die haut ab blas
    21: in die haut waneditorial expansion:  ̅n sÿ den zerbrochen sei
    22: da näe sÿ vnd nim dan das flaisch tů
    23: es in ain hafen vnd lassz es sieden wan
    24: es den gesotten sei so hack es clain vnd
    25: saluaÿ petersili vnder ainander nim
    26: deneditorial expansion:  ̅n ain stempfholcz vnd stosz die haut in
    [49v]
    01: dem glasz vnd tů die fül darein wan du die
    02: haut darein garbringest so behalt den hals
    03: hinaussen vnd verbind den wol vnd streck
    04: in ůber das glas das kain wasser darein
    05: müg vnd weneditorial expansion:  ̅n du die haut des ersten ab=
    06: zuihest bis ajn Revision: 'a' transformed into 'j'. die fiesz so schneid die ain
    07: wenig ab waneditorial expansion:  ̅n du deneditorial expansion:  ̅n das alles getaun
    08: hast als uorgeschriben statt so secz es zů
    09: in ainem hafen das das wasser über das
    10: hůn ge ains zwerhen vingers vnd über
    11: das glasz lasz es sieden so streckt es sich editorial expansion: dzdaz
    12: man es sicht in dem glas als ain gancz
    13: hůn vnd gib es zů essen
    14: wie man ain wilden schwein
    15: kopf machen sol

    16: Nim vnd suid in vnd wenn er deneditorial expansion:  ̅n ge=
    17: sotten sei so schneid in wirflocht daz es
    18: dennocht gancz sei nim imber vnd säe
    19: die darauff überal aber der schweinkopf
    20: sol gancz sein daz es nit von ainander
    21: gespalten seÿ vnd weneditorial expansion:  ̅n du die imber daruf
    22: gesätt hast so nim ain schůszel uol gebrents
    23: weins vnd guisz auszen halb vff den kopf
    24: vnd nim? das an der tail des gebrenten
    [50r]
    01: wein vnd guisz es innen in den hals vnd
    02: vermach den hals als bald daz der wein
    03: nit herausz rineditorial expansion:  ̅n vnd nim deneditorial expansion:  ̅n ain důres
    04: brot als gresz als ain nusz vnd nim deneditorial expansion:  ̅n
    05: ain glieenden kiszling als grosz als ain
    06: hasel nusz vnd tů das in das dür brot
    07: vnd legs in den gebrenten wein hin
    08: ein ÿnden hals vnd lasz es denn darin
    09: ligen vnd gib in denn zeessen so enzint
    10: er sich von dem gebrenten wein vnd
    11: von dem glůwenden kiszling daz flameeditorial expansion:  ̅n
    12: darusz faren vnd ist vnschädlich vnd
    13: schmeckt wol also macht auch machen
    14: ain haimsch schweinkopf
    15: Gebachens von Reÿs
    16: Nim Reÿs vnd wäsch den ausz vier wasz=
    17: ern sauber vnd suid den daz der ain wenig
    18: rösch werd so nim vnd reib in wiltu
    19: ain weisz gebachen haben so nim vnd
    20: reib man daz weÿsz von den aÿren vnd
    21: reib es darunder so hastu ain weÿsz
    22: gebachens wiltu es den gelb haben so
    23: nim den totter vnd reib in darunder
    24: so hastu ain gelbs bachens so nim aineeditorial expansion:  ̅n
    [50v]
    01: Rÿsz scheren vnd reÿb den Reÿsz gar clain vnd
    02: aÿer darunder als uor geschriben stät wie
    03: du wilt weÿsz oder gelb mach ainen důneeditorial expansion:  ̅n
    04: taig vnd schuisz in durch die hand als die
    05: gebräten kügelin so hastu ain gancz bachens
    06: von Rÿsz editorial expansion: &cetc. nim ain spisz der clain sei leg
    07: in zů ainem fuir see deneditorial expansion:  ̅n semelmel dar=
    08: vff die weil er brät so wirt er schůn vnd
    09: braun Wie man roten wein macheeditorial expansion:  ̅n sol
    10: zů welher zeit in deeditorial expansion:  ̅m iar du wilt

    11: Nim haÿdber vnd wenn man daz brot
    12: ausz dem offen schuiszet so dů die haÿd=
    13: per auf ain mvaddedelter vnd schuisz sÿ in den
    14: ofen lasz sÿ ain tag vnd ain nacht in dem
    15: ofen ligen tů sÿ denn wider herausz vnd
    16: nim claine tůchlin vnd der berdarein
    17: als grosz als ain aÿ verbind sÿ schůn vnd
    18: mach er bintlen so uil du der addedber hast leg
    19: sÿ in den wein so hastu rot wein
    20: wie man gůt rechbraten
    21: machen sol von hechten

    22: Das füllen wir laszen gůt sein fremder
    23: essen haben wir gnůg von fischen füllen
    24: wir auch ettwas haben da můsz schwaisz
    [51r]
    01: beisein von hechten nimpt man daz brott
    02: vnd gůt gewürcz vnd daz brot müsz man
    03: schůn haben darusz werdent deneditorial expansion:  ̅n braten
    04: vnd habent ain gestalt als die rechbräten
    05: füllen wir schůn halten vnd mit mandel
    06: schůn bestecken nim gancz mandel darzů
    07: so wirt daz gebraten gůt
    08: wie man sälsen machen sol
    09: Die weÿsz sälsz mach vsz mandel hastu
    10: der mandel nicht so nim nusz ander stat
    11: hastu zucker den nim auch darzů vnd sch=
    12: lach die sälcz durch mit wein nim auch
    13: weÿsz imber darzů
    14: Die braun sälcz mach mit weinber schlach
    15: sÿ auch durch mit wein wilt du sÿ gůt hän
    16: so tů zucker daran
    17: wie man gebrest fisch macheeditorial expansion:  ̅n sol
    18: Nim visch vnd suid die rain vnd läsz
    19: den grät dauon schleien weren aller best
    20: darzů die schůpen vnd schlach den visch
    21: zů iiij stucken vnd versuid in nicht so
    22: mag man die haut gancz han ain plat
    23: sol man auch darin sieden laszen will
    24: er die brosz gancz hän waneditorial expansion:  ̅n es dan gesotteeditorial expansion:  ̅n
    25: ist so leg mans vff die richt wiltu sÿ
    [51v]
    01: brechen mit der hend dez tůst du wol
    02: wiltu es daneditorial expansion:  ̅n hacken mach es addednitze clain so bleibt
    03: die presz rain du můst gůt gewürcz dar=
    04: zů haun kainen safferan dů daran wiltu
    05: gemůsz dauon haun so tů darein gelwen
    06: lebzelten weinber mandel die weinber
    07: soltu schůn machen das es den leüten wol
    08: gefalle wan der uisch berait sei so wind
    09: in vmb ain weÿsz tůch wiltu die haut
    10: gancz haun so sol er die haut von schlein
    11: strechen Item das du der presz nicht en=
    12: hast so leg in auf ain tisch vnd leg dar=
    13: vff als schẅar als das tůch müg ertragen
    14: wie man můsz machen sol
    15: von den siben farben

    16: In dem Sumer heb ich an wirwellen in
    17: dem winter gemach haun wir süllen
    18: trachten vmb frembde můsz die werdeeditorial expansion:  ̅nt
    19: in dem winter gůt so tracht daz du weisz
    20: varb habest so machtu mit eren bestaun
    21: schwarz gůt blau můstu haun gelb weÿsz
    22: rot braun künd wir die zesamen bringeeditorial expansion:  ̅n
    23: waneditorial expansion:  ̅n wiltu die farb vinden blau korn
    24: blomen můstu haun die nim in dem sumer
    [52r]
    01: ab die soltu derren in ainem ofen sol nit
    02: zehaisz sein stosz sÿ schůn vnd behast si ze
    03: lon groen macht vns nit vergessen ob der
    04: petersil wer vergangen oder so hab wir
    05: wurczen oder sangen oder safferan dawirt
    06: es gel von
    07: rott braun
    08: Die rot braun farb gat von weichsseln dar
    09: waneditorial expansion:  ̅n die weichsseln zeitig sind die soltu
    10: brechen ab den stengeln vnd sieden bis sÿ
    11: die kern lassen schlach sÿ durch ain sÿb den
    12: drittentail vnd nim honig daran dareÿn
    13: soltu sÿ sieden lan waneditorial expansion:  ̅n es deneditorial expansion:  ̅n gesotten ist
    14: so lasz kalt werden wiltu es wol bewaren
    15: so tů es in ain hafen der ineditorial expansion:  ̅nan verglest sei
    16: daran bistuder farb freÿ so machtu si behalteditorial expansion:  ̅en
    17: ain gancz iar daz sÿ die farb nicht verluiset
    18: vnd lasz den dunst nit dauen gaun
    19: ain sälcz von saluaÿ
    20: saluaÿ soltu nemen vnd Cinamonueditorial expansion:  ̅m von
    21: welsch nusz daz reib mit gůtem Essich
    22: weÿsen knobloch zů gemůsz
    23: Nim vnd reib mandelkern vnd semeln
    24: zů dem knobloch daz ist gůt ze essen zů
    25: dem gemůsz Wie man seneditorial expansion:  ̅nf sol machen
    [52v]
    01: Nim vnd stampf den senff weneditorial expansion:  ̅n das ge=
    02: schicht so gaisz siedents wasser daran vnd
    03: zwir in als ain taig daz tů dreÿ tag nach
    04: ainander vnd guisz dez morgens wasser
    05: darab vnd zwir in mit ainem andern
    06: sÿedenten wasser an dem dritten morgeeditorial expansion:  ̅n
    07: so reib in mit essich so nim kern die clain
    08: gesnitten seien vnd gestoszen peterlin
    09: mit sampt der wurczen vnd gesotten regel=
    10: birn vnd coriander gestoszen gefät durch
    11: ain sib welsch weinber vnd geschelten man=
    12: del vnd honigsam editorial expansion: dzdaz vf editorial expansion: dzdaz krut vnd tů das
    13: zů ainem ÿeglichen gleck das sol man
    14: von recht mit alber wider wegen als
    15: gesund ist auch tů zů dem senff allweg
    16: cnamonueditorial expansion:  ̅m aineditorial expansion:  ̅n machen
    17: ain richt von bachen
    18: Nim herten kaesz vnd reib den vnd schlach
    19: aÿer daran vnd ain wenig mel daz misch
    20: vnderainander vnd streich es in die pfaneditorial expansion:  ̅nen
    21: weneditorial expansion:  ̅n es gebach so bestreich es mit aim zuckeeditorial expansion:  ̕r
    22: äschen forhen vnd praechsen
    23: sind gůt zebraeten

    24: Nim ain iungen hecht vnd schůp in vnd
    25: lösz im den darm zů den oren vsz suid fisch
    [53r]
    01: welherlaÿ du wilt lösz den grät da=
    02: von vnd stosz sÿ ÿ?addednn ainem morser
    03: tů darzů saluaÿ pfeffer vnd salcz da
    04: mit fül den hecht spreng mit salcz
    05: vnd leg in vf ain rost
    06: Schůpp ainein hecht vnd haw in
    07: zů stucken lesz im den grät von erst
    08: vsz vnd stosz in in ainem morser tů
    09: darzů mel honig vnd salcz mach es
    10: zesamen leg es in ain kopf der ain
    11: loch hab als ain vinger vnd tring
    12: die fisch dardurch in ain schaff mit
    13: wallendem öl vnd gib im ain ge=
    14: stalt als aim aul bach in wol vnd
    15: gib in zeessen
    16: wie man ain aÿ ausz xxx oder xl
    17: aÿren machen sol

    18: Nim zwo schweinblatern das die
    19: ain gröszer sei deneditorial expansion:  ̅n die andern vnd
    20: mach sÿ schůn mit wasser vnd nim
    21: deneditorial expansion:  ̅n die aÿer vnd schaid sÿ schůn
    22: von ainander das weÿs besunder die
    [53v]
    01: die töter auch besunder nim deneditorial expansion:  ̅n die
    02: clainer plater vnd růr die tötter durch
    03: ainander vnd guisz in die blater daz
    04: sÿ uol werd von den töttern vnd ver=
    05: bind sÿ deneditorial expansion:  ̅n schůn mit ainem faden
    06: daz sÿ wol sieden daz erhert werd
    07: vnd schel deeditorial expansion:  ̅n die blater ab den töttern
    08: nim deneditorial expansion:  ̅n die gröszern blater vnd sch=
    09: neid ain loch darein als grosz daz der
    10: totter darein mug vnd näe den
    11: die blater schon wider zů vnd klopf deneditorial expansion:  ̅n
    12: das weÿsz zů ainander vnd nim
    13: ain trachter vnd stosz den addedobnen in das loch
    14: vnd guisz das weÿsz ausz den töttern
    15: hinein daz die blater uol werd vnd
    16: bind sÿ den zů vnd leg sÿ in ain
    17: hafen so wirt daz weisz vnd die
    18: tötter wider ain aÿ darusz vnd gib
    19: es denn hin zeessen
    20: wiltu machen ain tranck
    21: daz dir kain pestilencz nicht tůe
    [54r]
    01: Wiltu ain tranck machen daz dir
    02: kain trůsz tů in ainem iare ab sincheueditorial expansion:  ̅m
    03: vnd suid den in gaiszmilch wan si ge=
    04: sotten ist so seich sÿ durch ain tůch vneditorial expansion:  ̅d
    05: suffs aus so bistu sicher daz iar vor
    06: dem aÿter tů das im maÿen