Yolk puree Ein essen von ayeren Semantic annotation of the recipe "Yolk puree" (bs2.45) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs2.45 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel Universitätsbibliothek Cod. D II 30 Bs2 Bs2 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs2" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe Über die Datierung herrscht Uneinigkeit. Während Hayer den Codex ins 4. Viertel des 15. Jhs. datiert (Hayer, S. 270), datiert Forster ihn auf den Anfang des 16. Jhs. (Forster, S. 143). Sorbello Staub gibt einen vermutlichen Entstehungszeitraum von 1465-1480 an (Sorbello Staub, S. 72). late 15th c. to early 16th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown, evtl. Nürnberg East Franconian-Bavarian
Ein essen von <ingredient commodity="Q15260613" en="chicken egg">ayeren</ingredient> Item wiltu machen ein gut essen von eyer totter so nym dar zu wellischnusz weinper vnd ein wenig semel vnd streich ez durch ein tuch mit ein ander vnd thu dor zu zucker oder homig vnd thu ez in ein cleins heffelin vnd secz ez auf ein kolen vnd ruer ez fur sich als dick werd so heb ez her ab vnd versalcz ez nit