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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Egg, giant

Ein essenn vonn xxx eyerenn

Metadata:

Heidelberg, Universitätsbibl., Cod. Pal. germ. 551Source Collection: H2, fol. 195vRecipe Nr. 62 Dating: I. 1471-1475 / II. ca. 1475 / III. 1450-1455Origin: Bavarian-Central German border regionLang: Bavarian, Bavarian

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Categories:

Main ingredient: eggsPreparation: complexType: show dish

Ein essenn vonn xxx eyerenn Wiltu machenn xxx eyer Zu einem ey Nym Zwo sew plasenn das die ein kleiner sey wanne die ander vnd schwemm sie gar wol mit wasser In wendig Vnd nym dann die eyr vnd scheyd sie schonn von ein ander das weis besunderr Vnd die totteren besunder Vnd nym dann die klein plasenn Vnd Rur die totteren durch ein ander Vnd geus sie in die plasenn das sie vol werd vnd verpint sie dann schone Vnd wirff sie dann In einen hafenn Vnd laß sie dann wol sieden das es hert werd Vnd schel dann die pleteren von demm totteren Vnd nym dann die andern plasenn Vnd schneid ein loch dar ein das der totter darein mug genn Vnd nee dann die totteren In die plasenn schonn Vnd klopff dann das weisz durch ein ander Vnd nym dann ein Trichter vnd stosz denn In das loch Vnd [196r] gewsz danne das weis auff die totteren hin ein das die plosz vol werde vnd pint sie dann In denn hafenn vnd lasz sie aber siedenn So sewdt sie dann das weis vmb den tottern vnd wirt ein ey vnd gib es hin vnd ein essig darzw