Fish pie Ein essen von pastetten vischen Semantic annotation of the recipe "Fish pie" (bs2.23) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs2.23 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel Universitätsbibliothek Cod. D II 30 Bs2 Bs2 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs2" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe Über die Datierung herrscht Uneinigkeit. Während Hayer den Codex ins 4. Viertel des 15. Jhs. datiert (Hayer, S. 270), datiert Forster ihn auf den Anfang des 16. Jhs. (Forster, S. 143). Sorbello Staub gibt einen vermutlichen Entstehungszeitraum von 1465-1480 an (Sorbello Staub, S. 72). late 15th c. to early 16th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown, evtl. Nürnberg East Franconian-Bavarian
Ein essen von <dish commodity="Q13360264" en="pie">pastetten</dish> <ingredient commodity="Q600396" en="fish">vischen</ingredient> So schup dy visch schon vnd zeuch in ab dy haut vnd hak sie clein vnd hak petterlein vnd saluey dor ein vnd thu dor zu pfeffer vnd ymber vnd saffran vnd bereit es alles mit wein vnd mach eynnen dawmen taigk vnd thu dy visch dor ein vnd geusz den vmb vnd vmb vnd prich oben ein loch dor ein vnd do fur closter leim vnd la es pachen Also macht man auch hunner rintflaisch oder was du wilt