Roe-deer blood puree ein essen oder ein rochnusz Semantic annotation of the recipe "Roe-deer blood puree" (bs2.22) edition Julia Eibinger Helmut W. Klug transcription Astrid Böhm digital processing Christian Steiner Helmut W. Klug FWF I 3614 ZIM-ACDH, University of Graz ZIM-ACDH, University of Graz GAMS - Geisteswissenschaftliches Asset Management System Creative Commons BY 4.0 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Graz o:corema.bs2.22 CoReMA - Cooking Recipes of the Middle Ages: Corpus, Analysis, Visualisation About the project "CoReMA" Imprint of the project "CoReMA" Schweiz Basel Universitätsbibliothek Cod. D II 30 Bs2 Bs2 page in corresponding manuscript TEI source of corresponding manuscript context of corresponding manuscript/collection Context for all recipes in manuscript "Bs2" References to the editorial principles and practices for this TEI file and the project CoReMA details of editorial principles and practices for the semantic annotation recipe Über die Datierung herrscht Uneinigkeit. Während Hayer den Codex ins 4. Viertel des 15. Jhs. datiert (Hayer, S. 270), datiert Forster ihn auf den Anfang des 16. Jhs. (Forster, S. 143). Sorbello Staub gibt einen vermutlichen Entstehungszeitraum von 1465-1480 an (Sorbello Staub, S. 72). late 15th c. to early 16th c. Entstehungsort unbekannt place of origin unknown, evtl. Nürnberg East Franconian-Bavarian
Item wiltu machen ein essen oder ein <dish commodity="Q0" en="unsolved">rochnusz</dish> so nym ein leczelten als vil du wilt vnd prenn in auff kolenn als ein pfeffer prott vnd sewd in in wein als dick du nuegest vnd streich ez durch ein tuch vnd mach es dem in den raich sweisz vnd losz es sieden auff kolenn in we du wilt vnd tu ein honig dor ein vnd wurtz es wol vnd ob es zu duen werd so thu Im ein hilff mit geriben prott vnd smelcz es denn vnd versalcz