CoReMA

Cooking Recipes of the Middle Ages

HELP

Buttons underneath highlight semantic annotation visualisation, buttons are displayed in relation to the annotation of the text (if a button is not here, the data is not annotated!)

  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

License and citation suggestion available via buttons next to manuscript signature below the manuscript image.

Animal enclosure

Item also soltu den tiergarten machen also .

Metadata:

Basel, UB Basel, AN V 12Source Collection: Bs1, fol. 106vRecipe Nr. 289 Dating: 1460Origin: place of origin unknownLang: Bavarian-Alemannic

Similar recipes:

Same title: bs1.289Shared ingredients: bs1.289Same ingredients in following recipe: 0Same tools in following recipe: 0

Categories:

Main ingredient: -Preparation: complexType: show dish

Item also soltu den tiergarten machen also . Item wiltu haben ainen tier garten So nym mel vnd ayr daraus machstu machen mit was du wild von fleisch oder von vischen machst [107r] du machen was du wild zechenerlay wildu nach yeglichs art zechenerlaj In ainem garten . Der gart sol vmb fanngen sein mit einer maur die gelaer macht der tegel nicht gehaben So soltu In mit planngken vmbefahen das das wilde nit dauon kumme Machtu aber der planncken nicht gehaben . So mach ainen zawn von gerten die gerten suellen von ayren sein gemacht vnd von mel Nym das weiss von den ayren vnd ain semlein mel das soltu es aus machen die gaerten vnd solt petersill oder ander gruen haben das soltu reiben klain vnd solt saluan haben also soltu die toetter nemen von den ayren vnd ain winczig mel darunder da mach ainen taig daraus vnd machstu machen die gruen gaerten Nym ain semlein taig prenn In abe . [107v] nicht thue ayr daran mach die stecken dauon vnd thue Saffran daran So werden die stecken gell die stecken prenn ab In ainem schmalcz vnd mach von ayren ain taig vnd von kaeß mach ain praiten Als du machst zue den ostern die fladen Also soltu ain huot In den garten machen Die gaerten sollen einer spann lanngk sein die steck darumbe vnd sol ain turen darInne sten da sol ein weg durch gen oben vmb den turen sol ein ganngk gen Da suellen frawen vnd Iunckfrawen knecht vnd ritter vf sten wenn sy das wilde woellennd ane sehen vnd vah'n Aussen vmb den garten sol ein graben gen Da suellen lebenndig visch Innen sten vnd zwischen dem zawn vnd dem graben suellen pawm sten die suellen oeppfel pieren muscat vnd nuss tragen . So sicht man auf den pawmen ueberall aichoren vnd vogel die suellen auf den [108r] pawmen sten vor dem garten da sol ein torwaetel sten der sol guldein sein Die suellen vnd woellen froelich sein das sol geschehen vor dem tisch da sicht man den tiergarten her gen DarInne sind man vnd frauen vnd Iunckfrawen auch ain tail wann er sein nicht gelauben wil der mags wol sehen wann es kumpt fuer den tisch So mag man es wol gesehen . vnd das wist DarInne sind auch schueczen vnd waeppner vnd annder kurczweilig ding Das man darInne koech vindet So sicht man die purg vnndergann So wirt das thor auf gethan So sich man die Bischoff her fuer gann vnd den koch darunder stan der das feur dar ein hat gethan Nider laet er gann auf die pannck vnd zeuecht ein kopff zue hannd Aus dem laet man Im geben vnd ze hannt wider auf den tisch [108v] darInne sind zwaierlaj vogel das suellen wissen vnd wann sy nit annderlaj haben gasz So fliegen die anndern von stat . So sich Ich den affen gen In dem tiergarten . vnd das ist ein etc. woellend sy mer essen So gib gepachen visch vnd gesoten vnd gepraten etc. Also hastu guot ding von allerlay kochen von Maister hannsen des von wirtenberg koch etc.






Bs1 - "Basel, UB Basel, AN V 12"