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Cooking Recipes of the Middle Ages

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  • Ingredient: (usually) edible material used in cooking
  • Dish: general category of food
  • Tool: equipment used in cooking
  • Name: proper name of dish
  • Instruction: one set of action during dooking
  • Opener: phrase opening a recipe text
  • Closer: phrase closing a recipe text
  • Ref.: reference to another recipe
  • Kitchen Tip: set of actions concerning cooking
  • Household Tip: set of actions concerning household matters
  • Serving Tip: set of actions concerning dishing and serving the food
  • Speech ( ): active speech act of chef or other individual
  • Excluded ingredient ( ): potential ingredient is actively excluded
  • Compared to… ( ): comparison to suggest shape, measurement, etc.
  • Analogy ( ): something other is simulated (“fake” dish)

Ingredients / Tools: Indexes of ingredient and tool concepts reachable via English translation in brackets trailing Early New High German spelling

Metadata: Transcription and recipe view reachable via buttons next to recipe number under Metadata

Similar recipes: provides information on recipe relationships

Categories show, if decidable, main ingredient, distinct preparation method and type of dish

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Blanc manger

Ein hoffleich gemuess von allten hunern das haisset ein plaemaenscher

Metadata:

Berlin, Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz –, Handschriftenabteilung, Ms. germ. qu. 1187 Source Collection: B4, fol. 090rRecipe Nr. 122 Dating: mid 15th c.Origin: place of origin unknownLang: Bavarian

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Same title: b4.122, b4.134, br1.13, bs1.187, gr1.101, gr1.150, gr1.223, gr1.244, gr1.82, w1.126, w1.138, w4.61, m11.3, m11.80, pa1.30, pa1.39, ds1.3, wo3b.14, wo3b.35, wo3b.48Shared ingredients: b4.122, w1.126Same ingredients in following recipe: 3Same tools in following recipe: 1

Categories:

Main ingredient: poultryPreparation: blanc mangerType: show dish

Ein hoffleich gemuess von allten hunern das haisset ein plaemaenscher [90v] NIm ein halb phuntt Mandel vnd lass die huner marb sieden vnd schell den Mandel vnd slach In durch mit einem rain wasser vnd nym ein vierdung reys vnd . erchlaub den schon vnd stozz den vnd slach . das durch ein tuech oder ein syb vnd nym das gepraett von der hennen vnd hakch das klain vnd die Mandel sewd vnd tu das gepreat von der hennen vnd meng das durch ein ander vnd lazz das . In der mandelmilich syeden vnczt das es zeittig werd . vnd tue darczu ein phuntt sweineins smalcz wenn es pegintt dikch werden So gews das Sweinein smalcz darIn vnd ruer es vast als pald es pegintt sieden So nym darczu ein vierdung zukcher Wann es nu halben wegen gesotten sey So tue den zukcher darIn vnd lass das wol sieden vnd tue es als lang vncz das es das smalcz wider geb . So ist das essen perait vnd richt das an mit einem guten vesten loffel der vaist genug sey vnd mit dem loffel mach es praitt das es slecht werd das gemuess haisset plamanscher